Try bryter med mediebyrågigant - inngår ny allianse med Schjærven

Den nye alliansen får en samlet medieomsetning på over én milliard kroner. - Størrelsen på det nye selskapet er selvfølgelig en betydelig faktor, sier kundedirektør.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Øyvind Hofsrud Journalist

Fem år etter at Try-konsernets mediebyrå Try Opt fant sammen med mediebyrånettverket til WPP i Norge, Group M, går partene fra hverandre. Try Opt blir likevel ikke ledig på markedet, for nå går byrået inn i en ny allianse med Schjærven-konsernet og mediebyrået Re:Media. Resultatet er en ny aktør i det norske mediebyrålandskapet som får navnet Try Schjærven Media.

- Try Opt og Schjærven-selskapet Re:Media skal fortsatt ha hver sin profil i markedet og med egen kundeportefølje, men vi slår sammen kreftene når det kommer til teknologi, kompetanse og forhandlingsstyrke overfor mediene, sier Gunnar Stensaker, daglig leder i Try Opt.

Ambisjonen er å lage en helnorsk konkurrent til de globale nettverkene, som foruten Group M inkluderer Dentsu, Onicom Media Group og Publicis Groupe.

- Med et tydelig verdiforslag basert på transparens og et miljø som kombinerer kompetanse og erfaring opparbeidet i Try Opt og Re:Media, er vi sikre på at dette blir et attraktivt tilbud i markedet, sier Marius Damsleth, daglig leder i Re:Media.

Selskapet blir en joint venture, eid av de to selskapene, men med Try Opt som majoritetseier med en andel på 51 prosent. Sammen vil de forvalte over én milliard kroner ved oppstarten som er planlagt til januar 2024. Først må avtalen godkjennes av Konkurransetilsynet.

- Størrelsen på det nye selskapet er selvfølgelig en betydelig faktor. Vi får økt innovasjonskraft, og kan utvikle teknologi, fag og arbeidsmetodikk raskere og bedre, i tråd med kundenes behov og utviklingen i det norske markedet. Her skal vi samle den beste kompetansen som skal håndtere hele kundereisen, skreddersydd for norske og nordiske annonsører, sier Kaja Sommer, kundedirektør i Re:Media.

- Ambisjonene har ikke helt slått til

Try Opt-sjef Gunnar Stensaker forteller at samarbeidet med Group M har blitt gradvis nedskalert etter at det ble lansert med brask og bram for fem år siden. Noe av det første partnerne gjorde, var å sikre seg Rema 1000s mediekonto.

- Relasjonen vår med Group M er fortsatt fin, men de siste tre årene har de kun bistått oss med enkelte funksjoner på Rema 1000-kontoen vår, sier Stensaker.

- Ambisjonene slo ikke helt til?

- Nei, de ambisjonene vi gikk ut med for fem år siden har ikke helt slått til. Det startet veldig bra med å få inn Rema 1000, men siden den gangen har det ikke vært noen nye samarbeid eller pitsjer.

I år kastet Group M seg derimot over en av Rema 1000s argeste konkurrenter, Coop, og kom helt til finalen i deres mediebyråkonkurranse. Det ville gjort et videre samarbeid med Try Opt utfordrende.

Etter det Kampanje erfarer løper samarbeidsavtalen mellom Try Opt og Group M ut 2023, og det skal være Try som til slutt valgte å ikke forlenge avtalen.  

Les mer: WAL kuppet Coop-avtale foran nesa på byrågiganter: - Vi avlyste konkurransen

Foruten Rema 1000, sitter Try Opt på kunder som Vita og Hurtigruten. Re:Media har spesialisert seg på retail og jobber med kunder som XXL, Nille og Power.

Har startet lederjakten

Ingen av kundene til Try Opt og Re:Media er i direkte konkurranse med hverandre ifølge Stensaker.

- Skal dere gå ut og pitsje på kunder sammen?

- Har har vi et spennende oppsett hvor Try Opt og Re:Media kan pitsje hver for seg og Try Schjærven Media kan pitsje på egen sjøl. Vi får se hvilke muligheter som dukker opp fremover, sier han.

Re:Media-sjef Marius Damsleth forteller at de i løpet av det siste året har opplevd at kulturene i de to selskapene er veldig like. 

- Hvordan vil kundene deres merke samarbeidet?

- Re:Medias kunder vil ikke merke samarbeidt i hverdagen, men vi vil sikre et ekstra fagmiljø som vil bidra til at Re:Media alltid vil være konkurransedyktig med de internasjonale byrånettverkene. 
 
- Hvem skal lede selskapet?

- Vi er i prosess for å rekruttere leder til Try Schjærven Media. Vi har noen aktuelle kandidater på blokken, men er åpne for henvendelser fra flinke folk som vil snakke med oss. Inntil ledelse er på plass, er jeg daglig leder parallelt med at jeg leder Re:Media. 

- Jobber ikke med marginkrav satt i Tokyo eller Paris

2023 har vært preget av flere store bevegelser på mediebyråmarkedet, der Coops valg av WAL som sitt nye mediebyrå har vært en av de største. Dagligvaregiganten har begrunnet valget med at de ser store fordeler ved å kjøpe reklame- og mediebyråtjenestene sine fra ett og samme sted, og det er en modell Gunnar Stensaker også har stor tro på.

- Dette er en modell som vi har jobbet med de siste fem årene, etter at vi fikk inn Rema 1000 som vår første virkelig store kunde som har sett at det er lurt å samle reklame og mediebyrå, sier han.

- Når vi ser at WAL på kort tid bygger opp et mediebyråtilbud på egen hånd for å betjene en av markedets største kunder, hvorfor kan ikke Try bygge opp et tilsvarende tilbud på egen hånd? 

- Try Opt står i dag godt på egne bein og kunne fortsatt gjort det. Vi tror imidlertid på raskere vekst fremover med Try Schjærven Media. Forhandlingsstyrke og satsning på teknologi er som allerede nevnt viktige argumenter.

- Hvor involvert har Rema 1000 vært i det nye oppsettet?

- Jeg har orientert Rema 1000 om dette for en stund siden og de ser positivt på muligheten som oppstår nå.

- Er de involvert på noen måte i hvordan dette skal rigges og hvem som skal ansettes?

- Nei, men det er klart at de er en viktig kunde for oss i Try Opt. I den grad de har noen innspill og kommentarer, vil jobbe for å levere på det.

Try Opt-sjefen ser flere fordeler med å tilby markedet et «helnorsk alternativ» til de internasjonale nettverkene.

- Vi tror på den norske modellen hvor fokuset er på transparens og å skape verdi for kundene våre. Vi jobber ikke med marginkrav som er satt i Tokyo eller Paris, og det gjør oss bedre rustet til å komme med attraktive verdiforslag til kundene, sier han.

- Vi er tilpasset det norske markedet og har en kjemperelasjon til de norske mediene, legger han til.
 

Try bryter med mediebyrågigant - inngår ny allianse med Schjærven