Den siste tiden har toppsjefen i reklamekonsernet The North Alliance (NoA), Thomas Høgebøl, jobbet med å finne en ny eier til byrågruppen som eier selskaper som Making Waves, Anorak og svenske Åkestam & Holst. Etter å ha vært med siden starten, har nemlig dagens eier, det nordiske investeringsfondet Capman ønsket å gå ut av selskapet. 

Mandag ettermiddag kommer meldingen om at Høgebøl har lykkes med partnerjakten og funnet en ny eier til selskapet som ble etablert i 2014 og som i dag omsetter for rundt en milliard kroner. Den nye eieren er Norvestor. 

- Gjennom å samle dyktige mennesker innen flere disipliner, har Noa etablert en unik posisjon i det nordiske markedet. Vi ser dermed et betydelig potensial for videre vekst i Norden og i eksempelvis det amerikanske markedet, der skandinavisk kreativitet og design virkelig er beundret, sier Henning Vold, partner i Norvestor Equity.

Les også: Rekordresultat for Høgebøl - passerer milliarden i omsetning

Høgebøl har etter det Kampanje kjenner til de siste ukene jobbet svært intenst med å finne en ny eier før han i dag nå har lykkes i partnerjakten og funnet en kjøper. Kilder Kampanje har vært i kontakt med kan fortelle at prisen på selskapet skal ha ligget på rundt en milliard kroner. 

- Det kan jeg ikke kommentere, sier Thomas Høgebøl til Kampanje. 

Han har akkurat gjennomført et personalmøte i København der han har kunngjort nyheten om den nye eieren. 

- Hvordan ble nyheten tatt i mot? 

- Det ble veldig bra tatt i mot blant de ansatte. De liker at vi fortsetter den reisen vi har startet på og personlig er jeg veldig fornøyd med at vi får inn en ny private equity-aktør som eier og særlig en av Norvestors kaliber, sier Høgebøl.

- Ønsker å ta del i reisen vår
Høgebøl sier Norvestor har fulgt med på utviklingen i Noa i flere år ettersom investeringsfondet var et av fondene man snakket med for fire år siden.

- Vi snakket med dem da vi etablerte Noa. De syntes den gangen at det var ambisiøst, men nå ønsker de å ta del i reisen vår videre ettersom det har vist seg at Noa har blitt et svært vellykket prosjekt, sier han.

Han kaller det å få med seg Norvestor «for en solid vitamininnsprøytning».

- Er det noen forskjell på dagens eier Capman og Norvestor?

 - Det er flere likhetstrekk enn forskjeller. Norvestor har en litt mer internasjonal profil også skal vi denne gangen jobbe med et norsk team, ikke et svensk team som vi gjorde i Capman.

Snakket med industrielle aktører
Han sier det har vært ført samtaler både med private equity-selskaper og industrielle aktører og sier det har vært «en grundig prosess» som nå har resultert i at Norvestor går inn på eiersiden. Dermed får Noa en ny eier med et perspektiv på investeringen på mellom tre og fem år slik det er vanlig i private equity-bransjen. 

- Det passer oss veldig godt å jobbe med treårssykluser og treårsplaner. Det er fint for både ansatte og ledelsen og det gjør det veldig forutsigbart. Vi får lov til å utvikle Noa slik som vi mener er best samtidig som vi får støtte og veiledning fra Norvestor, sier han.

- Er du skuffet over ikke å finne en industriell eier?

- På ingen måte og det kunne vi gjort hvis vi ønsket det. Det viktigste for oss i Noa er at vi får fortsette på den reisen vi allerede har igangsatt.

Åpner for nye partnere
Han sier Norvestor vil ta en eierandel på mellom 50-60 prosent litt avhengig av hvor mange nye partnere som skal tilbys aksjer i selskapet.

- Vi kommer til å åpne for noen nmye partnere. Partnermodellen skal utvikles videre.

- Er det noen av dagens partnere som benytter anledningen til å selge seg ut?

- Det er ikke mange som gjør det og de som gjør det stort sett folk som har sluttet i selskapet.

- Selger du selv noen aksjer?

- Jeg øker min eierandel. Jeg har veldig tro på selskapet så det er ingen grunn til ikke å gi full gass i Noa fremover. Vi er ferd med å bygge noe som bare blir bedre og bedre og da er viktig å være med så mye man kan på den reisen, sier Høgebøl som fremover vil eie drøyt fire prosent.

Skal sette seg nye mål
Han sier han sammen med de nye eierne vil sette opp en ny treårsplan og at det knapt er tid for å sette seg ned å nyte eierskifte. 

- Nå skal vi sammen sette oss noen nye mål og fortsette på den reisen vi har lagt ut på også er vi superfornøyd over å få med Norvestor.

- Også har du allerede skapt en liten snakkis i Cannes som starter opp festivalen denne uken?

- Det var helt tilfeldig at det ble nå. Det er sikkert noen som har oppfatninger om dette og det er greit. For oss er dette bare en veldig god nyhet. 

The North Alliance har økt både omsetningen og resultatet år for år siden oppstarten og leverte i 2017 et driftsresultat på 39,3 millioner kroner. Men det er på det man kaller brutto driftsresultat (EBITDA) i regnskapet selskaper som dette prises. Dette resultatet endte på 74,1 millioner kroner i fjor og med en prislapp på rundt en milliard kroner blir selskapet priset til tolv ganger dette resultatet.

The Northa Alliance er et nordisk design-, kommunikasjon- og teknologiselskap som har vokst gjennom oppkjøp og konsolideringer av selskaper og er i dag representert i Norge, Sverige, Danmark, Polen og USA. NoA har store kunder som IKEA, Google, Netflix, SAS, NorgesGruppen, SatsElixia, Danske Bank, FIFA og Storebrand.

Avtalen er inngått med forbehold om godkjenning fra Konkurransetilsynet. Britiske GP Bullhound har rådgitt NoA og dets aksjonærer i transaksjonen.

Her ser du regnskapstallene til North Alliance for 2017. Alle tall i MNOK. 

Noa 2017 2016 Endring i %
Omsetning 1.041,3 984,9 + 5,7
Driftsresultat 39,3 15,5 + 153,5 
Resultat før skatt 19,7 0,1 -