Tidligere Dentsu-topp skal ta nytt mediebyrå inn i milliardklubben: - Drømmekandidaten

Reklamebyråene Try og Schjærven kaster hanskene og tar for alvor opp kampen med de fire globale nettverkene på mediebyråmarkedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

I fjor høst ble det kjent at kommunikasjonskonsernet Try brøt med mediebyrånettverket til WPP i Norge, Group M. I stedet gikk Try-huset i kompaniskap med det helnorske Schjærven-konsernet og deres mediebryå Re:Media. Resultatet ble en helt ny aktør som fikk navnet Try Schjærven Media (TSM) og nå begynner det nye byrået ikke bare å ta form.

De to nye mediebyråeierne har også funnet personen som skal lede den nye satsingen og det blir ingen hvem som helst i norsk mediebyråsammenheng. Den første sjefen i mediebyrået TSM blir byråveteran Pelle Stensson (55). 

- Helt fra vi gikk i tenkeboksen med Try Schjærven Media, har Pelles navn stått på blokka. Drømmeprofilen vår har vært en type Pelle-profil. Fra vår side er dette drømmekandidaten, sier daglig leder i Try Opt og største eier i TSM (51 prosent), Gunnar Stensaker.

- Hvor dyr ble han?  

- Han er verdt det, sier Try Opt-sjefen.

Les også: Try bryter med mediebyrågigant - inngår ny allianse med Schjærven

Jeg måtte tenke litt på hva som var riktig å gjøre fremover, men det ble raskt ganske klart for meg at dette kjentes veldig bra. Pelle Stensson, ny sjef i Try Schjærven Media

Slutter i Oceans etter kort tid

Pelle Stensson kommer sist fra rollen som ansvarlig for byråvirksomheten i Oceans Norge, som blant annet eier Los & Co, og var før det nesten ti år i Dentsu Norge. Han sluttet i Dentsu for drøye to år siden og startet etter en lang karantene opp hos Los & Co-eieren Oceans. Der slutter han han rett før nyttår, og dermed ble det bare et halvannet års tid i Oceans.

- Du fikk jo nettopp ny jobb i Oceans, hvorfor sier du ja til dette nå?

- Fordi det er så kult og fordi jeg elsker utfordringer, sier Pelle Stensson til Kampanje.

Daglig leder i Oceans, Jan Christian Fosseidbråten, sier han ikke har noe problem med at Stensson slutter.

- Vi skilles som venner, og jeg støtter Pelle i hans beslutning i å gå til Try og Schjærven, sier Fosseidbråten.

- Hva betyr det for Oceans at Stensson slutter etter så kort tid?

- Rollen til Pelle blir nå fordelt på andre ledere i konsernet som har god erfaring og kontroll med denne type oppgaver, sier Fosseidbråten.

Les også: Tidligere SMFB-topper snur i døra hos Los & Co-eier: - Må jo være lov å date litt

Pelle og proffene:

Den nye mediebyråsjefen til Try og Schjærven, Pelle Stensson, er full av lovord når det kommer til sine to eiere. - Try og Schjærven. Hallo, sier Pelle Stensson. Foto: Eivor Eriksen.

- To ganske sterke spillere vi får i ryggen

I Oceans håpet Stensson på at han ville få «litt mer tid til kunder, fag og forretningsplaner» og ikke bruke så mye tid på «global politikk og kostnadsplaner» som han hadde gjort i Dentsu-systemet. Men selv i Oceans ble det ifølge mediebyråsjefen «for lite tid til det som engasjerer han mest.»

- Oceans gjør det veldig bra, men jeg har både i Dentsu og Oceans flyttet meg lenger og lenger vekk fra det jeg liker og det er å jobbe med kunder og fag. Jeg ble etter hvert litt for perifer. Det er litt som å gå fra å være trener til å være klubbdirektør og langt fra der det skjer, men jeg vil heller være tettere på og tilbake til spenningen, det gode laget og konkurransen, sier Stensson.

Ifølge Stensson er det lite å utsette på de som eier laget han nå skal trene, når han fremover skal bygge opp det nye mediebyrået TSM.

- Try og Schjærven. Hallo? Det er to ganske sterke spillere vi får i ryggen. Jeg måtte tenke litt på hva som var riktig å gjøre fremover, men det ble raskt ganske klart for meg at dette kjentes veldig bra, sier den nye sjefen i TSM.

Verken Try, Schjærven eller Stensson selv vil si hvem som ringte hvem, men etter det Kampanje forstår skal eierne av det nye byrået TSM både ha kontaktet kandidater selv, samtidig som mange også tok kontakt da nyheten om lanseringen av TSM ble kjent.

Som sjef i Try Schjærven går Stensson inn i partnerprogrammet i Try-konsernet og han vil også bli del av konsernledelsen i Try.

Les også: GroupM-topp om Try-bruddet: - Ble vanskelig

Vil inn i milliardklubben

Bakgrunnen for at de to reklamehusene Try og Schjærven tar seg bryet med å lage et helt nytt mediebyrå, har ifølge Stensaker mye med størrelse å gjøre og at byråer som har en viss størrelse får bedre konkurransekraft og bedre innkjøpsbetingelser i mediene.

- Ambisjonen er å lage det beste mediebyrået. Da tror vi at best ofte henger sammen med størst også skal kundene være trygge på at de ikke får en billigere løsning hos de globale og konkurrerende nettverkene. Volum spiller inn på pris, sier Gunnar Stensaker til Kampanje.

Stensaker, som til daglig leder Trys eget mediebyrå, sier både hans eget selskap Try Opt og Re:Media hver for seg har et stykke igjen før de kvalifiserer til den eksklusive «milliardklubben» i mediebyråmarkedet, det vil si mediebyråer med over en milliard i omsetning. Der finner en i dag mediebyråene Carat, EssenceMediacom, Publicis Starcom og OMD.

-  Men vi skjønner at den milliard-kneika er viktig. Skulle vi løftet vår egen omsetning til én milliard i Try Opt hadde det vært en mer langtekkelig øvelse. Nå kommer vi opp i den samme ligaen og får de beste konkurransebetingelsene og i tillegg en sterk innovasjonskraft. Dette er det smarteste vi kan gjøre, sier Stensaker.

Les også: Schjærven-byrå sikter mot ny rekordomsetning: - Jobber med hjertet utenpå drakta

Her ser du omsetningen til de aller største mediebyråkonsernene i NorgeDentsu er landets største mediebyråkonsern

Mediebyråkonsern Land 2022 2021 Endring i %
Dentsu Japan 3.405,9 3.843,0 - 11
WPP UK 2.617,0 2.634,0 - 1
Omnicom  USA 2.139,9 2.146,6 0,3
Publicis Frankrike 1.589,4 1.156.4 + 37
Try Schjærven* Norsk 1.143,0 989,0 + 15

*Akkumulert omsetning for de to mediebyråene Try Opt og Re:Media. 

- Får tyngre og tettere oppfølging

Schjærven-konsernet har også flere selskaper under seg, og som Try har de lenge hatt sitt eget mediebyrå med Re:Media, som ledes av Marius Damsleth.

- Re:Media forvalter i dag rundt en halv milliard i omsetning, men det er ikke nok i seg selv til å få den oppmerksomheten vi trenger fra våre mediepartnere. Nå vil vi få en tyngre og tettere oppfølging fra de globale spillerne og de lokale mediehusene som Schibsted, TV 2 og Amedia, sier Damsleth.

Til sammen vil Try og Schjærven sitte med tre ulike mediebyråselskaper og de vil sammen og hver for seg eie to mediebyråer. Allerede så jobber det et titalls personer i Try Schjærven Media og flere vil komme til.

- Det kommer tre verdiforslag til markedet, men planen er at Try Schjærven Media skal være den enheten som er best skikket til å håndtere de største norske merkevarene og kjedekonseptene, sier Damsleth.

Re:Media-sjefen mener mottagelsen av Try Schjærven Media i markedet har vært god og at et norsk og lokalt drevet mediebyrå vil kunne operere mer fritt i sin rådgivning og tilhørende medievalg, enn et byrå som ligger under et internasjonalt holdningselskap og som sitter med store og globale annonseavtaler med de aller største teknologiplattformene.

- Vi tror mediehusene ønsker seg en norsk partner i motsetning til en global partner som har andre typer insentivordninger enn det vi har og som kanskje kan påvirke valgene. Vi vil ha en transparent forretningsmodell basert på norske premisser, norsk fokus og norsk eierskap, sier Damsleth.

Ny logo:

Det nye mediebyrået Try Schjærven Media har allerede fått sin egen logo. - Her ser du første førsteutkastet, men Pelle får ta den endelige vurderingen, sier Gunnar Stensaker. Foto: Eivor Eriksen.

Kjemper i marked til 15 milliarder kroner

Det norske mediebyråmarkedet består i all hovedsak av internasjonalt eide byrågiganter som legger beslag på mesteparten av et marked på nærmere 15 milliarder kroner, om en tar med rubb og stubb. Her er japanske Dentsu Norge størst, foran britiske WPP, amerikanske Omnicom og franske Publicis. Samlet har disse fire eiergrupperingene kontroll på hele ti milliarder kroner i omsetning. Det største norske byrået, foruten nevnte Try Opt og Re:Media, er Mood Communications.

Selv om milliarden allerede er inne, om en konsoliderer omsetningen i både Try Opt og Re:Media, er tanken å bygge ytterligere videre på den milliarden som ligger der med såkalt «new biz» i nye Try Schjærven Media. 

- Hvorfor er denne milliarden så viktig?

 - Milliarden i seg selv er ikke så viktig, men det er et springbrett for å være med å kjempe i toppen. For at man skal bli vurdert som solid, og få lov til å kjempe med de store internasjonale nettverkene om de største kundene, må en opp på det nivået. Det er der de viktigste konkurrentene ligger. Sånn er det bare, sier Stensson.

På kundesiden finnes det allerede flere i de to eksisterende byråene. Re:Media, som har spesialisert seg innen retail, har store kunder som XXL, Nille og Power i stallen. Try Opt har i dag kunder som Rema 1000, Vita og Hurtigruten.

- Har dere begynt å pitsje på kunder allerede? 

- Jeg har ikke begynt enda. Jeg begynner den 15. januar, ler Stensson.

- Hvem er drømmekunden?

 - En stor norsk merkevare eller retail-kjede som stiller krav til byrået sitt.. Men vi utelukker selvfølgelig ingen kunder med ambisjoner, sier han.

Tidligere Dentsu-topp skal ta nytt mediebyrå inn i milliardklubben: - Drømmekandidaten