Oceans skal lage Innovasjon Norges «inspirasjonsunivers»: - En veldig viktig kunde

Både Innovasjon Norge og vinnende byrå slår tilbake mot DN-oppslag, og avviser kategorisk at det er snakk om et PR-oppdrag.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Tobias Fredø Journalist

I slutten av mai publiserte Innovasjon Norge et nytt reklame- og markedsføringsanbud med en verdi på inntil 80 millioner kroner over fire år. Avtalen skal dekke et nytt oppdrag gitt Innovasjon Norge av Fiskeri- og næringsdepartementet, hvor den primære oppgaven går på «å synliggjøre og posisjonere norske grønne satsingsområder, løsninger og posisjonere Norge som et attraktivt land internasjonalt for investorer, potensielle samarbeidspartnere og talenter».

Kort fortalt er avtalen en forlengelse av Innovasjon Norges arbeid med å bygge merkevaren Norge for å fremme norsk næringsliv utenlands. Til tross for at det skal være et nytt oppdrag, er det snakk om en fornyelse av en tidligere avtale som Los & Co har sittet på siden 2019. Denne gang er avtalen hovedsaklig rettet mot utvikling og bearbeiding av digitale plattformer og verktøy, og det er nå klart at Los & Co-eier og byrågrupperingen Oceans får fortsette arbeidet de påbegynte for fire år siden. 

- Det arbeidet har dreid seg om merkevaren Norge-prosjektet, som jo egentlig er et prosjekt der man i større grad skal hjelpe norske bedrifter til å fortelle at de er fra Norge og hvorfor det er bra, forklarer Oceans-sjef og anbudets seierherre, Jan Christian Fosseidbråten, når Kampanje ringer. 

Han forteller at de har vært gjennom en «full pitsj» der de danket ut et vidt spekter av byråer, i tillegg til konsulenthus som Capgemini og Ernst & Young.

- Innovasjon Norge gjorde vel noen endringer fra sist, uten at jeg kan røpe detaljer i leveransene fra forrige gang. Dette er uansett kjempegøy for oss, og det er snakk om en veldig viktig kunde. Det er veldig godt å starte høsten med denne seieren, fortsetter Fosseidbråten.

Alle Oceans-byråene skal bidra

Det er et fullspekket Oceans som skal levere tjenester til Innovasjon Norge denne gang. Under sist avtaleperiode var det primært ressurser fra reklamebyrået Los & Co og designbyrået Neue som leverte, men nå skal også det kreative konsulentselskapet TBA og tech-selskapet Modulær bistå.

- Foruten å bidra til messevirksomhet og profilering, skal dere altså bygge opp dette innholdsbiblioteket Brand Centre – eller «inspirasjonsuniverset» – i tillegg til å videreutvikle salgssiden Business Norway?

- Ja, det stemmer. For eksempel for å bistå til å posisjonere norsk havvindnæring og andre viktige bransjer for Norge. 

Ifølge Fosseidbråten vil en stor del av oppdraget også bestå av UX, foto, film og design samt bistå i utvikling av tekniske løsninger for de digitale sidene. Der bistår også design- og techselskapet Knowit. 

Slår tilbake mot medieoppslag: - Det er ingen PR-avtale

Avtalen ble omtalt av Dagens Næringsliv før helgen, og oppdraget høstet kritikk fra FrP-politiker Sivert Bjørnstad. I artikkelen slo avisen blant annet fast at Innovasjon Norge skal svi av 80 millioner kroner på PR-hjelp for å skape et «inspirasjonsunivers».

At dette er en PR-avtale mener imidlertid Innovasjon Norge er en faktafeil. Også Oceans-sjef Fosseidbråten er krystallklar på at de ikke har egen PR-avdelig på huset, og de har heller ikke fått beskjed om å samarbeide med PR-byrået Try Råd, som i dag har en egen kommunikasjonsavtale gående med Innovasjon Norge. 

- Det er ingen PR-avtale. Det har vi også gitt uttrykk for. Det er mange ting som inngår i denne avtalen, deriblant design, konseptutvikling og posisjonering, sier Helene Friis, markedsdirektør i Innovasjon Norge til Kampanje.

- Men er det PR-tjenester i avtalen?  

- Nei. Ingenting. Dette anbudet handler om å utføre flere oppdrag fra Næringsdepartementet for å fremme norsk eksport, knyttet til satsingen «Hele Norge eksporterer». Vi skal utvikle verktøy som norske eksportbedrifter kan benytte for å ta posisjoner internasjonalt, sier Friis.  

Les mer: Vil bygge nytt «inspirasjonsunivers» - frister byråene med 80 millioner

- Var et uheldig ord

Blant disse verktøyene finner man det omdiskuterte «inspirasjonsuniverset», som etter det Kampanje forstår skal være et innholdsbibliotek hvor Innovasjon Norge, Utendriksdepartementet og norsk næringsliv kan ha tilgang til markedsføringsmateriell og tips til profilering i form av eksempelvis artikkelmaler, presentasjoner, bilder og design- og videomateriell. 

Dette biblioteket går også under navnet Brand Centre. Kommunikasjonsrådgiver i Innovasjon Norge, Kjetil Svorkmo Bergmann, understreker at arbeidet handler om å skaffe norske bedrifter internasjonale investorer og samarbeidspartnere.

- 99 prosent av næringslivet i Norge består av små og mellomstore bedrifter. For disse kan det være vanskelig å markedsføre seg i utlandet. De trenger hjelp til å informere internasjonalt om hva de kan tilby. Derfor vil vi utvikle Brand Centre videre, sier han til Kampanje.

Bergmann legger også til at foruten «inspirasjonsuniverset» og salgssiden Business Norway, hvor norsk næring skal vises frem til utenlandske interessenter, vil det også jobbes mot offisielle besøk og næringslivsdelegasjoner.

- Dere får kritikk av FrP for å bruke penger på «inspirasjonsunivers». Hva tenker dere om den kritikken? 

- Inspirasjonsunivers var et uheldig ord. Oppdraget vi snakker om er å få økt eksport gjennom at norske bedrifter tar en posisjon i det internasjonale markedet. Norsk næringsliv har kanskje ikke vært gode nok på merkevarebygging. Det har vi fått i oppdrag å gjøre noe med, og det er det selve denne avtalen handler om, sier Bergmann. 

DN: - Har selv kategorisert det som PR-tjenester

Kampanje har også vært i kontakt med Dagens Næringsliv angående deres artikkel med spørsmål om hva de tenker om at Innovasjon Norge mener det ikke er snakk om en PR-avtale.

Redaksjonssjef for politikk, samfunn og næringsliv i DN, Astrid Randen, påpeker at Innovasjon Norge selv har merket anbudet på Doffin med næringskoder for PR-virksomhet. Innovasjon Norge har i tillegg tagget anbudet med kodene for rådgivning innen markedsføring, konsulentvirksomhet i forbindelse med design, spesialiserte design tjenester og støttetjenester i forbindelse med design.

- I utlysningen søker de konsulenter til «strategisk hjelp med posisjonering, design og konseptutvikling». I etterkant er det kjent at et reklamebyrå vant konkurransen. Siden Innovasjon Norge selv har kategorisert dette som PR-tjenester, så vi ingen grunn til at vi ikke skulle gjøre det, sier hun til Kampanje. 

- Et så stort anbud inneholder naturligvis mye. Derfor er innholdet i selve anbudet utfyllende beskrevet i både brødteksten og som egen faktaboks, fortsetter hun. 

Det var for øvrig kun ett PR-byrå som leverte tilbud i anbudet. Blant selskapene som forsøkte å vinne Innovasjon Norges gunst, finner man foruten Oceans  Scandinavian Design Group, Maverix, Knowit, Anti, Try Råd, Capgemini Norge og Ernst & Young.

Oceans skal lage Innovasjon Norges «inspirasjonsunivers»: - En veldig viktig kunde