Ny nordisk tv-gigant om tv-sport: - Dette selskapet vil være interessert i attraktivt innhold

1,25 millioner tv-kunder i Norden vil få tilgang til mye av den mest attraktive tv-sporten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Tirsdag kveld kom nyheten om at de to nordiske satellitt-tv-selskapene Canal Digital og Viasat slås sammen til en ny stor tv-gigant med over 1,25 millioner tv-kunder og en omsetning på over syv milliarder kroner. Den som skal lede den nye nordiske tv-giganten blir norske Bjørn Ivar Moen som i april tok over jobben som ny Canal Digital-sjef.

- Dette er veldig spennende nyhet og med dette får vi en spiller med fornyet evne til å levere godt i det nordiske tv-markedet, sier Bjørn Ivar Moen til Kampanje tirsdag kveld.

Sammenslåingen kommer på et tidspunkt hvor kundene til Canal Digital og Viasat blir stadig færre i en tv-hverdag der mer av konsumet skjer i de tradisjonelle tv-kanalenes nye tv-apper og på nye strømmeplattformer som Netflix og HBO.

Les også: 

Vi kommer til å bruke krefter fra både Canal Digital og Viasat til å lage så gode tv-tilbud som mulig. Dette blir et veldig spennende selskap. Bjørn Ivar Moen

Sliter med tap av kunder

Onsdag morgen legger Telenor og Canal Digital frem sine tall for årets tredje kvartal. Tidligere tall fra Telenor viste at fallet i antallet abonnenter det siste året har vært på 50.000 kunder. På det meste - for ti år siden - var antallet abonnenter i Norden på over én million, så rundt en kvart million kunder har forsvunnet i løpet av disse årene.

Også Viasat har opplevd et betydelig dropp i antall tv-abonnenter.  

- Hvorfor måtte Canal Digital og Viasat slå seg sammen?

- Både Viasat og Canal Digital har en kundemasse som er fallende og da er det naturlig å se dette i sammenheng slik at vi kan bli en bedre og større aktør, sier han.

- Er det to solnedgangsselskaper som slår seg sammen? 

- Ved å slå sammen de to paraboltjenestene så får vi en lenger livsyklus på selskapet og i tillegg får vi også en IPTV-del som Viasat har på det svenske markedet. Dette gir oss fornyet kraft og jeg velger heller å se det i den retningen, sier han.

Den nye tv-fusjonen vil ha en stor prislapp og i pressemeldingen sendt ut tirsdag kveld anslår de to selskapene at det vil koste inntil 830 millioner kroner å slå sammen de to selskapene. Samtidig vil det nye og sammenslåtte selskapet frigjøre kostnader for opp til 600 millioner kroner med en helårseffekt fra 2022.

Les også: 

Får tilgang på tv-sport

Hva det nye og sammenslåtte selskapet vil bety for de rundt 1,25 millioner kundene som selskapet nå får,mener den nye nordiske tv-sjefen det er for tidlig å si noe om.

- Ja, det er litt tidlig å konkludere på dette, men det vi kan si er at vi kommer til å bruke krefter fra både Canal Digital og Viasat til å lage så gode tv-tilbud som mulig. Dette blir et veldig spennende selskap, sier Moen.

Når Nent og Telenor nå velger å slå sammen sine satellitt-tv-operasjoner, står det også om kampen om å ha det beste innhold i konkurranse med både andre tv-plattformer, tv-hus som TV 2 og Discovery og ikke minst nye internasjonale strømmegiganter. Her har Nent-gruppen det siste året hamstret enormt med attraktiv tv-sport som fotball, håndball og ikke minst vintersport.  

- Nent sitter med mye spennende tv-sport, blant annet ski, vil det komme det nye selskapet til gavn?

- Det vil være et selskap som er eiet femti-femti og det vil være armlengdes avstand her til eierne. Men det er klart at dette selskapet vil være interessert i attraktivt innhold som for eksempel ski og vintersport og forsøke å ta dette ut i markedet.

Det har i nesten 20 år vært spekulert i en satellitt-tv-fusjon mellom Canal Digital og Viasat, og Moen mener det må være opp til eierne å kommentere hvorfor fusjonen skjer nå. Fusjonen er fortsatt betinget av en godkjennelse fra Konkurransetilsynet som i tidligere år har vært skeptisk til en slik løsning. Nyheten kommer også i kjølvannet av det store Telia-oppkjøpet av Get som ble godkjent av tilsvarende tilsyn.  

- Men med en femti-femti-løsning så var forutsetningene til stede og timingen var riktig, sier han.

- Var du forespeilet dette da du tok på deg jobben?

- I en slik jobb må du alltid være åpen for å finne gode løsninger.

Les også: 

Har kuttet i bemanningen

Både Nent og Canal Digital har denne høsten dratt ned på bemanningen. Både Telenor og Nent Group har nylig gjennomført store kutt i Norge. I september kunne Kampanje fortelle at den nordiske tv-distributøren Canal Digital skulle kutte rundt 50 årsverk. Det utgjorde 20 prosent av bemanningen i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Les mer: Canal Digital kutter 50 ansatte - skylder på nye tv-vaner og strømmekrigen

I oktober kunne Kampanje melde at Nent kutter 30-50 stillinger i Norge. Det svenske mediekonsernet har gjennomført lignende nedbemanninger i hele Norden.

Les mer: TV3-eier må kutte 30-50 stillinger i Norge: - Trist og tøff dag

Moen sier nedbemanningene ikke har vært en forutsetning for å få til dette.

- Nei det har ingen sammenheng. For Canal Digitals del var dette en justering vi gjorde for å bli mer konkurransedyktige. Dette er en annen nyhet, sier Moen.

Ny nordisk tv-gigant om tv-sport: - Dette selskapet vil være interessert i attraktivt innhold