Saken blir oppdatert.

Telenor og Nordic Entertainment Group (Nent) kunngjør i dag opprettelsen av et nytt selskap som slår sammen de to satellitt-tv-selskapene Canal Digital og Viasat. Dette gjør selskapene for å skape det som i en pressemelding omtales som en fremoverlent nordisk TV-distribusjonsvirksomhet. Telenor og Nent vil hver eie 50 prosent av det nye selskapet.

De to selskapene har i alle år hatt hver sin satelitt-tv-virksomhet, men meed årene har antallet kunder falt år for år. Når Telenor og Nent nå slår sammen Canal Digital og Viasat er det måte å bygge opp en ny, nordisk tv-gigant.  Det nye selskapet vil få over 1,25 millioner kunder og en omsetning på syv milliarder kroner. Samtidig forventes transaksjonen å gi årlige synergier på inntil 600 millioner kroner, opplyser Telenor i en pressemelding tirsdag kveld.

- Først og fremst er dette en forventet utvikling. Det har lenge vært spekulert i at det er behov for å samle disse aktørene og det er fullt forståelig, sier TV 2-sjef Olav T. Sandnes til Kampanje.

Les hele TV 2-sjefens reaksjon på avtalen i egen sak.

Ledes av Bjørn Ivar Moen
Selskapet vil ha hovedkontorer i både Oslo og Stockholm, og vil også ha en betydelig tilstedeværelse i København. I pressemeldingen skriver partene at selskapet vil drives med en armlengdes avstand til eierne. Administrerende direktør i selskapet vil bli Bjørn Ivar Moen, som nylig ble administrerende direktør i Canal Digital og Telenor Broadcast og finansdirektør vil bli Jonas Gustafsson, nåværende administrerende direktør i Viasat Consumer.

Andre viktige lederstillinger vil bli kunngjort før gjennomføringen av transaksjonen. 

- Vi er glade for å kunngjøre denne joint venture-virksomheten med Telenor. Å slå sammen Viasat Consumer og Canal Digital er en perfekt kombinasjon. Vi skaper en storskala TV-operatør som vil skape verdi for kunder og eiere, og som kan konkurrere med store og internasjonale konkurrenter, sier konsernsjef Anders Jensen i Nent Group i meldingen.

- Vi har et felles eierskap gjennom en 50/50 joint venture-struktur og en felles visjon for merkevarer, produkter og hvordan vi kan gi enda bedre kundeopplevelser. Denne avtalen vil skape verdi for aksjeeierne og passer også til vår strategi om å fokusere på de betydelige muligheter vi ser i strømmesektoren. Det nye joint venture-selskapet vil være en av de største kundene for både de lineære Viasat-kanalene og Viaplay-strømmetjenesten, fortsetter han.

Det nye selskapet forventer å bruke inntil 830 millioner kroner i integrasjonskostnader.

Har gjennomført store kutt
Både Telenor og Nent Group har nylig gjennomført store kutt i Norge. I september kunne Kampanje fortelle at den nordiske tv-distributøren Canal Digital skulle kutte rundt 50 årsverk. Det utgjorde 20 prosent av bemanningen i Norge, Sverige, Danmark og Finland.

Les mer: Canal Digital kutter 50 ansatte - skylder på nye tv-vaner og strømmekrigen

I oktober kunne Kampanje melde at Nent kutter 30-50 stillinger i Norge. Det svenske mediekonsernet har gjennomført lignende nedbemanninger i hele Norden.

Les mer: TV3-eier må kutte 30-50 stillinger i Norge: - Trist og tøff dag

- Kombinerer styrker
Det sammenslåtte selskapet vil fokusere på satellittdistribuert betal-TV (DTH) og strømmetjenester, samt IPTV på åpne fibernett, og vil fortsette å utvikle markedsledende TV-distribusjonstjenester.

- Fellessatsingen vil kombinere de respektive styrkene til Canal Digital og Viasat Consumer, og utnytte synergier til fordel for våre kunder og aksjonærer. Det er et solid forretningsgrunnlag for å kombinere DTH-driften til Canal Digital og Viasat Consumer, med store synergier som vil hentes innenfor transponderkapasitet, IT og driftskostnader. Joint venture-virksomheten vil bruke Telenor Satellite sine tjenester 1° vest for DTH-overføring, som representerer et solid fundament for Telenor Satellites kringkastingsvirksomhet, sier Jørgen C. Arentz Rostrup, finansdirektør i Telenor ASA.

Lander ny avtale:

Konsernsjef Anders Jensen i Nent var nylig på oslobesøk for å snakke med de ansatte om nedbemanningen på det norske kontorer. Nå lander han en ny stor avtale med Telenor. Foto: Dag Robert Jerijervi