På Mediaforums mediekonferanse kunne den norske Facebook-sjefen, Rune Paulseth, fortelle om hvordan han har opplevd de mange utfordringene som har preget verdens største nettsamfunn de siste årene.

- Det er ingen tvil om at det har vært et turbulent år, eller kanskje noen turbulente år. Men det er jo sånn at vi driver med dette og er pionerer og da er det er ingen fasit på hvordan dette vil ende, verken i dag eller i morgen, sier Paulseth fra scenen.

Det har vært hektisk for teknologigiganten den siste tiden med Cambridge Analytica-skandalen, senatshøringer med kraftige angrep mot grunnlegger Mark Zuckerberg, anklager om salg av personlige data til annonsører, GDPR og store debatter om sikkerhetshull og Facebooks rolle som publisist eller ren distributør. 

- Vi prøver hver dag å følge opp visjonen vi har satt oss og gjøre det vi kan for våre brukere på Facebook, fortsatte Paulseth.

Ble tatt på sengen
Han inntok scenen med et foredrag han kalte «Koster det mer enn det smaker? En refleksjon over et turbulent 2018» og startet foredraget med å erkjenne at de ble tatt på sengen av Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansens «Dear Mark»-kampanje. Avbildet i t-skjorte skrev Hansen et åpent brev til Facebook-grunnlegger, Mark Zuckerberg.

Det skjedde kort tid etter at statsminister Erna Solberg hadde åpnet norgeskontoret.

- I starten var det veldig bra med bildet av meg og Erna. Det var «smooth sailing», men det var helt til Aftenposten valgte å trykke brevet til redaktør Espen Egil Hansen på forsiden av avisen. Jeg hadde hatt jobben i tre måneder og tenkte «ja, ja, dette går bra». Men slik ble det ikke. Hansen gjorde en fremragende jobb og tok opp et viktig tema, sier Paulseth.

Han ga til og med Espen Egil Hansen kred for også å ha stilt opp i t-skjorte på bildet og at det var smart når man skal snakke til en som Zuckerberg.

- Vi er veldig, veldig glade for at det skjedde. Dette ga første testen på hvordan vi trenger å forholde oss til den virkelige verden, sier Paulseth.

- Begynte å bli bekymret
Mye av bakgrunnen for den første krisen var Facebooks retningslinjer som ikke tillot brukerne å publisere bilder av nakne kropper. Utfordringen var at et av verdens mest ikoniske krigsbilder viste en naken vietnamesisk jente som fortvilet løper langs veien etter et napalm-angrep.

- Tom Egeland la ut bildet og vi shutta ned hele profilen hans og så ballet det på seg. Flere andre lastet opp det samme bildet, og vi ga oss ikke. Vi hadde jo noen retningslinjer å følge. Vi ble tatt på sengen og støttet oss på standardsvaret som vi alltid gjorde, sier han.

Så eskalerte det ytterligere da statsministeren lastet opp bildet.

- Vi tok også ned statsministeren side, og den siden ble ikke stengt av maskiner, men av folk. Folk som ikke nødvendigvis forstår at det var statsministerens side vi stengte, og da begynte jeg å bli bekymret. Men både Erna og Espen Egil gjorde dette på en bra måte og vi skjønte ganske kjapt at vi måtte agere, sier han.

Paulseth kunne fortelle at han «tok på seg adm-dir-hatten» og begynte å samle sammen nøkkelpersoner.

- Vi samlet sammen folk vi har på både policy, PR og mediepartnerskap og prøvde å finne en måte å komme på offensiven igjen. Det havnet på bordet til Mark og Sheryl Sandberg og til slutt kom det en unnskyldning til Erna om at dette må vi fikse, sier Paulseth.

Ny skandale
Men den største krisen kom likevel med Cambridge Analytica-skandalen som tiltok i styrke da Facebook også ble knyttet til det amerikanske presidentvalget.

- Vi hadde et sikkerhetshull for noen år siden og delte data i henhold til retningslinjer som gjaldt da, sier Paulseth, og legger vekt på at de ikke gjorde noe galt.

- Men det blir en sak, og når vi i tillegg knyttes til valget i USA, så er det klart at dette blir problematisk for oss å forholde oss til. Vi havner igjen på defensiven. Slik vi opplever det, har vi ikke gjort noe galt, men vi er ikke helt samstemte med resten av verden, sier han.

Paulseth mener det hele bunner i tillit og at man er åpen for å diskutere, og viste til en rekke tiltak selskapet nå har opprettet og gjennomført for å trygge situasjonen og komme på offensiven.

- Men alt dette har lært oss veldig mye. Vi fikk spørsmål vi ikke ville stille oss selv og det gjorde oss bedre. Man kan grave seg ned fordi det er trist og leit, eller reise seg opp for å gå gjennom det, for å sitere Churchill. Du starter dialoger og blir bedre at det. 

- På høy tid
- Var det krevende å stå på scenen å innrømme feilene dere har gjort?

- Nei, det er på høy tid. Men det var krevende å forberede seg på å innse det og finne svarene. Fordi de svarene har vi ikke når vi snakker om et så stort selskap.

- Er det første gang du står frem med denne historien?

- Ja, det er første gang vi kommer med dette narrativet.

- Har den norske organisasjonen vært på defensiven den siste tiden som en følge av alt som har skjedd?

- Nei, jeg synes vi har vært veldig flinke. Det er klart når du ser bildet av Mark med alle de menneskene rundt ham under utspørringen, så vil du ikke i den situasjonen en gang til, sier Paulseth.