Try: - Det er vanskelig å være ydmyk, men det er ikke vanskelig å være stolt

Samtidig flagger nykommeren Morgenstern sine ambisjoner på Byråprofil fremover.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

På den siste dagen av denne Byråprofil-uken på Kampanje ble det klart at det var reklamebyrået Try som igjen gikk til topps på listen som «Årets reklamebyrå». Det er 18. året på rad at reklamebyrået topper denne undersøkelsen som Kampanje utformer i samarbeid med Kantar.

I tillegg går Try også til topp på den store «Årets byrå»-målingen som rangerer samtlige byråer uavhengig av kategori. Dobbeltseieren og flere bronsemedaljer i ulike kategorier gjør årets Byråprofil spesiell for Kjetil Try.

- Det er vanskelig å være ydmyk, men det er ikke vanskelig å være stolt. Og ikke minst i år som har vært et spesielt år. Jeg hadde forberedt meg på å si at det måtte en pandemi til før Kampanje kunne skrive «Try på trynet», sier Kjetil Try til Kampanje.

- Hva har gjort deg mer usikker i år?

- Du har mye mindre kontroll. Vi snakker jo nesten ikke med kundene våre og nesten ikke med hverandre heller. Vi snakker over nett, men det er vanskeligere. Det å være et reklamebyrå handler også mye om å være i kontakt med kunder. Så jeg kjente at jeg hadde ikke helt den kontrollen på at alle har det bra og er fornøyde, sier Try.

Les også: Her er Norges beste kommunikasjonsbyrå – annonsørene gir ny dobbeltseier til Try

Her kan du se de ti beste i kategorien «Årets reklamebyrå» på Byråprofil 2020Uslåelige Try på reklametoppen

Plassering Byrå Endring fra i fjor
1. Try (1)
2. Pol (2)
3. Morgenstern (-)
3. Anorak (4)
5. Anti (3)
6. Kitchen (5)
7. Los & Co (7)
8. We Are Live (5)
9. Per Høj (10)
9. SMFB (-)
9. Dinamo (9)

 

Fikk gratulasjoner av Try-eier og forfattervenn

Men nærmere 500 annonsører og reklamekjøpere er tydelige i sin tale når de rangerer reklamebyrået Try på topp av listen «Årets reklamebyrå» og det altså for 18. året på rad. Byråprofil er landets største og gjeveste byråkonkurranse der Kampanje i samarbeid med Kantar og Kommunikasjonsforeningen rangerer landets beste byråer innenfor en rekke ulike byråkategorier. Også INMA, IKT Norge og Anfo er med og støtter aktivt opp om kåringen.

Denne uken har Kampanje kåret nye kategorivinnere hver dag klokken 10 denne uken og vinnerne av årets kategorier har vært ZynkCaratNetlife og Schibsted Partnerstudio.

- Dette er kjempemoro. Og det er ikke sånn at det blir mindre moro for Try fordi vi har gjort det 17 ganger før, sier Try.

På årets liste over de beste reklamebyråene dukker også nykommeren Morgenstern opp på listen og går rett inn på en tredjeplass. Også Anorak klatrer en plass og inntar pallen på en delt tredje med Morgenstern bak Trys eget datterselskap, Pol, som tar andreplassen.

- Hvem er de tøffeste konkurrenten?

- Det er de du nevner der. Det blir sånn og det er gode byråer alle sammen, ikke minst Pol, og de skal vi jobbe hardt for å holde bak oss. Vi må henge i stroppen. Vi har ikke blitt hverken late eller høye på pæra av dette, får da hadde vi ikke greid dette her. Nå gleder vi oss til å komme inn i et år der i hvert fall andre halvår forhåpentlig mer normalt, sier Kjetil Try.

Også styremedlem i Try-gruppen og suksessforfatter Roy Jacobsen benyttet sjansen til å komme med en gratulasjon til reklamesjefen. De to er også gode venner på privaten. Jacobsen er i disse dager ute med boka «Bare en mor» som har fått gode kritikker og flere seksere av anmelderne.

- Jeg er meget stolt av Kjetil. Han har imponert meg. Jeg hadde jo ikke så høye tanker om han egentlig. Jeg kjente ham jo litt for godt da han begynte her. Han hadde gitt opp jobben for å starte for seg selv med en liten kiosk her nede. Men det har vokst veldig bra og jeg imponert, sier Roy Jacobsen som eier en liten post i Try-gruppen.

Se video der Kjetil Try blir gratulert av Roy Jacobsen her.

Nykommer inn på pallen

Hos reklamebyrået Morgenstern, som debuterte med et pang på en tredjeplass på «Årets reklamebyrå», sier daglig leder Ole Kristian Hustad at pulsen er lavere etter å ha sett resultatene av årets Byråprofil. 

- Var du spent?

- Ja, vi har vi sett frem til dette og både gruet og gledet oss til dette, sier Hustad.

- Og så ble det en tredjeplass, er du fornøyd?

- Jeg liker ordet Kampanje brukte om oss; «brakdebuterer». Det var på tide at Morgenstern ble med i denne kåringen, men vi hadde ikke trodd det skulle ta så lang tid. Nå er vi uansett superfornøyde, sier han.

Årsaken til at Morgenstern tidligere ikke er blitt målt på Byråprofil har vært kravet om en byråinntekt på 25 millioner kroner, et krav byrået innfridde i 2019.

- Hva er grunnen til at det ble så bra?

- Vi har bygd stein på stein i fire år og det har bransjen lagt merke til. Vi har gjort mer riktig, enn galt, også tenker vi at denne plasseringen viser at det finnes en viss rettferdighet i verden. Jeg må også takke alle de fantastiske  kundene våre og mine dyktige kollegaer, sier Hustad.

Morgenstern-sjefen sier han også er «utrolig stolt» over plasseringen på den store «Årets byrå»-listen.

- At vi er nummer fem «over all» viser at kundene der ute verdsetter det vi er gode på. Vi er et «hardcore reklamebyrå» og det er det. Vi er ikke et stort kommunikasjonshus spredt over mange etasjer og da smaker det veldig godt med en femteplass på den listen, sier han.

- Hva er målet til Morgenstern?

- Vi skal bli Norges beste reklamebyrå.  

- Da har du bare Try og Pol foran deg?  

- Og det er egentlig ett, sier han.

- Så hva er målet neste år?

- Å flytte på tankskipet Try-huset er vanskelig. De holder en stø kurs som det vil ta tid å endre. Klarer vi å holde på vår tredjeplass neste år skal vi være godt fornøyde, sier han.

Bronsevinnere:

Pårets Byråprofil-liste ble det delt tredjeplass til både Ole Kristian Hustad i Morgenstern og Torgeir Vierdal i Anorak. Her de to under den store reklamebyråkonkurransen Gullblyanten tidligere i år. Foto: Eivor Eriksen.

Plukker medaljer i flere kategorier

Tilbake hos reklamesjefen, Kjetil Try, som også er konsernsjef for hele Try-huset, er det ingen tvil om at det også gleder mye at de andre Try-selskapene gjør det så bra. For årets Byråprofil-undersøkelse viser at selskapets PR-byrå, Try Råd, mediebyrå, Try Opt, og teknologi- og designbyrå, Try Apt, også markerer seg på de øvrige listene med bronse til alle. Det er også første gang byråene Try Råd og Try Opt er med i Byråprofil.

- Det har vi ikke opplevd før. Alle selskapene som kan måles i Try-huset og i konsernet, inklusive Pol, er på pallen i alle sine kategorier og det er nesten enda morsommere og det er jeg veldig stolt av, sier han.  

Han sier han setter seg store mål for alle Try-byråene selv om han innrømmer at det ville være «vel hårete» og tro på førsteplass i alle kategorier med et Try-byrå på lista.

- Det aller viktigste er at vi har veldig høy kompetanse på alle fagområdene og at Try-huset er et sted du får gjort alt, sier han.

Eneste unntak nå er kategorien «Årets content- og performancebyrå» der Try ikke er med å konkurrere, da kommunikasjonskonsernet så langt ikke har skilt ut denne delen av virksomheten som et eget selskap.

- Kommer det et contentbyrå i Try?

- Vi har en avdeling med 25 mennesker som jobber med content allerede, men vi har ikke det som et eget selskap. Vi får se.

- Du vil ikke utelukke det?

- Nei, det vil jeg ikke, sier Try.

Her kan du se de ti beste i kategorien «Årets byrå» på Byråprofil 2020Try er Årets byrå - men flere nykommere på Topp 10

Plassering Byrå Endring fra i fjor
1.  Try (1)
2.  Pol (2)
3. Zynk (5)
4. Netlife (2)
5. Morgenstern (-)
5. Anorak (7)
7. Anti (4)
7. Eggs (-)
9. Trigger (6)
9. Schibsted Partnerstudio (-)
9. Try Apt (-)

Faktaboks:: Her kan du lese alt om årets Byråprofil-undersøkelse

Byråprofil har vært gjennomført blant norske annonsører siden 1970-årene. Formålet med undersøkelsen har vært å måle reklamebyråenes profil og omdømme blant Norges største annonsører samt styrkeforholdet mellom byråene. I år er Byråprofil gjennomført av Kantar i samarbeid med Kampanje for 31. gang. Undersøkelsen inkluderer fem byråtyper; Reklame, PR, mediebyråer, content-/performance og teknologi/digital tjenestedesign.

Respondentene vurderer alle byråer under ett, og alle respondenter har således kunnet vurdere alle typer av byråer. Kun de som er involvert i kjøp av ulike typer byråtjenester, eller har god kjennskap til markedet, får vurdere byråer innenfor en gitt «byråklasse» som for eksempel reklamebyråer, mediebyråer etc.

Et byrå må ha minst 20 vurderinger for å komme med i rangeringen. Det er ingen grense for hvor mange byråer man kan vurdere. Kravet er som tidligere at man må kjenne godt/noe til et byrå for å kunne evaluere det. Det holder altså ikke å kun kjenne navnet på et byrå.

Totalt 62 byråer er med i målingen, og 58 byråer hadde nok antall vurderinger til å bli rangert. Byråene fordeler seg slik etter byråtype:

  • 17 reklamebyråer
  • 14 PR-byråer
  • 13 mediebyråer
  • 7 content-/performancebyråer
  • 11 byråer innen teknologi/digital tjenestedesign

Bak rangeringen i Byråprofil 2020 ligger 5 557 byråvurderinger og over 27 785 svarresponser.

Rangeringen gjøres med bakgrunn i en beregnet indeks bestående av byråenes omdømme og kjennskap i markedet hvor omdømme betyr desidert mest. Byråets omdømme følger Kantar sin globale og veldokumenterte tilnærming (TRI*M) for denne type målinger og måles ved fem omdømmerelaterte spørsmål. I tillegg vektes resultatene som ligger bak totalrangeringen i forhold til andelen kunder/ikke-kunder som har svart for hvert byrå.

Kriteriene for å bli målt i Byråprofil 2020 er både objektive og subjektive. For å bli målt har vi også i år operert med de tre samme kriteriene som tidligere. Inntektsgrensene er de samme i år som i fjor. For alle byråklasser utenom «teknologi/digital tjenestedesign» må man ha hatt en byråinntekt på 25 millioner kroner eller mer siste kalenderår for å bli målt. For teknologi/digital tjenestedesign byråer er grensen for å bli målt 45 millioner kroner i byråinntekt. Alle byråer må ha lagt bak seg et helt driftsår (12 mnd.). Byrået må ha synlige/ tydelige rikskunder i kundeporteføljen.

Byråprofil er gjennomført i oktober og november 2020. Undersøkelsen er web-basert. I utvalget er det i år 487 besvarelser (285 besvarelser i 2019).

Try: - Det er vanskelig å være ydmyk, men det er ikke vanskelig å være stolt