Det er gode økonomiske tider for verdens største nettsamfunn, Facebook. Onsdag kveld la teknologiganten frem sine nyeste kvartalstall som viser at både inntekter og brukertall fortsetter å vokse. Til tross for flere kriser og en nærmest sammenhengende omdømmemessig nedtur de siste to-tre årene, med beskyldninger om sensur, Cambridge Analytica-skandalen, senatshøringer, fake news og hull i personvernsikkerheten, viser Facebook fortsatt en fantastisk vekst. Omsetningen økte med nesten 30 prosent i tredje kvartal kunne en lese i rapporten.

Samtidig melder norske mediehus om kraftige fall i annonseinntektene (kraftigere enn på lenge hvis vi husker rett). VG og Polaris Media falt med hele 11 prosent og Dagens Næringsliv-eier NHST stupte med hele 17 prosent i årets tredje kvartal.  Det er bare å holde på hatten. 

Tall på Facebooks norske virksomhet har vi ikke, men det er all grunn til å tro at det går oppover. Når vi gjør opp status for 2019, kommer tallene til å vise at sosiale medier fortsetter seiersmarsjen på det lokale mediemarkedet i Norge. Facebook alene har på noen få år bygd seg opp en omsetning på det norske markedet som vil nærme seg 2,5 milliarder kroner. De amerikanske teknologigigantene ser ut til å ende opp med en samlet reklameomsetning på hele syv milliarder kroner i 2019. Fortsetter trenden vil Google, Facebook og Snapchat aktørene alene spise halvparten av den totale reklamekaken på rundt 21 milliarder kroner om to til tre år. Det blåser med storm styrke i annonsemarkedet sett med norske øyne, og vi holder fortsatt på hatten.

Det er ingen annonsører som vil ha annonsene sine i et revehi.

Men samtidig går norske annonsører ut og sier de heier mer og mer på norske medier. I den nyeste annonsørrapporten til Anfo heter det at 81 prosent av norske annonsører har «betydelig større tillit til kvaliteten på eksponering i norske medier enn i utenlandske». Støtten til norske medier har økt de siste årene. I tillegg er nesten syv av ti annonsører bekymret for Facebooks dominante posisjon. Det spriker i alle retninger med andre ord.

Norske annonsører vil ha så bra reklameplattformer som overhodet mulig, slik at de kan bygge merkevare og selge mer Grandiosa, melk og mobilabonnement. Mener annonsørene at norske medier har bedre alternativer enn de internasjonale gigantene, bør denne støtten være godt nytt for de norske mediehusene. Men det er ingen annonsefest for norske mediehus på vei. Enn så lenge vises ikke denne støtten på reklameomsetningen til nettavisene og tv-kanalene.

Kvalitet på eksponeringen kan også måles i det redaksjonelle miljøet eller kontekst. Et siste aspekt er derfor den tilliten leserne og seerne har til innholdet. Mediene har i alle år levd av å selge (låne bort) troverdigheten sin til annonsørene. Tilliten til mediene smitter over på annonsørenes budskap. Det er ingen annonsører som vil ha annonsene sine i et revehi.

Også her er det mye å glede seg over for de norske mediene. I en fersk undersøkelse fra Medietilsynet kommer det frem at åtte av ti nordmenn stoler på nyhetene til norske medier. Det er en svært god score (og mye høyere enn tidligere tillitsundersøkelser vi har sett). På toppen finner vi NRK, TV 2, lokalavisen og Aftenposten. I andre enden av skalaen finner vi Facebook. Når Medietilsynet spør om tilliten til Facebook svarer kun seks prosent at de har ganske høy eller svært høy tillit til nyheter fra eller på Facebook. 66 prosent har liten eller lav tillit til Facebook. Det ville vært krisetall for et norsk mediehus. Facebook skraper bunnen på tillit og selv omstridte Document.no nyter høyere tillit enn Facebook i kongeriket, ifølge Medietilsynets undersøkelse.

Det er sjelden demokratihensyn, mediemangfold og den frie presse merkevarer som Orkla, Tine og Telenor har i tankene når de fordeler sine markedsmidler. Men på en tid der annonsørene kjemper om å fremstå som de mest bærekraftige, kan en minne om at tilgangen på korrekt informasjon og nyheter du kan stole på er en av demokratiets bærebjelker.

Norske medier bruker derfor tillit som valuta i kampen mot de amerikanske gigantene, selv om ingenting tyder på at annonsørene verdsetter den. Til tross for alle heiaropene, fortsetter norske annonsører å pøse penger inn i plattformen til Mark Zuckerberg.  Det er stor forskjell på hva du sier og hva du gjør i annonsør-Norge, og vi kommer til å holde på hatten også i 2020. Norske annonsører gir blaffen.