Eventyrlig seier for Talkmore i Reklamebørsen - men Telia er best likt

Talkmores nye reklamekonsept slår an og leverer månedens mest effektive reklamefilm.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Teleoperatørene holder trykket oppe i reklamemarkedet, og også i Reklamebørsen for november er det to av dem som utmerker seg, men denne gangen kun i positiv forstand.

I forrige utgave av Reklamebørsen, som er en månedlig undersøkelse gjennomført av Mediacom, målte nykommeren i sektoren Vipps krefter mot Telenor - og tapte. I denne utgaven er det Telenor-eide Talkmore som kan juble.

Telenor måtte finne nytt reklamebyrå for sin budsjettmerkevare Talkmore etter at Try hentet inn Telia som ny kunde i fjor. De endte opp hos Pol, som også gjør resten av Telenor-reklamen, og i høst gikk de på lufta med et helt nytt og eventyrlig reklameunivers.

- Vi ønsker at kommunikasjonen skal bli gjenkjent og husket i lang tid. Vi må kunne snakke om relevante problemstillinger for kundene, uten at det blir kjedelig og generisk. I vårt nye konsept må vi kunne vekke oppmerksomhet, med sjarme, varme og en god dose humor. Dette fant vi i Talkmores eventyrlige verden. Her går vi tilbake til fremtiden, sa kreatørene Thea Emanuelsen og Anders Holm i Pol da kampanjen ble lansert.

Det er film nummer to i denne kampanjen - «Gapestokken» - som går til topps i Reklamebørsen i november. Den gjør det både best på oppmerksomnhet og effektivitet, og er også den filmen som har den høyeste andelen respondenter som både husker og liker filmen.

- Talkmore oppnår suverent høyest oppmerksomhet, nesten 30 prosentpoeng foran Telia og Statkraft på de neste plassene. Talkmore har klart høyest oppmerksomhet på tvers av kjønn og alder, og med hele 72 prosent oppmerksomhet havner Talkmore også på oppmerksomhetstoppen for 2020, sier innsiktssjef Håvard Ose i Mediacom.

Han har kun målt to filmer fra Coop Extra med like høy oppmerksomhet så langt i år.

Høy oppmerksomhet:

Talkmore har nådd klart flest i denne runden med hele 72 prosent oppmerksomhet. Ingen har nådd flere i 2020 og kun Coop har nådd like mange. Foto: Mediacom

- Veldig fornøyd med resultatene

Til alt overmål er filmen fra Talkmore også rundens mest effektive, selv om den har hatt det klart høyeste trykket blant de ni filmene som er målt. Regelen er at både tilleggsdekning og tilleggsoppmerksomhet avtar etter hvert som antall visninger øker, men her er altså unntaket.

- Med høyt trykk, effektiv oppmerksomhet og god liking blant 40+ er det Talkmore som har lyktes med å engasjere flest på en positiv måte i årets siste ordinære reklamebørs, sier Ose.

Det gleder naturligvis markedsdirektør Karianne Salicath i Talkmore.

- Vi har akkurat fått egne tester og ser at konseptet tester veldig bra på oppmerksomhet og avsenderidentitet, samt budskapsforståelse og relevans. Vi er veldig fornøyd med resultatene så langt, sier hun til Kampanje.

- Henter dere også nye kunder?

- Det er ganske tidlig og det er flere virkemidler som påvirker dette, men vi ser positive signaler så langt, og så håper vi at dette også vil ha en langsiktig effekt. Det er mye støy i kategorien og det er viktig for oss å gjøre noe som står ut og som er annerledes. Vi tror forbrukerne er lei av mye telekom-reklame, så vi ønsker å by på presis og pålitelig informasjon, og samtidig underholde litt når vi først ber om tiden deres.

Salicath kan samtidig røpe at de har flere filmer fra dette universet på lager som skal ut i 2021.

- Et skikkelig rotterace

Telia har hatt noen tøffe runder i Reklamebørsen etter at de lanserte sin ambisjon om å bli Norges største utfordrer med «hverdagsforenkleren» Terje Johnsen i spissen. Av alle filmer Mediacom har i målt i år, er det bare Vipps’ reklamefilm for sitt nye mobilabonnement som har blitt mindre likt enn Telias nye - og nå tilsidesatte - maskot.

Telia treffer bedre med åtte år gamle Vilde som har bestemt seg for å reise til månen, selv om storebroren er fast bestemt på at det er umulig. Filmen fra Try vinner blant både menn og kvinner, og er best likt i november.

- Vi er alltid glade for å ta med oss gode resultater. Vi er på en reise som handler om å bevisføre at vi er Norges største utfordrer, både med kommunikasjon og konkurransekraft. Vi kommer til å fortsette å utfordre for å gjøre hverdagen enklere og bedre for folk og bedrifter også i 2021. Vi tror at alt er mulig, ingenting er klin kokos umulig, sier merkevare- og markedssjef Camilla Forberg i Telia.

Samtidig legger hun ikke skjul på at det er en tøff konkurranse om oppmerksomheten til folk.

 - Det er et skikkelig rotterace, men det er kjempegøy. Det er nye og spennende aktører og merkevarer som kommer inn, samtidig er det en beinhard kamp om å beholde og få nye kunder hver eneste dag. Vi opplever at mobilmarkedet er litt mer konkurransesensitivt enn TV og internett, selv om det også der er en enorm konkurranse hvor vi ser et mangfold av nye leverandører og etablerte aktører. Det er mye som skjer i dette markedet, men, vi har stor tro på at vi skal levere bedre kundeopplevelser og ny konkurransekraft i markedet. Vi gleder oss til 2021.

Engasjerer ikke med koronareklame

Nordea ser tilbake på et helt spesielle året 2020 i sin nye reklamefilm, signert McCann. Resultatet føyer seg inn i rekken av reklamefilmer som har tatt for seg koronaproblematikk så langt i år, forteller Ose.

- Fra mars til juni satte covid-19 et tydelig preg på reklamebørsen, stort sett med moderat oppmerksomhet og lav involvering og liking som resultat. Se også «når reklamepausen blir en forlengelse av nyhetssendingene». Fra høsten har reklamehverdagen normalisert seg, en den siste tiden har blant andre Nordea valgt å fokusere på «annerledesåret» 2020 i sin kommunikasjon. Resultatet er som i vår; høy indifferens med tilhørende ineffektiv oppmerksomhet, sier han.

Les mer: Nordea putter penger på McCann - går på lufta med ny kampanje


Også Paracet er ute med en reklamefilm som kan gi assosiasjoner til koronapandemien og et budskap om å «ta vare på hverandre». Mens 
Nordeas reklamefilm plasserer seg midt på treet når det kommer til liking, gjør Paracet det bedre med en tredjeplass.

- Dette er første gang i Reklamebørsens historie at vi har funnet plass til en legemiddelreklame. Med et budskap som nok resonnerer godt i disse covid-19-tider, scorer filmen relativt godt på liking, men i likhet med covid-filmene fra i vår sliter også denne med å trenge igjennom og oppnå effektiv oppmerksomhet, sier Ose.

Telia best likt:

Telia har både månedens best likte og minst mislikte film. DNB har månedens mest polariserende reklamefilm med «Nåtidshjernen» med realitystjernen Adrian Sellevoll, som retter seg mot et yngre publikum. Foto: Mediacom

Eventyrlig seier for Talkmore i Reklamebørsen - men Telia er best likt