Vipps bommer på første forsøk i Reklamebørsen - Telenor treffer blink

Samtidig vinner en sjarmerende firbent venn igjen månedens Reklamebørs.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Vipps lanserte tidligere i høst sitt første mobilabonnement. I oktober slapp de en ny reklamefilm, laget i samarbeid med reklamebyrået Anorak, hvor kampanjeansvarlig i Vipps, Kine Bergseth, fortalte om strategien bak den nye kampanjen.

- Telekom er en bransje med store medieinvesteringer og mye generisk kommunikasjon. Vi har vært opptatte av å skille oss ut, samtidig som vi tydelig er «vippske» og tro mot merkevaren, sa Bergseth til Kampanje

Les også: Vipps klar med sin aller første mobil-kampanje

Nå viser det seg at Vipps Mobil-reklamen skiller seg ut, men ikke på en positiv måte, i hvert fall om vi skal tro månedens utgave av Reklamebørsen, som gjennomføres av mediebyrået Mediacom.

Håvard Ose, analysesjef i Mediacom, sier Vipps-reklamen var blant filmene som leverte mest effektiv oppmerksomhet i denne runden, men oppmerksomheten var ikke bare positiv. Reklamefilmen havner helt sist på listen over likte filmer.

- Filmen oppnådde hele 39 prosent negativ liking hvilket gjør filmen til årets mest mislikte film, foran Telias Terje Johnsen, sier analysesjefen.

Se Vipps Mobil-reklamen her: 

Vipps: - Annerledes enn mye annen reklame

Kampanjeansvarlig Kine Bergseth i Vipps svarer følgende på spørsmål om de er overrasket over resulatene:

- I lanseringen av Vipps mobil ønsket vi å skille oss ut fra kategorien, og tenke nytt og annerledes – noe vi synes vi har lykkes med. At så mange misliker filmen er vi selvsagt ikke glade for, men at vi har kommet gjennom støyen i kategorien og fanger folks oppmerksomhet, tar vi med oss, sier Bergseth til Kampanje.

- Hvorfor tror dere filmen er årets mest mislikte, samtidig som den scorer høyt på oppmerksomhet? 

- Noe av grunnen til at den scorer høyt på oppmerksomhet tror vi er fordi den er annerledes enn mye annen reklame, samtidig som det også kan være grunnen til at mange misliker den. Vi skal være de aller første til å innrømme at dette er litt sært og rart, sier Bergseth.

En mislikt reklame er kanskje uvant kost for selskapet. Forrige måned tronet Vipps nemlig øverst på YouGovs merkevareindeks, som er en rangering av norske merkevarer som presterer spesielt bra. Der fikk selskapet skryt for å gjøre det godt på generelt innntrykk og tilfredshet

Les også: Vipps vipper Kiwi ned fra merkevare-tronen: - En enkel tjeneste som virker

- Er det uvant for dere å bomme og få kritikk?

- Som Norges best likte merkevare er vi veldig glade for å se responsen fra vippserne. Gudskjelov er tjenesten vi har lansert langt bedre likt enn filmene, det ser vi på strømmen av «apponnenter» vi har fått etter lanseringen for noen uker siden. Så det kan hende at selv om vi filmene ikke er så godt likt, treffer vi en nerve ved å ikke ha kommunikasjon folk er likegyldige til, sier Bergseth og legger til:

- Når målet var å skille seg ut fra annen kommunikasjon innenfor telekom, må vi jo også si at vi humrer litt når vi det er vi og Telia som vinner bunnplasseringene på denne kåringen. 

Universet er godt likt og leverer gode resultater for oss. Fredrik Hoel, markedsdirektør i Telenor Norges mobildivisjon

Telenor-nostalgi treffer

Vipps Mobil-konkurrenten Telenor gjør det solid i månedens Reklamebørs. Anført av Arnhild og Arnfinn i hovedrollene slapp Telenor en nostalgisk reklamefilm kalt «Før, nå og fremover» i oktober. Reklamefilmen er laget av Hollywood-regissøren Morten Tyldum og det er Pol som er reklamebyrået bak, sammen med produksjonsselskapet Einar Film. 

Les også: Telenors reklamesåpe fortsetter: - Vet at mange følger spent med

- I forrige runde prøvde Telia å overbevise folket om at de som utfordrer har vært med på å forandre verden. Om det var elementer ved filmen eller Telias troverdighet som gjorde at filmen ble møtt med skuldertrekk er ikke godt å si, men når det denne gangen er Telenor Mobil sin tur å spille på nostalgi, er mottakelsen i alle fall vesentlig mer positiv, sier Håvard Ose i Mediacom.

Telenor-reklamen vinner Reklamebørsen på oppmerksomhet og havner på andreplass i både effektivitet og liking. 

Se Telenor-reklamen her:

- Svært fornøyde

Fredrik Hoel, markedsdirektør i Telenor Norges mobildivisjon, synes det er hyggelig å høre at Telenor-reklamen ble tatt godt imot av seerne.

- Absolutt, det er svært hyggelig og det demonstrerer at vi har nådd igjennom med budskapet vårt. Denne filmen hadde som ambisjon å illustrere at teknologien endrer seg over tid, vår rolle i dette og at vi i Telenor har igjennom over 165 år tilpasset oss våre kunders behov. Vi synes det ligger en fin symbolikk i å bruke kjærlighetserklæringer til å illustrere nettopp dette, og vi er takknemlig for at kundene synes det samme, sier Hoel til Kampanje.

- Arnfinn og Telenors reklameunivers virker som en sikker vinner, er dette et konsept dere kommer til å bruke lenge?

- Dette universet er godt likt og leverer gode resultater for oss, så det er vi svært fornøyde med. Det vil alltid være resultatene som styrer hvor lenge vi står i et konsept, de følger vi tett og blir vurdert løpende, som med alt vi gjør, svarer Hoel.

På spørsmål om hva markedsdirektøren tenker om Vipps-bommen svarer Hoel følgende:

- I Telenor ønsker vi konkurranse velkommen, men vi velger å fokusere på oss selv og vår egen reklame.

Vi snakker om den best likte filmen fra Norsk Tipping de siste tre årene. Håvard Ose, analysesjef i Mediacom
Likingtoppen:

Norsk Tipping og Telenor er denne rundens liking-vinner, viser Mediacoms Reklamebørsen. I motsatt ende av skalaen finner vi Vipps.

Norsk Tipping vinner igjen

Det er Norsk Tipping og Lotto som har månedens aller best likte reklamefilm og som vinner Reklamebørsen, og det for andre gang på rad. Hunden Otto har igjen hovedrollen når Norsk Tipping kjører en ny vri på slagordet «Lotto-millionærer er ikke som andre millionærer». 

Sist gang Otto gikk til topps på forrige Reklamebørs sa  markedskommunikasjonsansvarlig Tove Kristin Liberg i Norsk Tipping, at det var kjempegøy at konsepet de har hatt siden 1992 fortsatt treffer.

- Vi vet at folk liker dyr, men at det skulle bli så bra, det er kjempegledelig, sa Liberg til Kampanje.

Les også: (L)Otto sjarmerer seg til topps i Reklamebørsen – her er månedens vinnere og tapere

Nå forteller Mediacom at deres nye Otto-film er enda bedre likt enn den forrige vinnerfilmen.

- I oppfølgerfilmen denne måneden sjarmerer en svært entusiastisk Otto enda mer, og med hele 47 prosent positiv liking snakker vi igjen om den best likte filmen fra Norsk Tipping de siste tre årene (nå av totalt ti målte filmer), sier Ose i Mediacom.

Analysesjefen forteller at Lotto-filmen topper på tvers av kjønn og alder, men treffer aller mest blant de mellom 30 og 49 år.

- Filmen har gått med et svært moderat trykk, men med høy liking følger gjerne effektiv oppmerksomhet og tross lavest trykk i denne runden er filmen helt oppe på tredjeplass på oppmerksomhet.

Se Reklamebørs-vinneren her:

Vipps bommer på første forsøk i Reklamebørsen - Telenor treffer blink