Saken blir oppdatert.

Ferd kjøper 60 prosent av aksjene fra Kjetil Try (62) og de øvrige partnerne i Try. Det bekrefter partene i en pressemelding torsdag. Det var Dagens Nærinsliv som meldte om saken først.

- Grunnen til at vi har funnet tonen med Ferd er at det er solid selskap og ordentlige folk. Det er gullstandarden på et selskap, sier Try til DN.

Partene vil ikke kommentere hvor mye Ferd må gå ut med for å sikre seg en majoritetsandel i landets mest suksessfulle reklamebyrå.

- Vi har ikke lyst til å kommentere det. For oss er partnerskapet det viktigste. Det at aksjonærer som Kjetil selger 50 prosent av aksjene sine, og er med på reisen videre, synes vi er kult, sier Co-Head Rikke Reinemo i Ferd.

Ferd er investeringsselskapet til mangemilliardær Johan H. Andresen og hans to døtre. Selskapet investerer i alt fra private og børsnoterte selskaper, finansielle plasseringer og eiendomsutvikling. Tidligere i år ble det kjent at Ferd kjøpte NRK-tomta på Marienlyst for minimum 3,8 milliarder kroner.

Ferd-eier Andresen har lenge også posisjonert seg gjennom et stad mer sosialt anlagt entreprenørskap.

Åpner for flere eiere
De største eierne i Try, foruten Try selv, er Einar Fjøsne og Morten Polmar, som eier henholdsvis 12,2 og 9,7 prosent av aksjene. Kjetil Try selv har gjennom flere poster kontroll på 22,6 prosent av aksjene.

I tillegg består Try-konsernet av et tyvetalls mindre aksjonærer og partnere som eier alt fra desimaler til opp mot seks prosent. Noen av de mer profilerte her er kreativ leder Øystein Halvorsen, Lars Joachim Grimstad og Egil Pay. I tillegg har også ABG-toppen Knut Brundtland, som også har vært styreleder i Try, og forfatter Roy Jacobsen poster i selskapet. Om også disse selger sine aksjer er ikke kjent.

- Vi har stor tro på Try og selskapets fremtidsplaner, særlig koblingen mellom teknologi og kreativitet. Try er i tillegg en av Norges mest attraktive arbeidsplasser. Det ønsker vi å holde på. Derfor ønsker vi at ansatte skal bli med på den videre vekstreisen gjennom å tilby et bredt medeierskap blant medarbeiderne. Dette vil åpne for at flere får eierskap i selskapet Try. Noen vil eie mindre enn i dag, men flere ansatte vil bli eiere og det tror vi blir viktig i fortsettelsen, sier Rikke Reinemo i pressemeldingen.

Omsetter for nesten én milliard
Try startet som et reklamebyrå av Kjetil Try og Einar Fjøsne i 1998. I 2007 kjøpte selskapet digitalbyrået Apt. I tillegg rommer Try-huset PR-byrået Try Råd, innholdsbyrået Try Innhold, mediebyrået Opt og nå også e-handelsbyrået Try Pearl. Konsernet eier også 50,5 prosent av datterbyrået Pol.

I dag jobber det om lag 350 personer i selskaper som er eid av Try.

Try-konsernet omsatte for 945 millioner kroner i 2020. Resultatet før skatt endte på 61,2 millioner kroner, noe som gir en resultatmargin på rundt 17 prosent.

Les mer: Knallår for Try – nærmer seg milliarden i omsetning

Fortsetter som toppsjef
Selv om han selger seg ned, vil Kjetil Try fortsette som aksjonær og toppsjef i Try.

- Try har knapt kommet ut av startblokken, så jeg ser frem til fortsettelsen i partnerskap med Ferd. De siste fem årene har vi mer enn doblet omsetningen og økt antall ansatte fra 125 til dagens 350, vi har etablert oss i Bergen og vi har klart å beholde vår kreative posisjon, både i Norge og internasjonalt. Nå skal vi satse videre sammen med Ferd som majoritetseier. Dette ser jeg virkelig frem til, sier Kjetil Try.

Try har også blitt kåret til landets beste reklamebyrå i 18 år på rad i Kampanjes Byråprofil.

Les mer: Try: - Det er vanskelig å være ydmyk, men det er ikke vanskelig å være stolt

Flere byråtopper selger
Salget av Try-konsernet til Ferd kommer bare dager etter at en annen kommunikasjonsveteran, Hans Geelmuyden, solgte sitt livsverk. Det ble bekreftet fredag forrige uke da det ble kjent at Kahoot-toppen Lars Erik Grønntun tar med seg tidligere Hill & Knowlton-kollega Jonatan Fægri og kjøper 50,1 prosent av PR- og kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese.

Les også: Selger halvparten av Geelmuyden Kiese til bransjeveteraner