Strømmetjenesten Amazon Prime har kjøpt seg inn i et av verdens mest ettertraktede sportsprodukter, den engelske fotballigaen Premier League. Siden ligaens etablering i 1992 har hver eneste runde blitt vist på linær-tv i England, skriver BBC.

Denne tradisjonen stopper i kveld, når Amazon Prime eksklusivt vil strømme runde 15, hvor ti kamper skal spilles i dag og i morgen.

Fristet strømmegigantene
I England er mesteparten av kampene delt mellom kanalene Sky Sports og BT, men to runder, med totalt 20 kamper, ble tilbudt andre for å se om noen av strømmetjenestene som Amazon, Netflix, Facebook, Google og Apple ville slå til, skriver BBC

Amazon slo til og har sikret seg ikke bare kamper, men en rekke profiler til å kommentere og sitte i studio, deriblant Premier League-legendene Thierry Henry og Alan Shearer. Det er ikke kjent hvor mye Amazon måtte ut med, men BBC skriver at BT tidligere har betalt 90 millioner pund for en tilsvarende pakke med 20 kamper, litt over en milliard norske kroner.

- Denne konkurranse må vi finne oss i å leve med
Kanaldirektør i TV 2, Trygve Rønningen, sier kampen om sportsrettigheter pågår kontinuerlig. 

- Er TV 2 bekymret for at Amazon Prime eller andre strømmetjenester også skal komme på banen i Norge, og «ta» kamper fra dere?

- Kampen om sportsrettigheter pågår kontinuerlig, og vi registrerer at også de store, internasjonale strømmeaktørene også snuser på disse. Det er derfor ingenting som tilsier at denne kampen ikke blir tøff også framover. Denne konkurranse må vi finne oss i å leve med, sier Rønningen til Kampanje. 

TV 2 sender samtlige kamper
I Norge er det TV 2 som har rettigehtene til Premier League og kanalens nåværende avtale strekker seg til 2022. PR- og mediesjef i TV 2 Jan-Petter Dahl forteller at de vil sende samtlige kamper fra runde 15.

- Alle kampene i morgen blir tv-produsert i England på bakgrunn av at Amazon skal sende de. Det betyr at TV 2 får mulighet til å sende alle disse kampene og det kommer vi også til å gjøre, sier Dahl til Kampanje.

Mediesjefen forteller at de også skal vise samtlige kamper «Boxing Day», altså andre juledag, og første nyttåsdag, også dette med bakgrunn i at Amazon Prime skal vise samtlige kamper, og alle da blir tv-produsert.

For å vise alle kamper i runde 15 tar TV 2 i bruk både TV 2 Humor og TV 2 Zebra, tillegg til kanalens sportskanaler.

- Vi er alltid avhengige av hvilke kamper som tv-produseres i England, og det er ikke hver rudne at alle kampene tv-produseres, sier han.

- Betyr det at det denne gang var positivt for dere at Amazon Prime kom på banen?

- Vi følger den nye oppdaterte rettighetsavtalen og mulighetene det gir for oss, uavhengig om Amazon er rettighetshaver i et annet land eller ikke, svarer Dahl. 

Jan Petter Dahl (Mal_980x674).jpgViser samtlige kamper: Jan-Petter Dahl forteller at TV 2 med bakgrunn i Amazon Prime sin sendeplan, får mulighet til å sende alle kampene i runde 15. Foto: Thomas Andersen.

Premier League selges som varmt hvetebrød også i Norge. Kampanje skrev tidligere i år om en avtale mellom TV2 og Altibox knyttet opp mot Premier League-sendingene som sponsorsjef Ina Rønning i TV 2 kalte «den største sponsoravtalen vi har inngått noensinne».