Tine må dele Warholm med Red Bull: - Et luksusproblem

Markedsføringsprofessor tror Red Bull-sponsoratet kan gi Tine en smitteeffekt.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Tirsdag ble det kjent at Karsten Warholm har skrevet under en samarbeidsavtale med energidrikk-merket Red Bull. Avtalen, som i første omgang har en varighet på to år, inebærer at Warholm vil bruke Red Bull-logo på hodeplagg og konkurransedrakt når det er naturlig og i tråd med gjeldende regelverk.

Les også: Karsten Warholm inngår samarbeid med Red Bull

Warholm har vist seg å være et særdeles ettertraktet sponsorobjekt.

I begynnelsen av januar 2020 skrev friidrettsutøveren og verdensmesteren under på en treårig sponsoravtale med Gjensidige. Forsikringsselskapet er også sponsor av Norges Friidrettsforbund og Warholm-avtalen var Gjensidiges første enkeltsignering av en utøver.

Warholm har siden vært å se i reklamefilmer for både Extra og for panteselskapet Infinitum.

Nå er Red Bull siste selskap i rekken til å knytte seg til verdensmesteren. Det blir dermed kanskje både Red Bull, YT restitusjonsdrikk og Iste fra Tine på Warholm etter løp fremover, ettersom Tine sponser Friidrettsforbundet.

- Skal fungere godt for begge parter

- Blir det Red Bull eller YT restitusjonsdrikk på Warholm i pressesonen fremover?

- Det er en luksusproblemstilling, med flere produkter på øverste hylle, sier Kristine Haddal, mor og manager til Karsten Warholm, til Kampanje.

- Vi forholder oss til de avtaler og regler som gjelder, så dette skal ikke bli noe problem, fortsetter hun. 

- Hva er verdien på avtalen?

- Det ønsker vi ikke å kommentere, og ber om forståelse for det. Men som pressemeldingen har formidlet så er det en stor og god avtale – som skal fungere godt for begge parter, sier Haddal.

Les også: Karsten Warholm topper ny kåring - er journalistenes nye favoritt

Det er en luksusproblemstilling, med flere produkter på øverste hylle. Kristine Haddal, mor og manager til Karsten Warholm

- Ikke et stort problem

Dette er Tine godt vant til, forteller sponsorsjef Ann-Kristin Syversen til Kampanje, på spørsmål om hvordan det blir å dele rampelyset med energidrikken.

- Vi har hatt samarbeid med alpint-landslag hvor både Aksel Lund Svindal og Henrik Kristoffersen har Red Bull, og håndball hvor Nora Mørk har Red Bull, så det ser vi ikke som et stort problem, fortsetter sponsorsjefen i Tine.

Syversen sier de er glade på Warholms vegne.

- Som en kjempestolt samarbeidspartner med Warholm og Friidrettsforbundet er vi er glade for at Karsten har sikret seg en god økonomisk ramme og karrieren sin som er kjempeviktig for han. Friidrettsutøvere har jo ikke veldig lange karrierer.

- Selv om Karsten har en Red Bull-avtale så er han opptatt av å spise sunt og variert og er en stordrikker av melk og meieri-produkter, han kommer fortsatt til å kose seg med et glass melk til frokost, så alle produkter til sitt bruk, legger hun til.

- Ble dere orientert om samarbeidet på forhånd?

- Ja. det ble vi. Vi hadde en god dialog med både Karsten, Leif og manager Kristine, så det har vært veldig ryddig.

Sponsorsjefen sier Warholm vil fortsette å bruke YT. 

- YT er skreddersydd til både før, under og etter trening, så både Karsten og resten av landslaget er jeg sikker på kommer til å nyte godt av YT-produktene likevel, så vi lever godt side om side, avslutter Syversen.

Hvis du stadig vekk kommuniserer Warholm, Red Bull og Tine i samme kontekst, så vil assosiasjonsnettverkene kunne gli over i hverandre. Lars Erling Olsen, professor i markedsføring
Warholm og Haddal:

Mor og manager Kristine Haddal sier Red Bull-avtalen er en stor og god avtale som skal fungere godt for begge parter. Her Haddal og Warholm etter et friidretts-NM i Sandnes i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB

- Indirekte betydning for Tine

Lars Erling Olsen, Dean for bachelorprogrammer og professor i markedsføring ved Handelshøyskolen BI, sier han ikke har noen forutsetninger for å svare konkret på spørsmål om Warholms samarbeid med Red Bull og hvordan det påvirker Tine, men sier han kan uttale seg på generelt basis.

- Generelt kan man si at hvis man er eksisterende sponsor, og så kommer det en ny inn, så kan det smitte over. Rent overordnet kan det være at når Red Bull sponser Warholm, så vil det indirekte ha betydning for Tine, teoretisk sett, men om det er positivt eller negativt blir bare spekulasjon, sier Olsen til Kampanje.

BI-professoren sier «assosiasjonssmitte» er det teoretiske begrepet.

- Man smitter merkeassosiasjoner. Hvis du stadig vekk kommuniserer Warholm, Red Bull og Tine i samme kontekst, så vil assosiasjonsnettverkene kunne gli over i hverandre. På den andre siden, avhenger det også av hva aktørene gjør av markedskommunikasjon, utover dette samarbeidet, sier Olsen.

Tine må dele Warholm med Red Bull: - Et luksusproblem