Tidligere Facebook-ansatte i Norge: - Burde heller kvitte seg med daukjøtt i de markedene det går trått

Reaksjonene på Metas beslutning om å stenge Oslo-kontoret fortsetter å komme.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne uken kom beslutningen om at Facebook-eier Meta legger ned kontoret i Oslo som ledd i en større nedbemanningsplan verden over. Etter å ha lagt frem skuffende regnskapstall for årets tredje kvartal, kom også beskjeden om at 11.000 ansatte må bort. Det fikk smertelige konsekvenser for de drøye ti ansatte på salgskontoret i Norge og i Oslo. Kampanje har vært i kontakt med sjefen for norgesskontoret, Rune Paulseth og ansatte ved kontoret i dag, men det har ikke vært mulig å få noen av dem å kommentere beslutningen og hva de tenker om fremtiden.

- Vi har satt pris på å ha tilgang til god kompetanse og kjennskap til det norske markedet, nær oss, og synes det er synd at det norske salgskontoret legges ned, sier marked- og merkevaresjef i DNB, Aina Lemoen Lunde, til Kampanje.

Hun er en av de norske annonsørene som har hatt direkte kontakt med det lokale kontoret som ble opprettet for å betjene Facebooks største kunder i Norge. Kontoret ble etablert i 2016 og det var på den tiden Facebook kunne feire at de var Norges største mediekanal målt i dekning og større enn både NRK1, TV 2 og VG. Seks år senere stenges nå kontorene på Barcode i Oslo.

- Hvordan har den betalte tilstedeværelsen til DNB på Facebook utviklet seg de siste par årene?

- Facebook er fortsatt en del av mediemiksen vår på flere områder, og som med alle kanaler vurderes effekten løpende, sier Lemoen Lunde.

Les også: - Facebook skraper bunnen på tillit, men norske annonsører gir blaffen

Henter milliarder i omsetning

Siden åpningen av det norske kontoret der selveste statsministeren var til stede, den gang Erna Solberg, har det stormet mye rundt plattformen internasjonalt med Cambridge Analytica-skandalen, drepende senatshøringer, anklager om salg av personlige data til annonsører, GDPR og store debatter om sikkerhetshull og Facebooks rolle som publisist eller ren distributør. Etter hvert begynte så også ledelsen i Norge seg tjent med å stille opp på bransjekonferanser og delta i samfunnsdebatten.

Les også: Facebook-sjefen om krisene: - Det har vært noen krevende år

To av de som ble nettgigantens aller første ansatte i Norge, reagerer også på beslutningen til Meta om å legge ned kontoret, og mener det er et dårlig valg av Facebook-eieren.

 – Istedenfor å stenge ned et helt land burde Facebook heller kvitte seg med daukjøtt i de markedene det går trått. Jeg tipper Facebook har opptil tre milliarder kroner i omsetning i Norge, i tillegg til betydelig omsetning fra norske selskaper som annonserer i utlandet. Alt dette har blitt håndtert fra Oslo. Jeg tror definitivt en nedstigning vil påvirke omsetningen, sier Tim Nilo som i dag er partner i Askeladden & Co.

Tim Nio, som tidligere i år ble kåret til «Årets markedssjef», jobbet i Facebook fra 2011 og frem til 2017 og rakk dermed å være med på å starte det norske kontoret i 2016.

- Det er åpenbart at Norge er et av de minste markedene i lys av den norske befolkningen, men å stenge ned Norge er i mine øyne det samme som at Schibsted bestemmer seg for å legge ned Finn.no fordi de tenker det ligger mer oppside i deres eierskap i Adevinta globalt, sier han.

Han reagerer også på at Facebook eller Meta går motsatt vei av sine globale konkurrenter.

 - I en periode hvor Snap-kontoret har vokst kraftig og ansatt noen av mediebransjens kommersielle spydspisser, og TikTok er på full vei inn i det norske markedet, så forstår jeg virkelig ikke det strategiske rasjonale bak valget, sier Nilo til Kampanje.

Les også: Facebook-sjefen øker omsetningen i Norge og dobler resultatet – men Snapchat og TikTok vokser raskere

- Gir liten eller ingen mening

Den aller første Facebook-ansatte i Norge var Petter Høie. Han startet opp som salgsansvarlig for Facebook i Norge på begynnelsen av 2010-tallet. Han vant senere den høythengende prisen Æresprisen til Inma for et par år siden, mye på grunn av arbeidet han la ned for den digitale markedsføringsbransjen som Facebook-ansatt. 

- Er det trist at de legger ned?

- Det emosjonelle knyttet til dette er selvsagt, sier Høie i dag til Kampanje

Han jobber i dag i teknologi- og markedsføringselskapet Journey, og mener beslutningen «utifra et strategisk ståsted» er vanskelig å forstå.

- Både med tanke på posisjonen Facebook har i et digitalt modent Norge og med tanke på at Snapchat er godt etablert og nå TikTok nå er på vei inn med de første ansatte i det norske markedet gir dette liten eller ingen mening, sier Høie.

Også Høie tror dette vil ramme omsetningen til Meta.

- Jeg tenker at det vil påvirke Facebooks omsetning uten at de nå har en godt plantet fot i markedet. Tenker også at det er merkelig og fjerne et operativt salgskontor da det finnes nok andre stolsnurrere i det selskapet som jeg nok tenker mer åpenbart burde stå på avviklingslisten, sier Petter Høie.

Les også: Petter Høie får Gulltaggens ærespris: - Jeg har pusha banners i 20 år

Kampanje har også vært i kontakt med Meta Norden og selskapets PR-byrå i forbindelse med nedleggelsen av kontoret i Oslo. De henviser til et utdrag fra et brev Mark Zuckerberg skrev til sine ansatte da det ble klart at Facebook skulle nedbemanne:

«I dette nye miljøet må vi bli mer kapitaleffektive. Vi har flyttet flere av ressursene våre til et mindre antall høyt prioriterte vekstområder – som vår AI-oppdagelsesmotor, våre annonser og forretningsplattformer og vår langsiktige visjon for metaverset. […] Vi restrukturerer teamene for å øke effektiviteten vår. Men disse tiltakene alene vil ikke bringe utgiftene våre i tråd med inntektsveksten vår, så jeg har også tatt den vanskelige beslutningen om å la folk gå.»

Tidligere Facebook-ansatte i Norge: - Burde heller kvitte seg med daukjøtt i de markedene det går trått