Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
INNSIKT
Denne uken kom beslutningen om at Facebook-eier Meta legger ned kontoret i Oslo som ledd i en større nedbemanningsplan verden over. Etter å ha lagt frem skuffende regnskapstall for årets tredje kvartal, kom også beskjeden om at 11.000 ansatte må bort. Det fikk smertelige konsekvenser for de drøye ti ansatte på salgskontoret i Norge og i Oslo. Kampanje har vært i kontakt med sjefen for norgesskontoret, Rune Paulseth og ansatte ved kontoret i dag, men det har ikke vært mulig å få noen av dem å kommentere beslutningen og hva de tenker om fremtiden.
- Vi har satt pris på å ha tilgang til god kompetanse og kjennskap til det norske markedet, nær oss, og synes det er synd at det norske salgskontoret legges ned, sier marked- og merkevaresjef i DNB, Aina Lemoen Lunde, til Kampanje.
Hun er en av de norske annonsørene som har hatt direkte kontakt med det lokale kontoret som ble opprettet for å betjene Facebooks største kunder i Norge. Kontoret ble etablert i 2016 og det var på den tiden Facebook kunne feire at de var Norges største mediekanal målt i dekning og større enn både NRK1, TV 2 og VG. Seks år senere stenges nå kontorene på Barcode i Oslo.
- Hvordan har den betalte tilstedeværelsen til DNB på Facebook utviklet seg de siste par årene?
- Facebook er fortsatt en del av mediemiksen vår på flere områder, og som med alle kanaler vurderes effekten løpende, sier Lemoen Lunde.
Les også: - Facebook skraper bunnen på tillit, men norske annonsører gir blaffen
Siden åpningen av det norske kontoret der selveste statsministeren var til stede, den gang Erna Solberg, har det stormet mye rundt plattformen internasjonalt med Cambridge Analytica-skandalen, drepende senatshøringer, anklager om salg av personlige data til annonsører, GDPR og store debatter om sikkerhetshull og Facebooks rolle som publisist eller ren distributør. Etter hvert begynte så også ledelsen i Norge seg tjent med å stille opp på bransjekonferanser og delta i samfunnsdebatten.
Les også: Facebook-sjefen om krisene: - Det har vært noen krevende år
To av de som ble nettgigantens aller første ansatte i Norge, reagerer også på beslutningen til Meta om å legge ned kontoret, og mener det er et dårlig valg av Facebook-eieren.
– Istedenfor å stenge ned et helt land burde Facebook heller kvitte seg med daukjøtt i de markedene det går trått. Jeg tipper Facebook har opptil tre milliarder kroner i omsetning i Norge, i tillegg til betydelig omsetning fra norske selskaper som annonserer i utlandet. Alt dette har blitt håndtert fra Oslo. Jeg tror definitivt en nedstigning vil påvirke omsetningen, sier Tim Nilo som i dag er partner i Askeladden & Co.
Tim Nio, som tidligere i år ble kåret til «Årets markedssjef», jobbet i Facebook fra 2011 og frem til 2017 og rakk dermed å være med på å starte det norske kontoret i 2016.
- Det er åpenbart at Norge er et av de minste markedene i lys av den norske befolkningen, men å stenge ned Norge er i mine øyne det samme som at Schibsted bestemmer seg for å legge ned Finn.no fordi de tenker det ligger mer oppside i deres eierskap i Adevinta globalt, sier han.
Han reagerer også på at Facebook eller Meta går motsatt vei av sine globale konkurrenter.
- I en periode hvor Snap-kontoret har vokst kraftig og ansatt noen av mediebransjens kommersielle spydspisser, og TikTok er på full vei inn i det norske markedet, så forstår jeg virkelig ikke det strategiske rasjonale bak valget, sier Nilo til Kampanje.
Den aller første Facebook-ansatte i Norge var Petter Høie. Han startet opp som salgsansvarlig for Facebook i Norge på begynnelsen av 2010-tallet. Han vant senere den høythengende prisen Æresprisen til Inma for et par år siden, mye på grunn av arbeidet han la ned for den digitale markedsføringsbransjen som Facebook-ansatt.
- Er det trist at de legger ned?
- Det emosjonelle knyttet til dette er selvsagt, sier Høie i dag til Kampanje
Han jobber i dag i teknologi- og markedsføringselskapet Journey, og mener beslutningen «utifra et strategisk ståsted» er vanskelig å forstå.
- Både med tanke på posisjonen Facebook har i et digitalt modent Norge og med tanke på at Snapchat er godt etablert og nå TikTok nå er på vei inn med de første ansatte i det norske markedet gir dette liten eller ingen mening, sier Høie.
Også Høie tror dette vil ramme omsetningen til Meta.
- Jeg tenker at det vil påvirke Facebooks omsetning uten at de nå har en godt plantet fot i markedet. Tenker også at det er merkelig og fjerne et operativt salgskontor da det finnes nok andre stolsnurrere i det selskapet som jeg nok tenker mer åpenbart burde stå på avviklingslisten, sier Petter Høie.
Les også: Petter Høie får Gulltaggens ærespris: - Jeg har pusha banners i 20 år
Kampanje har også vært i kontakt med Meta Norden og selskapets PR-byrå i forbindelse med nedleggelsen av kontoret i Oslo. De henviser til et utdrag fra et brev Mark Zuckerberg skrev til sine ansatte da det ble klart at Facebook skulle nedbemanne:
«I dette nye miljøet må vi bli mer kapitaleffektive. Vi har flyttet flere av ressursene våre til et mindre antall høyt prioriterte vekstområder – som vår AI-oppdagelsesmotor, våre annonser og forretningsplattformer og vår langsiktige visjon for metaverset. […] Vi restrukturerer teamene for å øke effektiviteten vår. Men disse tiltakene alene vil ikke bringe utgiftene våre i tråd med inntektsveksten vår, så jeg har også tatt den vanskelige beslutningen om å la folk gå.»