Tror på C More-overskudd i 2017
De siste årene er det spesielt to investeringer som har påført den svenske Bonnier-konsernet store tap, den mislykkede satsingen på det amerikanske magasinmarkedet og kjøpet av C More og påfølgende svimlende dyre rettighetskjøp. Etter at Bonnier-eide TV4 kjøpte C More, daværende Canal+, for tre milliarder norske kroner i 2008, har underskuddene siden den gang kommet opp i 1,4 milliarder svenske kroner til sammen. Bare i 2014 var tapet på én halv milliard svenske kroner. Milliardinvesteringen i Tippeliga-rettighetene sommeren 2011 ble et mareritt for Bonnier. I fjor solgte Bonnier den norske C More-virksomheten til TV 2.
Les mer: Tapte nærmere 350 mill. på C More-fotball
Les mer: C More har tapt én milliard
- Angrer Bonnier på C Mores dyre rettighetskjøp av den norske Tippeligaen i 2011, som påførte C More store økonomiske tap?
- Jeg ser ikke noe poeng i å bedømme enkelte beslutninger i C Mores historie. Men vi kan konstatere at vi hadde en besværlig situasjon i det norske markedet som vi nå har løst, og at C More beveger seg i positiv retning med en tydelig strategi på ”digital first”, og at abonnentsinntektene nå øker månad for måned.
- Hvor mye belastet C More regnskapet for 2015, og hvor mye kommer det til å belaste i 2016?
- Uten å oppgi eksakte sifrer, så kan jeg konstatere at C More fortsatt går med tap, men halverer tapet i 2015 sammenlignet med 2014. Man har nå valgt en tydelig digital vei framover, hvilket gir konkrete resultater i form av nye kunder og voksende abonnementsinntekter. C More kommer ikke til å gå med overskudd i 2016, men vi regner med å se et positivt resultat i 2017, forteller Franzén til Kampanje.
Les mer: TV 2 får kjøpe C More
Kjøper seg opp i content
Selv om Bonnier har solgt norske C More til TV 2, opererer den svenske mediegiganten fortsatt i det norske mediemarkedet. Bonnier eier 50 prosent av Cappelen Damm, og konkurrer hardt med danske Egmont og danske Aller i det norske bladmarkedet. Norske Bonnier Media hadde 16 prosent markedsandel av omsetningen av reklame og blader i magasinmarkedet i 2014. I fjor kuttet Bonnier Media i de norske bladredaksjonene som en følge av fallende annonseinntekter. Konsernsjef Tomas Franzén beskriver det norske markedet slik:
- Med all respekt for en del nasjonale særegenheter, så vil jeg si at hovedutfordringene er like i de nordiske landene: Å finne nye inntekter og komme nærmere kundene, sier han.
Les også: Resultatfall for Bonnier
Les også: Bonnier kutter - nå slutter redaktør
I fjor høst skrev Kampanje at content marketing-byrået Spoon, eid av Bonnier, gikk sammen med Bonnier Media i Norge og kjøpte 100 prosent av aksjene i content-byrået Teft. Når Kampanje spør om det er aktuelt for Bonnier å gjøre større eller mindre investeringer og oppkjøp i det norske markedet, svarer Franzén slik:
- For bare noen måneder siden investerte vi gjennom Spoon og Bonnier Media i det norske contentbyrået Teft. Finner vi riktig selskap kan flere oppkjøp naturligvis være aktuelle, sier han.
I Norge er Amedia i spill. Eierne Telenor og LO ønsker seg ut av mediekonsernet. Bonnier-sjef Tomas Franzén går neppe inn i et papirtungt norsk mediekonsern, men følger med på det som rører seg i det norske mediemarkedet.
- Vi har ingen spesifikk konsernstrategi for å vokse i Norge, men ettersom vi er et selskap med sterk nordisk tilstedeværelse og med virksomheter i Norge, så er naturligvis det norske markedet et av markedene vi titter på, sier han.
Og kjøpekraft har Bonnier fortsatt. Mediekonsernet har 6,3 milliarder svenske kroner på bok.
- Det viser at vi har handlingsrom. Vi kommer til å fortsette med å gjøre strategisk riktige oppkjøp, framfor alt innen rendyrkede digitale virksomheter. Men vi har en selektiv, ikke en aggressiv, oppkjøpsstrategi, sier Franzén til Kampanje.
Les mer: - Vi blir Norges ledende content marketing-byrå