Ny Telia-maskot minst likt på Reklamebørsen

- Mye tyder på negativ effekt på merkevaren, sier innsiktssjef i Mediacom.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Telias nye «hverdagsforenkler» Terje Johnsen viste seg å være en kontroversiell skikkelse da han dukket opp i teleselskapets nye reklamefilmer i midten av juni.

«En litt kreativ versjon av en tradisjonell powerpoint-slide, i en klassisk merkevarestrategi til et telekomselskap med et lite realistisk selvbilde», skrev Christian Steen i The Oslo Company i et innlegg på Kampanje om kampanjen og maskoten som er utviklet av konkurrenten Try Reklamebyrå. Også Kitchen-sjef Haakon Dahl og rådgiver Alf B. Bendixen stilte seg kritisk til Johnsen og Telias ambisjon om å bli Norges største utfordrer.

Årets mageplask, konkluderte sistnevnte. Men markedsdirektør Camilla Forberg i Telia anmodet om tålmodighet.

- Vi regnet med at «Norges største utfordrer» skulle stå ut og skape engasjement, men kanskje ikke så fort. Ikke allerede fem minutter etter at kampen er i gang og før vi har vært borti ballen, skrev hun i et svarinnlegg.

Men nå viser tall fra mediebyrået Mediacom at tilbakemeldingene fra reklamebransjen speiles i befolkningen. I deres undersøkelse Reklamebørsen, svarer 36 prosent at de liker Telia-filmen dårligere enn annen TV-reklame. Kun 13 prosent liker den bedre enn annen TV-reklame.

- Når en film som er ment å være merkevarebyggende provoserer så mange så mye, uten å engasjere særlig mange positivt, er det mye som tyder på at filmen vil kunne ha en negativ effekt på merkevaren, sier Head of Insight i Mediacom, Håvard Ose til Kampanje.

- Sitter du på fasiten i denne debatten nå?

- Man skal være forsiktig med å si at man sitter på en fasit, men den scorer svakt og den provoserer langt flere enn den engasjerer positivt. I beste fall kan vi håpe den ikke gjør noe for merkevaren til Telia, sier Ose.

Mediebyrået har målt 13 filmer i denne utgaven av Reklamebørsen blant 516 respondenter over 15 år. Ingen filmer er mindre likt enn Telias nye profilfilm.

Les også: Telia vil bli «Norges største utfordrer» - se den nye filmen her

- Løfter ikke troverdigheten

Kampanjen ble lansert i begynnelsen av juni, og det er den aller første filmen der nordmenn blir introdusert for Terje Johansen som er blitt målt av Mediacom. I ettertid har det kommer flere filmer hvor dukken løser ulike hverdagsproblemer for Telias kunder. Disse filmene har ikke Mediacom målt, men flere av dem var på luften mens undersøkelsen pågikk.

- Hvorfor tror du denne filmen scorer så dårlig?

- Dette er en overordnet måling og vi graver ikke i hvorfor, men det handler kanskje om å ha troverdighet som utfordrer, som Telia i utgangspunktet ikke har som en stor, tung aktør på linje med Telenor, sier Håvard Ose.

Han legger til at resultatet også kan være påvirket av konflikten Get-eieren hadde med TV 2, og som enda ikke var løst da undersøkelsen ble gjennomført i slutten av juni.

- De traff selvfølgelig dårlig med timingen, men min subjektive vurdering er at denne figuren og historien her ikke bidrar til å løfte troverdigheten til Telia.

På den andre siden av skalaen finner vi Lano, som nylig lanserte sin første nye reklamefilm på åtte år. 37 prosent sier de liker denne filmen bedre enn annen TV-reklame, mens bare 13 prosent sier de liker den dårligere.

Telia: - Har helt andre ambisjoner

Markedsdirektør Camilla Forberg i Telia tar undersøkelsen med fatning. Hun mener fortsatt det for tidlig å felle dom over konseptet.

- Det tar alltid tid å etablere nye kommunikasjonskonsepter. Vi følger merkevareutviklingen ukentlig, og ser en positiv økning på reklameoppmerksomhet, andel som vurderer oss, og positiv preferanseutvikling. Om et par uker har vi resultater fra alle kampanjeelementene vi har kjørt fra juni og juli, sier hun til Kampanje.

- Så langt er vi mest glad for at folk tar stilling til det vi kommuniserer, at vi har lykkes med etablere høy kjennskap rundt nye Telia X, og at vi ser en positiv utvikling for merkevaren, fortsetter hun.

Telias film får en score på 56 prosent i oppmerksomhet i undersøkelsen, fjerde best av de 13 filmene som er målt, og det synes Forberg er positivt. 

- Vi er selvsagt ikke fornøyd med at flere ikke liker vår reklamefilm. Vi har helt andre ambisjoner. Vi jobber derfor hele tiden med å se på hva vi eventuelt må justere og hvordan vi skal utvikle og innholdsfylle Norges største utfordrer fremover for at flere skal like det vi gjør, og at flere vurderer å bruke Telia, men mest av alt handler dette om å levere ny og forbedret konkurransekraft til markedet, sier hun.

- Så må vi kunne glede oss over vår lille bror One Call sin «svigermor-film» gjør det best av alle når det kommer til reklameoppmerksomhet, legger hun til.

Telias lavprismerkevare får en oppmerksomhet på 65 prosent. 25 prosent sier de liker denne filmen bedre enn annen TV-reklame. Like mange sier de liker den dårligere.

Møter motstand:

Markedsdirektør i Telia, Camilla Forberg, har fått mye kritikk for sin nye kampanje og ambisjonen om å bli Norges største utfordrer. Nå viser ny undersøkelse at heller ikke forbrukerne er overbevist.

Ny Telia-maskot minst likt på Reklamebørsen