Svensk byråkjempe kjøper Los & Co-eier – norske partnerne casher ut titalls millioner

STOCKHOLM (Kampanje): Men størstedelen av kjøpesummen blir reinvestert i den svenske byråraketten som nå kjøper 100 prosent av aksjene i Oceans.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Med et svensk slott fra 1600-tallet som kulisse, har kommunikasjonsselskapet til Jan Christian Fosseidbråten og den svenske vekstraketten ARC Arise Consulting (ARC) blitt enige om en avtale der svenskene kjøper Los & Co-eieren Oceans. 

- Det var en «perfect match» fra start med ARC. Vi tenker på samme måte, både når det kommer til å utvikle selskaper og hvordan vi jobber, sier Fosseidbråten til Kampanje

Han har tatt turen til Sverige for å signere avtalen som gir det nystartede selskapet ARC 100 prosent av aksjene i Oceans-gruppen, bestående av byråer som Los & Co, Neue Design Studio, TBA og Alexander Reklamebyrå. 

- Men hva tenker du om å bli svenskeid?

- Jeg er jo halvt svensk og har snakket litt svorsk siden jeg var liten, så nå får jeg vel muligheten til å snakke enda mer svorsk og det er kanskje til mine kollegers skrekk. Men dette har blitt tatt veldig godt imot internt i Oceans og alle lederne er veldig fornøyde med denne løsningen, sier Fosseidbråten til Kampanje.

Les også: Los & Co-eier tredobler driftsresultatet: - Har en litt annerledes posisjon

For å være global så tenker jeg vi må bli mellom 5.000 og 10.000 ansatte. Mattias Olufsson, ARC-gründer og ny Oceans-eier

Vokser i rekordfart

Selskapet som kjøper Los & Co-eieren har kommet som en kule på det svenske markedet og er i løpet av noen få år blitt en av konsulent- og byråbransjens største, og mange vil nok si ledende, aktører. For etter starten i 2020 har de to ARC-gründerne Mattias Olofsson og Måns Hosk bygget opp en byrågruppe som teller en rekke forskjellige selskaper der noen av de mest kjente er  Conversionista, Curamando, Goods, Heydays og et av Nordens største designbyrå Kurppa Hosk.

- Jeg pleier å si vi driver med consulting, creative and engineering og det er den miksen vi tror på. Vi skal ha en tredjedel av virksomheten vår på hvert av disse områdene, sier den tidligere Accenture-konsulenten Mattias Olofsson til Kampanje

Og det er nettopp kombinasjonen av «management consulting», «brand, marketing and experience» og «innovation, data and tech» som bringer ARC og Oceans sammen.

- Vi er utrolig glade for å gå sammen med Oceans i Norge. Det er en usedvanlig god match, sier Måns Hosk som er en av toppsjefene i ARC til Kampanje.

Totalt så jobber det i dag nærmere 1.200 mennesker i ARC-selskapene som har spredd seg over hele Norden, i Nederland og til og med USA.

Les også: Tidligere Amnet-topp til Curamando – lover ny dobling av antall ansatte i 2020

Selger byrået:

Grunnlegger og daglig leder i Oceans, Jan Christian Fosseidbråten, gir fra seg kontrollen med selskapet han har bygget opp de siste 16 årene. Foto: Knut Kristian Hauger

- Vi vokser ikke raskt nok

I Norge er ARC allerede til stede med byråer som Curamando, Goods og Heydays, men de har ikke hatt den kreative tyngden som de får tilgang på gjennom Oceans. De siste årene har selskapet blant annet levert omfattende kampanjer og rådgivningsprosjekter for store norske virksomheter som Å Energi, One Call, Apotek 1 og Kongsberg Gruppen.

- Vi er ganske tunge på kreativitet og strategi, også har vi litt konsulentvirksomhet og litt tech på toppen. Nå skal vi sammen med ARC få tre mer likeverdige ben å stå på, sier Fosseidbråten.

- Hva er det du og Oceans ikke har klart alene?

- Vi vokser ikke raskt nok når endringene rundt oss går så kjapt. I tillegg til spisskompetanse får vi tilgang på kapital og systemverdi som svenskene er så gode på og som jeg ville brukt altfor lang tid til å bygge opp, sier Fosseidbråten.

Les også: Oceans skal lage Innovasjon Norges «inspirasjonsunivers»: - En veldig viktig kunde

Milliardomsetning:

ARC-toppen Mattias Olofsson har i løpet av noen få år bygget opp en byrågruppe som har samlede inntekter på hele 1,5 milliarder kroner. Foto: Knut Kristian Hauger

Kan ha fått en pris på rundt 100 mill.

Jan Christian Fosseidbråten selger dermed byrået han har bygget opp de siste 16 årene og som startet med reklamebyrået Los & Co, men som i dag teller en byrågruppe på fem selskaper innenfor både reklame, teknologi, design og konsulentvirksomhet. 

- Jeg startet først, men ARC har kommet mye lenger på kortere tid, sier Fosseidbråten.

Nylig ble det også kjent at Los & Co-eieren sikret seg majoriteten i Alexander Reklamebyrå, men nå blir alt en del av ARC. Det skjer gjennom en avtale der nesten alle Oceans-partnerne velger å reinvestere i snitt rundt femti prosent av kjøpesummen i ARC. Partene vil ikke kommentere på prisen, men etter det Kampanje har grunn til å tro foreligger det en verdivurdering av Oceans som i større grad vektlegger fremtidig vekst, enn gammel historikk.

Nylig la selskapet frem et overskudd på drøye 13 millioner kroner og etter det Kampanje da kan regne seg frem til med en multippel på åtte, ligger dermed an til en prising på rundt 100 millioner kroner. Det betyr at Fosseidbråten med sine snaue 50 prosent av aksjer i Oceans ligger an til å få utbetalt mellom 20-30 millioner kroner samt at de øvrige partnerne deler på et tilsvarende beløp.

- Vi kommenterer ikke på prising og har aldri gjort det tidligere heller, men det er den største transaksjonen vi har gjort i ARC så langt, sier Olofsson.

Jeg følte jeg var på et jobbintervju på vegne av 90 kolleger og talenter i Oceans. Jan Christian Fosseidbråten, Oceans-partner

PE-fond i ryggen

Til felles med sine nordiske og norske konkurrenter, North Alliance og Try-huset, har også ARC med seg en finansiell partner. Men i motsetning til Norvestor og Try-eieren Ferd, har de svenske gründerne fått med seg Altor på en modell der fondet eier en lavere prosentandel enn det man tidligere har sett i bransjen med rundt 35 prosent av ARC. Resten deles på 120 ulike partnere.

- Vi skal være partnereide og majoritetseiere og skal ikke være kortsiktige i vår transaksjonshistorikk. Vi ville ha lenger perspektiv enn bare noen år og Altor var de vi fikk best dialog med, selv om det ikke bare var helt enkelt, sier Olofsson. 

Altor er ett av de største nordiske fondene og er blant de virkelige tungvekterne på finansmarkedet med en forvaltningskapital på over 100 milliarder euro.

- Vi ville ha en partner som kunne ta oss med ut i verden og noen som var litt over vår vektklasse, sier Olofsson.

Les også: Try-partnere casher ut på Ferd-salg - her er lønnstoppen i reklamebransjen

Ut i verden:

ARC gjør som andre svenske oppstartsselskaper når de legger sine planer: Først Sverige, og så verden. - Vi vil gjøre noe ambisiøst i verden, sier Olofsson til sin nye norske partner Jan Christian Fosseidbråten. Til høyre Charlotte Hård, byråleder i ARC-gruppen. Foto: Knut Kristian Hauger

- Vi er ingen utbyttemaskin

Selv om ARC er i gang på en vekstreise har byrået vært lønnsomt de siste årene med et overskudd på rundt 50 millioner kroner. Men det er ikke store utbytter Olafsson og Hosk frister Oceans-partnerne med fremover.

- Vi er ingen utbyttemaskin. Vi skyter pengene inn i selskapet for fremtidige investeringer, sier Olofsson.

Den økonomiske oppsiden vil dermed først komme når Altor bestemmer seg for å selge ARC og Olofsson tror horisonten til Altor passer bra med hans egne ambisjoner for ARC med tanke på videre vekst.

- Vi vil gjøre noe ambisiøst i verden og vi ser på Altor som en investeringspartner i fem til syv år, og de har vært inne i fire år. Så det passer bra med våre planer, sier Olofsson.

- Hvor store skal dere bli?

-  For å være global så tenker jeg vi må bli mellom 5.000 og 10.000 ansatte, sier Olofsson.

Selger ikke til WPP og Accenture

Dersom Altor engang skulle selge seg ut av ARC, er imidlertid den tidligere Accenture-konsulenten Mattias Olufsson tydelig på at hvem som ikke er aktuelle som kjøpere og nye eiere. I vedtektene til ARC heter det dermed at det ikke er aktuelt å gå i partnerskap med et av de store holdingselskapene eller konsulentgigantene. Det burde i så fall utelukke store konsern som Accenture, Deloitte, WPP eller Omnicom. 

- Vi har nedfelt i aksjonæravtalene at vi ikke skal selge til 25 av de store konsulentselskapene eller byrånettverkene. Vi skal skape noe nytt og utfordre det etablerte, sier Olofsson.

ARC-toppen sier han har noen tydelig krav for hvordan slike avtaler og oppkjøp skal skrus sammen og hvordan byrågruppen skal utvikle seg.  

- Vi en felles eiermodell og driver ingen separate selskaper med egne partnere. Alle er med og eier på toppen i ARC. Vi kjøper ikke selskaper, vi rekrutterer, sier han.

Det betydde at alle nye partnere i Oceans måtte stille til jobbintervju før en endelig avtale kunne bankes igjennom, så også den norske byråmannen Jan Christian Fosseidbråten. For ikke bare endevendte Arcs oppkjøpsteam Oceans juridisk og finansielt, de sendte også Oceans-eieren og flere av hans partnere ut i tunge personlighetstester. 

- Jeg følte jeg var på et jobbintervju på vegne av 90 kolleger og talenter i Oceans.

- Følte du presset?

- Ja, og jeg var ordentlig nervøs, sier Fosseidbråten. 

Svensk drama:

De som sluker svenske dramaserier på strømmetjenestene vil kanskje dra kjensel på Görvälns Slott. Stedet ble brukt som kulisse under filmatiseringen av Jan Guillous roman «Ondskan» som er å se på TV 2 Play. Her som bakgrunn for de nye byråpartnerne i ARC og Oceans. Foto: Knut Kristian Hauger

Svensk byråkjempe kjøper Los & Co-eier – norske partnerne casher ut titalls millioner