Vipps vipper Kiwi ned fra merkevare-tronen: - En enkel tjeneste som virker

Vy er merkevaren med størst fremgang. Få alle tabeller her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Ved hjelp av seks forskjellige imageparametere utarbeider YouGov hvert år en global og en norsk rangering av merkevarer som presterer spesielt bra. Mens den globale imagerankingen inntas av teknologiselskaper, så er den norske topp ti-listen sammensatt av merkevarer fra mange forskjellige bransjer. Felles er imidlertid at de har norsk eller nordisk opprinnelse. 

Og ny i toppen i årets undersøkelse er Vipps, ifølge YouGov BrandIndex' norske imagerangering for 2020.

Den digitale betalingsløsningen til banker som DNB og Sparebank 1, stjeler dermed førsteplassen fra Kiwi, som var fjorårets vinner. Kiwi tar andreplassen, mens Tine ligger på inne tredjeplassen.

- Vipps gør det veldig sterkt på alle parameterne, når vi sammenligner med selskaper og merkevarer innenfor kategorien banker, finans og forsikring. Spesielt godt gjør Vipps det på generelt innntrykk og tilfredshet. Det er en relativt enkel tjeneste som virker, sier markedssjef i YouGov, Tove Keldsen, til Kampanje.

Nytt på årets liste er også at Finn.no havner utenfor pallen, ettersom rubrikkgiganten i 2019 hadde tredjeplassen på siste måling. Blant nykommerne på listen finner en Freia som har dukket opp på årets topp ti-liste med en niendeplass, mens SAS, som har hatt et tøft år, er imidlertid ute av topplisten.

Ellers er listen tilnærmet uendret sammenlignet med 2019-kåringen.

Les også: Såpe, ost og dopapir på merkevaretoppen – se hele lista her

Her ser du Norges ti sterkeste merkevarer ifølge YouGovs Brand Index.Endring i toppen på merkevareliste

Plassering (ifjor) Merkevare Poeng
1. (2) Vipps 42,2
2. (1) Kiwi 39,3
3. (4) Tine 38,2
4. (3) Finn.no 36,9
5. (5) IKEA 35,6
6. (6) Claes Ohlson 33,9
7. (7) Gilde 33,6
8. (8) Q-Meieriene 33,5
9. (Ny) Freia 32,6
10. (10) Meny 32,4

Vy på klatretoppen

Ser en på de merkevarene som har størst fremgang, gjør det gamle NSB-konsernet, som i denne sammenhengen består av den samlede tog- og bussvirksomheten i Norge og Sverige og som har skiftet navn til Vy, det best.

Nå har Vy-merkevaren sterkest fremgang, og selskapet har økt sin score med 5,2 poeng. Det er imidlertid særlig på parameteret tilfredshet at Vy gjør det bra.

- Vy skårer lavere på de fleste imageparameterne, men gjør det bedre på tilfredshet. Den øker markant under koronapandemien og færre er misfornøyde over forsinkede tog, sier Keldsen i YouGov. 

I fjor var Rema 1000 den merkevaren med størst fremgang på listen, men i år var det ikke nok til å komme på lista for dagligvarekjeden.

Europris er den andre «klatreren» på listen og lavpriskjeden øker sin score med 4,9 poeng.

YouGovs liste over norske merkevarer i fremgang, ifølge Brand Index : Vy og Europris klatrer mest

Plassering Merkevare Endring i poeng
1. Vy + 5,2
2.  Europris + 4,9
3.  Ryanair + 3,7
4.  McDonald's + 3,5
5.  Obs Bygg + 3,3
6.  Se og Hør + 3,2
7. Burger King + 2,9
8. First Price + 2,8
9. Fjordland + 2,5
10. Klarna + 2,4

Big tech topper internasjonalt

På listen over de internasjonale merkevarene er det Google som på nytt inntar førsteplassen på YouGov BrandIndex.  

Teknogigantene dominerer den globale imagerankingen med søkegiganten helt øverst foran selskaper som WhatsApp, YouTube, Samsung og Amazon.

BrandIndex er en daglig måling av nordmenns oppfatning av mer enn 350 merkevarer. I Norge intervjuer YouGov BrandIndex 100 personer hver dag som er representative for den generelle befolkningen, og spør om deres holdninger til forskjellige merkevarer. Rangeringen er utarbeidet ved hjelp av en indeksscore der skåren er et gjennomsnittet av seks forskjellige imageparametere. Disse er «kvalitet», «generelt inntrykk», «verdi for pengene», «anbefaling», «omdømme» og «kundetilfredshet».

 

Vipps vipper Kiwi ned fra merkevare-tronen: - En enkel tjeneste som virker