Ny North Alliance-eier setter tøffe mål for Høgebøl & Co

Kjøpet av North Alliance er den største investeringen til Norvestor noensinne og målsetningen er klar.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne uken ble det kjent at den nordiske byrågrupperingen The North Alliance (NOA), ledet av Thomas Høgebøl, fikk ny eier. Etter en intens og hektisk vår med mye reisevirksomhet lyktes det til slutt den tidligere McCann-sjefen å finne en kjøper av selskapet han opprettet sammen med Helge Onsum tilbake i 2013.

- Med Norvestor på laget får vi en partner med en historikk og kompetanse som trygt vil hjelpe oss i å akselerere veksten både organisk og gjennom oppkjøp. I tillegg skal vi utvikle et enda sterkere verdiforslag til våre kunder, sier Thomas Høgebøl, administrerende direktør i NOA.

Les også: Capman ute av North Alliance - Høgebøl klar med ny eier

Uken har også vært rik å begivenheter for reklamebyrået Anorak som har tilbrakt de siste dagene i den franske middelhavsbyen Cannes på den store reklamefestivalen. 

- Det er jo strålende. 2018 har startet riktig bra, og med Norvestor inne, kan vi fortsette å vokse, sier byråleder Torgeir Vierdal i Anorak til Kampanje.

- Men hva tror du om å få inn et nytt fond på eiersiden?

- Nå får vi en god partner i ryggen og en ny vitamininnsprøytning. Det blir gøy å samarbeide med dem, sier han.

Les også: Anorak-sjefen jubler over Cannes-priser og ny eier - men fjoråret endte i minus

Satser stort:

Partner i investeringsselskapet Norvestor, Henning Vold, sier selskapet aldri har satset mer penger på et selskap før. -. Det er den største investeringen vi har gjort så langt, sier han.

Kaller The North Alliance «en djerv idé»

Etter opprettelsen av The North Alliance har det skjedd mye i byrågruppen som teller byråer som Making Waves, Anorak, Åkestam Holst og danske &CO. Da selskapet ble offentliggjort, ble det noe overraskende kjent at med-gründer Helge Onsum ikke skulle være operativ i ledelsen av The North Alliance og Making Waves-sjefen, Dag Honningsvåg, forlot også skuta ganske raskt, men de største nyhetene har som regel handlet om oppkjøp av byråer innenfor kommunikasjon, merkevarebygging og design.

Den nye eieren Norvestor Equity, et private equity-selskap med fokus på oppkjøp i det nordiske marked, sier de har fulgt med på The North Alliance en stund.

. Vi har kjent Thomas Høgebøl og North Alliance fra starten i 2014. Det var en djerv ide å slå sammen tech- miljøer og ledende byråer og få satt enkeltselskaper sammen til en helhetlig tjeneste. Det er noe som tar tid, sier partner i investeringsselskapet Norvestor, Henning Vold, til Kampanje.

Han sier han er imponert over det North Alliance har fått til. Selskapet la frem et brutto driftsresultat på over 70 millioner kroner i 2017 og løftet overskuddet før skatt fra null til nesten 20 millioner kroner.  

- Gjennom årene har de vist en jevn forbedring i lønnsomhet og vi har også sett at de leverer mer og mer verdi til kundene sine. Vi tror markedet også har modnet betydelig de siste årene og at etterspørselen etter en integrert aktør til å hjelpe bedrifter med digitaliseringsreisen vil fortsette å øke, sier Vold.

Ambisjonen er minst en dobling i omsetning og lønnsomhet i løpet av de neste tre årene. Henning Vold

Prislapp på én milliard

Norvestor har gjennomført en rekke investeringer og salg i løpet av sine år i private equity-markedet i tillegg til at selskapet har stått bak 15 børsintroduksjoner innenfor en rekke forskjellige sektorer. men nå går de for første gang inn på reklame- og kommunikasjonsmarkedet.

Nå går de inn og kjøper ut Capman, som også er et private equity-selskap, og tar over deres aksjepost på nærmere 60 prosent. Verdsettelsen som ligger til grunn for transaksjonen er satt til 12 ganger brutto driftsresultat noe som vil tilsvare rundt en milliard kroner for hele The North Alliance. Dermed punger Norvestor ut med rundt 600 millioner kroner, etter det Kampanje har grunn til å tro.

Den tidligere eieren Capman bekreftet heller aldri investeringen i sin tid, men etter det Kampanje forstod var den på «flere hundre millioner kroner».

Les også: - North Alliance mer interessant enn Nice

Vold i Norvestor vil ikke kommentere tall, men bekrefter at investeringen er stor i Norvestor-sammenheng.

- Ja, det er den største investeringen vi har gjort så langt, sier han.

Skal doble omsetningen

Da North Alliance så dagens lys var den samlede omsetningen på rundt 500 millioner kroner. Selskapet har dermed klart å doble omsetningen på fire år til nærmere én milliard kroner.

Nå avslører Henning Vold i Norvestor at det ikke blir noen søndagstur fremover heller.

- Ambisjonen er minst en dobling i omsetning og lønnsomhet i løpet av de neste tre årene. En kombinasjon av organisk vekst og oppkjøp både for å utvide tjenestespekter og muligens også nye geografiske markeder om vi finner noen som er supermotivert inn i kultur og eiermodell, sier Vold.

Om målsetningen innfris vil det bety en omsetning på rundt to milliarder kroner og et brutto driftsresultat på over 200 millioner kroner. I 2017 leverte Høgebøl et brutto driftsresultat på rundt 75 millioner kroner, men selskapet har en ambisjon om en brutto driftsmargin på over 15 prosent. 

Henning Vold mener det ligger et stort potensial i North Alliance der kanskje den største oppsiden ligger i vekst utenfor Norden.

- Gjennom å samle dyktige mennesker innen flere disipliner, har North Alliance etablert en unik posisjon i det nordiske markedet. Vi ser dermed et betydelig potensial for videre vekst i Norden og i eksempelvis det amerikanske markedet, der skandinavisk kreativitet og design virkelig er beundret, sier Henning Vold, partner i Norvestor Equity.

Møter store utfordringer

Det er likevel nok av utfordringer på det nordiske og det globale markedet for reklame- og kommunikasjonskonsernene. Mange spår at tiden for de store nettverkene er over noe som kan leses ut av fallende aksjekurser for selskaper som WPP og ikke minst det tydelige signalet fra franske Publicis om å forlate holdningsselskapsmodellen til fordel for en plattformmodell der teknologi og kunstig intelligens i større grad skal få de mange byråene i gruppen til å jobbe mer sømløst på tvers av markeder og land.

Les også: Norske Publicis-topper om reklamerobot: - Dette gleder vi oss skikkelig til

Les også: Publicis-sjef bygger reklamerobot: - Mange sa det var galskap 

Samtidig utfordres reklame- og mediebyråene av de store konsulenthusene som Accenture, Deloitte og IBM og teknologigiganter som Snapchat, Facebook og Google som begge har en mye tettere og mer direkte relasjonen til kundene. Og som om ikke det var nok så begynner flere av verdens største annonsører nå å dra ned på de digitale reklameinvesteringene.

- Hvorfor går Norvestor inn i denne sektoren?

- Vi oppfatter at North Alliance er unikt posisjonert til å hjelpe kunder med å bygge sine varemerker og få lojale kunder i alle kanaler og Google og Facebook er mer som partnere enn konkurrenter å regne, sier han.

- Hva med trusselen fra konsulenthusene?

- De store konsulentselskapene har bygd seg opp primært på å drive effektivitet og gjennom stordriftsfordeler i eksisterende virksomhet. De har ikke klart å dyrke det kreative DNA’et.  Digital posisjonering, skape nye inntektsstrømmer og se de nye mulighetene som en stadig mer digital økonomi byr på.  Dette er kjernen i North Alliance og ett område vi skal bli endra bedre på for ytterligere å differensiere oss, sier Henning Vold.

Les også: Accenture sier «watch out» til norske byråer

- En dobling er ambisiøs

Selv om North Alliance-sjefen Thomas Høgebøl allerede har vært med å doble omsetningn en gang, er ikke ambisjonene satt noe lavere av den grunn i det nye eierskapet. 

- Men en ny dobling av omsetningen de neste tre årene, blir det tøft? 

- Det går mot økt konsolidering i markedet, og NOA har store ambisjoner.  Kundene har fått øynene opp for verdien av å ha en partner som kan bistå innenfor design, kommunikasjon og teknologi i stor skala på tvers av Norden og internasjonalt., sier Thomas Høgebøl. 

Han sier nettverket øker både i størrelse og omfang år for år.

- Slik vil det også fortsette. En dobling er ambisiøst, men også realistisk. Det er effekten av å være et nordisk nettverk som er den viktigste forklaringen på fremgangen til NOA og vil være den viktigste driveren fremover. Utover en generelt økt etterspørsel etter tjenestene våre, kjøper stadig flere kunder «hele» NOA. Eksisterende kunder blir større, og i tillegg banker nye kunder på døren med et ønske om å organisere byråbruken sin på en mer effektiv måte. Dette er muligheter er som skapt for NOA. Vi ser fortsatt et stort potensial i Norden, samtidig som vi bare så vidt har fått vist oss frem i det amerikanske markedet.

- Er det mulig å få til et slik omsetningsmål uten nye oppkjøp?

- Vi skal fortsette å vokse drøyt ti prosent organisk per år, og vi vil fortsatt se etter mulige aktører som kan enten gi oss mer av det vi trenger, øke vårt tjenestetilbud eller åpne opp nye markeder, sier han. 

Ny North Alliance-eier setter tøffe mål for Høgebøl & Co