Los & Co-eier tredobler driftsresultatet: - Har en litt annerledes posisjon

Oceans-sjef Jan Christian Fosseidbråten trosser de vanskelige tidene i den norske byråbransjen og legger frem sterke regnskapstall for 2023.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Oceans-konsernet legger bak seg et sterkt år med både topp- og bunnlinjevekst. Omsetningen økte med 12 prosent og lander på drøye 280 millioner kroner, mens driftsresultatet tredobler seg fra 4,2 til 13,2 millioner kroner.

Byråinntekten i konsernet er på drøye 136 millioner kroner. Også det er en vekst på 12 prosent. Det viser foreløpige, ikke-reviderte regnskapstall.

Flaggskipet Los & Co så dagens lys i 2008, mens Oceanskonsernet tok form i 2022 som en gruppering av spesialistmiljøer innen management consulting, teknologi, design og kommunikasjon. I tillegg til det prisvinnende reklamebyrået Los & Co, drifter Oceans Neue Design Studio, TBA, Modulær, og Los & Co Drammen.

- For halvannet år siden samlet vi de ulike spesialistmiljøene våre under samme tak og la en tydelig strategi om å jobbe med kundene på tvers av selskapene våre. Jeg er svært stolt over at vi på så kort tid har klart å realisere planene våre. Både inntekts- og resultatvekst er en bekreftelse på at strategien virker, sier daglig leder og gründer av Oceans, Jan Christian Fosseidbråten.

Driftsmarginen i Oceans øker fra tre til ti prosent. Det er imidlertid fortsatt ikke helt der Fosseidbråten vil ha den, men langt bedre enn driftsmarginen i bransjen for øvrig

- Jeg får si som den tidligere svenske statsministeren Göran Persson. «Jag är glad, men inte nöjd.» Vi har en bra margin sett med bransjeøyne, men målet er alltid å sikte mot 15 prosent, for da har du bra investeringskapasitet, sier han. 

Her kan du se alle regnskapstallene til Oceans-gruppen for 2022. Alle tall i MNOK.Los & Co-eier med vind i seilene

Oceans-gruppen* 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 280,0 251,3 + 12
Byråinntekt 136,8 122,2 + 12
Driftsresultat 13,2 4,2 + 214,3

*Tallene i tabellen er foreløpige og dermed ikke revisorgodkjente. Resultatet før skatt foreligger derfor ikke på nåværende tidspunkt. 

- Skjønte det ville bli tøft

Det er flere grunner til at Oceans har holdt seg flytende i en periode med ruskete farvann i reklamebransjen ifølge gründeren selv. Han minnes en reise til Sverige i slutten av 2022 der han forstod at krisen hadde rammet nabolandet og at 2023 kunne bli krevende også her hjemme.

- Da skjønte jeg at dette ville bli tøft, sier han.

Allerede ved inngangen av 2023 gjorde Fosseidbråten noen nedbemanninger. Det skal ha rammet rundt fem årsverk.

Samtidig mener han konsernet var godt posisjonert for å unngå den verste smellen.

- Vi har alltid hatt en litt annerledes posisjon i bransjen. Vi har vært rådgivningstunge og vært godt posisjonert i B2B-markedet, som ikke har vært så preget av dyrtid. Norsk industri har gått veldig bra.

Oceans har også sikret seg flere nye kunder i løpet av året, som Strawberry og Norwegians nye bonusselskap, og Sjømatrådet.

Ifølge konsernsjefen kjøper over 60 prosent av kundene deres tjenester fra flere selskaper i gruppen og andelen er økende. Eksempler på dette er Å Energi, Innovasjon Norge og Kongsberg Gruppen.

- Vi opplever større etterspørsel for et helintegrert tilbud, og da er det kritisk å kunne levere dette med troverdighet. Det har vi fått til.

- Hvordan merker dere det usikre markedet nå?

- Vi merker at det er større bevegelser på ansattsiden. Vi får mange henvendelser fra folk som vil søke jobb hos oss. Det beskriver en litt utrygghet rundt hvor de kommer fra og fremtidsutsiktene der, sier Fosseidbråten.

Oceans-sjefen er ikke alene om å oppleve stor mobilitet i arbeidsmarkedet. I en ny undersøkelse fra Teft som ble lagt frem denne uken kommer det frem at antallet ansatte i reklamebransjen som vil bytte jobb har doblet seg på ett år.

- At flere sier at de vil flytte på seg, tror vi stemmer godt. Det er større mobilitet blant både kunder og talent i dag, enn det har vært de siste ti årene. Det gjør konkurransen om talent tøffere, men skaper også en mer interessant konkurransearena, sa Los & Co-sjef Espen Haugen til Kampanje i den forbindelse. 

Les mer: Over dobbelt så mange reklamefolk vil bytte jobb: - Bekymret for rekrutteringen

Topp 10-byrå:

Los & Co-sjef Espen Haugen på Byrådagen sammen med prosjektleder Anniken Gauslaa og kommersiell direktør Jon Axel Nævestad. Reklamebyrået har de siste årene ligget trygt inne på listen over landets ti beste reklamebyråer ifølge Kampanjes «Byråprofil». Foto: Eivor Eriksen

Henter nøkkelpersoner fra konkurrenten

Det jobber rundt 90 ansatte i Oceans-konsernet i dag. De siste årene har flere nøkkelpersoner tattt turen fra konkurrenten Publicis, som Los & Co-sjef Espen Haugen, plannersjef Anders Erikson, kommersiell direktør Jon Axel Nævestad og innholdssjef Maria Egeland.

- Hvorfor har dere hentet så mange folk fra Publicis?

- Det er mange flinke folk som jobber i det systemet, men her har vi kjørt rekrutteringsprosesser med flere kandidater, så at det til slutt har endt opp på dem er en tilfeldighet.

Andre rekrutteringer har ikke gitt like god avkastning. Ansettelsen av tidligere Dentsu-topp Pelle Stensson som ny leder for byråene i Oceans-konsernet varte bare i halvannet år, før Try og Schjærven lokket Stensson til sitt nye mediebyrå.

Les mer: Tidligere Dentsu-topp skal ta nytt mediebyrå inn i milliardklubben: - Drømmekandidaten

Stig Bjølbakk og Stine Langhaug ble tatt raskt inn i varmen i Oceans etter konkursen i SMFB Dinamo, men snudde allerede i døra og endte opp i Ahead-byrået Nova Vista like etterpå.

Les mer: Tidligere SMFB-topper snur i døra hos Los & Co-eier: - Må jo være lov å date litt

- Var ikke disse ansettelsene godt fundert?

- Begge var veldig godt fundert, og de er alle veldig kompetente ressurser. Når det gjelder Stig og Stine, så mente de at de fikk en mulighet de ikke kunne si nei til. Vi har skiltes som veldig gode venner, sier Fosseidbråten.

- Og Pelle og jeg skilles også som gode venner og jeg støtter han i det valget.

Mangler «kritisk masse» i teknologiselskaper

Nå er Oceans-sjefen særlig på jakt etter kompetanse innen «management consulting».

- Vi ser mot de store konsulentmiljøene, PWC, EY, BCG og McKinsey. Frem til nå har vi rekruttert de som står og velger mellom å begynne i de miljøene og hos oss.

Oceans trenger mer «kritisk masse» både i konsulentsatsingen TBA og i teknologiselskapet Modulær. Sistnevnte hadde den svakeste utviklingen i Oceans-konsernet i fjor 2023 med en nedgang i byråinntekten på 17 prosent og en resultatnedgang på 60 prosent.

- Vi hadde for lite ledelseskapasitet i første halvår i fjor, forklarer Fosseidbråten.

Han er «forsiktig optimist» med tanke på året vi er i gang med.

- Vi har fått en veldig bra inngang på 2024. Jeg er veldig komfortabel med rammeverket vårt, rett og slett tilbudet vårt til markedet. Det er lenge siden vi har fått så god feedback med måten vi løser ting for kundene.

Her kan du se alle til Los & Co for regnskapsåret 2021. Alle tall i MNOK.Los & Co dobler driftsresultatet

Los & Co 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 191,2 178,6 + 7,0
Byråinntekt 75,4 73,2 + 3,0
Driftsresultat 6,6 3,1 + 112,3

*Tallene i tabellen er foreløpige og dermed ikke revisorgodkjente. Resultatet før skatt foreligger derfor ikke på nåværende tidspunkt.

Los & Co-eier tredobler driftsresultatet: - Har en litt annerledes posisjon