Betal-tv er en dyr fornøyelse. Det kan den svenske mediekjempen Bonnier skrive under på. Etter at Bonnier-eide TV4 kjøpte C More, daværende Canal+, for tre milliarder norske kroner i 2008, har underskuddene siden den gang kommet opp i nærmere én milliard svenske kroner til sammen, eller nesten 900 millioner norske kroner.

Bare i fjor måtte C More-virksomheten i Norden tåle et nytt kjempetap på driften på 275 millioner norske kroner, viser ferske regnskapstall. Det er samtidig den styggeste resultatsmellen i C More-sammenheng noensinne.

Sprøytet inn 700 mill.
Styreleder Casten Almqvist i C More sier til Kampanje at fjoråret var krevende.

- Det var et tøft fjorår der C More ikke var i fokus hos distributørene, sier Almqvist til Kampanje.

C More har blødd såpass kraftig de siste årene at eierne måtte sprøyte inn friske penger for å dekke tapene og fylle opp krigskassen. C More fikk et eiertilskudd på 223 millioner norske kroner og konsernbidrag på 487 millioner norske kroner.

- Det stemmer at egenkapitalen måtte forsterkes som en følge av de akkumulerte tapene, sier Almqvist.

- Vil det være behov ytterligere kapitaltilførsel neste år?

- Det er for tidlig å si noe om 2015 nå, svarer styrelederen.

Tror ikke på kvikk-fiks
På spørsmål om hvordan C More skal makte å drive lønnsomt, og hvor lang tid det vil ta før selskapet tjener penger, svarer Almqvist slik:

- Det er lagt en plan for hvordan det skal skje. Vi tror ikke på et enkelt tiltak som løser alle problemer. Det vil kreve hard jobbing og mange ulike grep, operative så vel som strukturelle, sier Almqvist.

Etter lange og krevende forhandlinger ble det rett før sommerferien omsider bekreftet at Bonnier skulle overta Telenors post på 35 prosent i C More og svenskene ble dermed eneveldig på eiersiden i det mye omtalte betal-tv-selskapet. Også for den norske telegiganten ble betal-tv-eventyret, som hadde startet med et smell fire år tidligere, svindyrt.

Les også: Bonnier overtar C More

Telenor forlot imperiet
Telenor kom inn på eiersiden i C More i tidligere TV4-sjef Jan Schermans storhetstid i 2010.

- Imperiet slår tilbake, sa daværende toppsjef i Canal+ Norden (nåværende C More), Jonas Eriksson, til Kampanje 11. mai 2010.

Han siktet til at Canal+ skulle kjempe hardt for å beholde betal-tv-kundene etter at de overraskende og sjokkerende hadde tapt Premier League-rettighetene til TV 2. I morgentimene samme maidag for fire år siden ble det kjent at Bonnier knyttet enda tettere bånd til TV 2-rivalen Telenor, som overtok 35 prosent av C More Entertainment gjennom kjøp av aksjer og en rettet emisjon.

Telenor la 787 millioner svenske kroner, i tillegg sportsrettigheter til tv, i potten. Til sammen utgjorde verdiene rundt 1,1 milliarder svenske kroner. Alliansen Telenor/Bonnier sa takk for sist til TV 2 i 2012 da C More kjøpte store deler av betal-tv-rettighetene til den norske Tippeligaen for 1,1 milliarder kroner.

Det svensk-norske betal-tv-selskapet fortsatte å pøse inn penger de kommende årene, men greide aldri å komme seg på plussiden før Telenor sa stopp etter å ha skrevet ned verdiene i C More til null.

Les også: C More-tap rammer Telenor

Åpner for fortsatt salg
Eierskapet i C More har vært i spill helt siden Bonnier og Telenor la planer om å etablere den nordiske tv-giganten Nordic Broadcasting bestående av alle de fire nordiske, kommersielle allmennkringkasterne. Det ble lenge forsøkt å fusjonere C More med TV 2s betal-tv-operasjoner, men uten å lykkes.

De siste årene har Bonnier både vurdert salg av hele C More samt å selge selskapet stykkevis og delt. Begge betal-tv-rivalene, MTG og TV 2, ble sett på som mulig kjøpere.

Spørsmålet nå er om Bonnier fortsatt vurderer nye strukturelle løsninger for selskapet som skulle passe den kommersielle tv-kanalen TV4 som «hånd i hanske».

- Selskapet befinner seg i en snuoperasjon. Vi ser derfor kontinuerlig over virksomheten både operativt og strukturelt, svarer Almqvist.

Fikk ny sjef
I juni, rett før Bonnier og Telenor skilte lag på eiersiden i C More, ble tidligere MTG Sverige-sjef, Manfred Aronsson, ny toppsjef i betal-tv-selskapet. Det er en stilling han har hatt tidligere, i 2006, da selskapet gikk under navnet Canal+ og hadde SBS på eiersiden.

Da Kampanje spurte Aronsson om hans oppdrag blir å dele opp C More i biter som kan selges videre, sa Aronsson dette:

- Mitt oppdrag er å analysere hva som skal gjøres med C More, hva som skal utvikles og hva som skal avvikles. Hva det betyr, er for tidlig å si. Jeg må få en sjanse til å se selskapet innenfra og møte menneskene der.

Les mer: - C More har vært i limbo

Aronsson ønsket ikke å kommentere regnskapstallene til C More for 2013 overfor Kampanje.