Karsten Warholm topper ny kåring - er journalistenes nye favoritt

Norske sportsjournalister har svart på hvilke idrettsutøvere de mener er best på mediehåndtering. - Det betyr mye for meg, sier verdensmesteren.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

I Aalunds PR-barometer for 2019 har analyseselskapet undersøkt hvilken idrettsutøver landets journalisters syntes er best på mediehåndtering. Hekkeløper og verdensmester Karsten Warholm (23) er kåringens soleklare vinner.

- Det er jo veldig hyggelig å gå til topps på en slik kåring. Dette setter jeg stor pris på, sier Karsten Warholm til Kampanje.

Warholm sier at det betyr mye for ham at journalistene syntes samarbeidet med dem er bra.

- Vi har respekt for hverandres arbeid og det tror jeg er mye av grunnen til at vi får til et godt samarbeid, sier Warholm. 

80 sportsjournalister har deltatt i Aalunds kommunikasjonsundersøkelse «PR-Barometeret sport 2019» og lovordene haglet da journalistene skulle forklare hvorfor Warholm er den beste idrettsutøveren når det gjelder mediehåndtering.

- Han byr på seg selv, forstår sin posisjon, og gir samtlige som har møtt opp samme energi. Uavhengig av om de står først eller bakerst i køen, skriver en av journalistene. 

Verdensmesteren får også skryt for å gi særdeles gode svar og for å være åpen for å svare på mer enn bare det som handler om sporten hans.

- Er veldig tilgjengelig, han svarer godt og gir gjennomtenkte svar. Han fremstår ekte og har forståelse for hvordan media fungerer, skriver en annen.

Warholm mener både han og media er opptatt av å få frem gode saker.  

- Både media og vi er opptatt av å få frem gode og interessante saker, noe som også bidrar til å øke interessen for friidrett. Jeg er bare meg selv og takker familien min for gode verdier, sier Warholm.

Best på mediehåndtering:

Verdensmester Karsten Warholm er også en mester i mediehåndtering. - Både media og vi er opptatt av å få frem gode og interessante saker, noe som også bidrar til å øke interessen for friidrett, sier Warholm. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix.

Warholm er blid og han har en lav risiko det betyr at han tenker samtidig som han prater og det er veldig viktig når man blir intervjuet såpass mye på direkten som han gjør. Lasse Gimnes

- Det er ekte vare

Samtidig trekker Warholm frem det gode samarbeidet med treneren hans Leif Olav Alnes, også i møte med media.

- Jeg vil også gi min trener Leif Olav Alnes heder og ære her. Det er klart at vi er mye sammen også når media er tilstede. Leif Olav gjør meg god. Han spiller opp, og jeg smasher til. Samt omvendt. Vi er godt team, også i forhold til media, sier Warholm.

Markedssjefen i Aalund Norge, Gudbrand Gråbak, tror Warholm er inne på noe når han trekker frem at det er et samarbeid. 

- Det er ikke så fryktelig komplisert. Han nevner selv at det er et samarbeid og det sier noe om holdningen han har til det. Han signaliserer noe når han sier det er et samarbeid og at han ønsker å bidra i den relasjonen der. Det er det langt ifra alle idrettsstjerner som ser det på den måten, sier Gråbak til Kampanje. 

- Karsten Warholm er gutten fra bygda som byr på seg selv og er åpen og ærlig. Også er han tilgjengelig både når det går dårlig og når det går bra. Jeg syntes man helt sikkert kan kjenne igjen mye av personligheten hans i både Marit Bjørgen og i Aksel Lund Svindal som tidligere har toppet denne kåringen. De er gode forbilder som kan by på seg selv og stiller opp i tykt og tynt, fortsetter markedssjefen. 

Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes, eier og daglig leder i GimCom, gjør av og til oppdrag for Team Warholm. Gimnes tror det er flere årsaker til at Warholm vant kåringen best på mediehåndtering.

- Han har et godt språk og er en veldig positiv kar. Han har en trener som han spiller veldig godt sammen med og de er flinke til å serve hverandre, for de blir ofte intervjuet sammen. Warholm har beina godt plantet på jorda og det ligger mye medfødt vil jeg si. Jeg vil absolutt ikke ta noe ære her. Jeg jobber med andre ting enn hva han skal si før en pressekonferanse eller etter en seier, sier Gimnes til Kampanje.

- Han leverer også ser vi det at det er ekte det han holder på med, legger han til.

- Er Warholm et naturtalent på mediehåndtering?

- Absolutt. Det er ekte vare. Han er blid og han har en lav risiko det betyr at han tenker samtidig som han prater og det er veldig viktig når man blir intervjuet såpass mye på direkten som han gjør, sier Gimnes.

- «Ekte» er et ord som går igjen i beskrivelsen av Warholms mediehåndtering, men kan ikke det å være ekte også være risikofylt?

- Det er et godt spørsmål. Det er klart man skal være ekte, men man skal også tenke gjennom hvilke problemstillinger man ønsker å uttale seg om. Det å være ekte betyr ikke at man skal uttale seg om alt man har på hjertet, man kan avvente noe og man må være forsiktig så man ikke uttaler seg om for mange problemstillinger, sier Gimnes.

Vil ikke ta noe ære:

Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes, eier og daglig leder i GimCom, gjør av og til oppdrag for Team Warholm. Gimnes vil ikke ta noe ære for at Warholm vant kåringen. - Warholm har beina godt plantet på jorda og det ligger mye medfødt vil jeg si, sier Gimnes. Foto: Trond Topstad.

I et og alt er Warholm en fantastisk ambassadør for norsk idrett, også i mediene. Leif Welhaven

- Å lære av Karsten Warholm kan være en god idé

VGs sportskommentator Leif Welhaven mener Warholm vinner undersøkelsen fortjent. 

- Definitivt. Det er sjelden du ser noen som har en sånn utstråling, uttaler seg så fornuftig og tør å være seg selv. I et og alt er Warholm en fantastisk ambassadør for norsk idrett, også i mediene, sier Welhaven til Kampanje.

- Har vi noen utøvere i andre enden av skalaen?

- Det har vi, men jeg skal være høflig nok til å ikke nevne noen med navn. Du har noen som ikke forstår medias funksjon for formidling overfor en idrettsinteressert befolkning. Noen kan gi litt innstuderte robotaktige svar som ingen er tjent med, og det bør utøverne også skjønne, sier Welhaven.

- Å lære av Karsten Warholm kan være en god idé, legger han til.  

Welhaven trekker frem intervjuer med fotballspillere i England som kjedelige.

- Går du til England og ser på Premier League, så er det helt komisk. Intervjuene har nærmest ingen verdi, de er ofte helt like. «Det viktigste i dag var tre poeng og laget sto sammen», svarer de nesten uansett, sier sportskommentatoren.

- Hvordan er tilstanden i norsk fotball?

- Det varierer veldig. Du har for eksempel Pål Andre Helland i Rosenborg i den positive enden, som tør å melde litt og ser behovet for at vi må ha et interessant ordskifte om mer enn akkurat bare sluttresultatet og selve kampen.

- Hvordan klarer man å opprettholde den nødvendige kritiske distansen til en folkehelt og medieyngling som Warholm?

-Det handler om faglig profesjonalitet, at man ikke blir blendet slik at man ikke blir kritisk når det trengs.  Det er en del av faget vårt, så det må man bare forvente hvis det skulle skje, sier Welhaven.

Ikke i tvil:

VG-kommentator Leif Welhaven mener Warholm definitvt vant kåringen fortjent. Foto: Frode Hansen / VG.

- Sponsing handler i stor grad om eksponering av verdier

En annen ung norsk idrettsutøver som har vært mye i media i 2019 er fotballspiller Erling Braut Haaland. Haaland ser ut til å håndtere mediene ganske annerledes enn Warholm. Kommunikasjonsrådgiver Gimnes mener fotballspillere på generelt grunnlag kan uttale seg litt friere enn idrettsutøvere som driver med individuell idrett.

- Noen har eventer, det kan være penger som premiepenger eller startpenger, andre har sponsorer, noen har produkter og tjenester, mens andre tjener først og fremst penger fra klubben sin. Hvis du deler inn en kake så ser du det fra utøver til utøver, sier Gimnes.

Gimnes forteller at de som driver med individuell idrett som oftest har sponsorer som hovedinntektskilde.

- Fotballspillere får i stor grad primære inntekter fra klubben, mens sponsing er mer på individuelle utøverne. Og det er selvsagt viktig at alle idrettsfolk oppfører seg skikkelig, men det settes et ekstra krav til individuelle idrettsutøvere. De individuelle har både private sponsorer og forbundssponsoser, sier Gimnes.

Gimnes mener Warholm er et særdeles trygt sponsorobjekt.

- Han er et sponsorobjekt som får veldig mye eksponering, også har han veldig gode verdier. Sponsing handler i stor grad om eksponering av verdier. For å bruke uttrykket «er en stolt sponsor av», da handler det om å oppføre seg ordentlig og representere verdier som sponsorene står for. Derfor søker ofte sponsorer utøvere som på den ene siden presterer og gir gode resultater, men som også har en lav risiko, sier Gimnes.

 

To Ingebrigtsen-brødre på topp fem

De 85 journalistene som har deltatt i årets utgave av Aalunds kommunikasjonsundersøkelse gir også skryt til to andre friidrettsutøvere. To av Ingebrigtsen-brødrene, Jakob og Henrik Ingebrigtsen er begge inne på topp fem. 

Om Jakob Ingebrigtsen sier journalistene blant annet: 

- Han har ikke gått på noe medietreningsskole. Han svarer dermed oppriktig. Han svarer ikke de standardfrasene som andre har blitt lært opp til å svare. Han svarer ut ifra det han mener.

Mens storebror Henrik Ingebrigtsen for skryt for å være trygg i møte med media:

- Han er åpen, tilgjengelig, ærlig, og sannferdig i måten han responderer på. Han er trygg i settingen. Han er trygg i sin omgang med media, skriver journalistene i sin begrunnelse.

Alpinisten Kjetil Jansrud kommer på andre plass i kåringen. Han blir beskrevet som jordnær, ekte og ærlig. 

- Han er omgjengelig, besvarer henvendelser og tar dem seriøst. Han uttaler seg fritt og er veldig seg selv, står det i begrunnelsen om Jansrud.

På tredjeplass kommer syklist Alexander Kristoff som blant annet beskrives som flink til å svare på alle spørsmål.

- Han er ærlig, uvanlig tilgjengelig og imøtekommende, kan en lese om Kristoff i begrunnelsene.

Karsten Warholm har overtatt vinnerposisjonen fra Marit Bjørgen og Aksel Lund Svindal. Under ser du hele topp fem listen:

Utøver Plassering
Karsten Warholm 1
Kjetil Jansrud 2
Alexander Kristoff 3
Jakob Ingebrigtsen 4
Henrik Ingebrigtsen 5

Karsten Warholm topper ny kåring - er journalistenes nye favoritt