Rekordtall for Publicis-byråer – øker omsetningen med over 400 millioner

Med flere nye kunder på plass ble det kraftig vekst i omsetningen til Publicis-byråene. Men toppsjefen varsler om et flatere år i 2023.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Publicis-konsernet byråene Publicis Starcom, Publicis Kitchen og Publicis MSL er klare med tallene for fjoråret og de viser solid vekst for gruppen sett under ett. I årsregnskapet kommer det frem at omsetningen nærmer seg rekordstore 1,6 milliarder kroner, mens resultat før skatt endte på hele 43,5 millioner. 

Byråinntekten vokste samtidig til 271 millioner kroner i 2022, etter en vekst på hele 31 prosent.

- Det er en konsekvens av at vi fikk kunder som Landbruket og Elkjøp og at vi lykkes med strategien vår Power of One. Og sist, men ikke minst, en enorm prestasjon av alle i Publicis-huset, sier administrerende direktør i Publicis Norge, Peder Mittet, til Kampanje. 

Power of One er en strategi som den børsnoterte, franske kommunikasjonsgiganten lanserte helt tilbake i 2018 og som skulle samle alle Publicis-byråene under samme navn, samme resultatlinje og samme tak.

- Det handler om å organisere oss rundt kundene og se fagområder, teknologi og ressurser under ett, sier Mittet.

Les også: Publicis «river ned siloene»: - Jeg har tidvis vært sur på mediebyråene

Det er spennende at en så stor aktør som Coop velger en Power of One-løsning også må WAL bygge noe de ikke har. Peder Mittet, toppsjef i Publicis Norge

- Alle områder presterte svært godt

Publicis bryter ikke lenger opp tallene sine på enkeltområder, men Mittet sier at litt over halvparten av byråinntekten er fra mediedelen, mens resten av inntektene kommer fra området «Comms» der reklamebyrået Kitchen og PR-byrået MSL ligger.

- Alle områder presterte svært godt, men så er det klart at vi merket en avkjøling i andre halvår i fjor som har vedvart inn i 2023. Inneværende år blir et mye flatere år for vår del, men det skulle bare mangle etter å ha vokst opp mot 30 prosent i fjor. I tillegg så gjør de økonomiske forholdene i verden rundt oss det vanskeligere for både kundene våre og byråbransjen, sier han.

Selv om Publicis har hanket inn store kunder som Landbruket og Elkjøp, har også noen kunder som takket for samarbeidet. Totalkunden Burger King sa tidligere i år opp deler av kundeforholdet, men jobber fortsatt med Publicis MSL innenfor PR.

- I kjølvannet av at Burger King forlot oss på starten av året hadde vi en liten nedbemanning på den kreative siden med noen årsverk som vi måtte ta. Men etter dette har vi verken permittert eller nedbemannet ytterligere og vi teller i dag litt under 200 ansatte, sier Mittet. 

Les også: Publicis-byråer mister stort Burger King-oppdrag: - Det er kjedelig

Ikke i mål med byrålederjakten

På reklamesiden jobber Publicis med kundene Elkjøp, Meny og Statkraft som de største.

- Hvordan går det med byrålederjakten?

- Det går bra og det er en enorm interesse og det fra alle sider av bordet og fra både konkurrenter og kunder, sier han.

- Så når har du en ny leder på plass?

- En realistisk ambisjon var hele tiden at dette skulle tre i kraft fra nyttår. Det er en viktig ansettelse for oss, så vi vil bruke den tiden det trenger, men jeg håper vi kan fortelle om den nye lederen om ikke altfor lenge. 

Les også: Byråveteran gir seg som Kitchen-sjef etter 21 år - jakter ny byråleder

Vokser mest av mediebyråene

Ifølge det internasjonale analyseinstituttet Recma er mediebyrået Publicis Starcom nå det raskest voksende byrået på det norske markedet med over 30 prosent vekst. Dermed tar Publicis markedsandeler og er i dag det største mediebyrået på markedet målt i byråinntekt på Recmas liste, og så vidt større enn Carat, OMD og EssenceMediacom viser tall Kampanje har sett.

- Vi har tatt markedsandeler. Starcom har 16-17 prosent av dette markedet nå, sier han.

- Er Paris fornøyd med 16 prosent driftsmargin? 

- De har ikke noe grunn til noe annet synes jeg. Publicis tror på Norge og satser på Norden. Det er et viktig marked for dem. Selv om vi er del av et nettverk er 90 prosent av inntektene våre fra lokale kunder og de har en forståelse for at vi operer lokalt, sier han. 

Les også: WPP-byrå beholder plassen i milliardklubben – men møter konkurranse fra mer spissede mediebyråer

- Bare å ta av seg hatten

Denne uken kunne Peder Mittet som alle andre i den norske reklame- og kommunikasjonsbransjen lese nyheten om at reklamebyrået WAL har vunnet kunden Coop også på mediesiden. Byrået hadde da jobbet med Coop på reklame i flere år allerede, men samler nå både reklameleveranser og mediebyrjobbingen under samme tak. Det er ikke så ulikt det Publicis har gjort i mange år.

- Det er ekstremt godt gjort av WAL og det er bare å ta av seg hatten. Men nå må WAL bygge en kompleks mediebyråleveranse og det er krevende.

- Var dere med i pitsjen? 

- Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Mittet.

- Hva tenker du om at Coop velger et reklamebyrå som sitt nye mediebyrå?

- Det jeg kan si er at jeg synes det er spennende at en så stor aktør som Coop velger en Power of One-løsning også må WAL bygge noe de ikke har. Publicis er i dag den grupperingen som er best posisjonert på å levere en integrert tjeneste også håper jeg at flere, norske annonsører får med seg hva Coop har gjort. Det å ha to til tre, og av og til enda flere byråer, er ikke lenger en hensiktsmessig modell. Spesielt i urolige tider der alle må snu en ekstra gang på hver krone - og agere raskere enn før. Det er en god idé å konsolidere og innrette pitsjene litt annerledes. Dette er en løsning som vi har forfektet helt tilbake i 2018 da vi lanserte Power of One, sier Mittet.

Les også: - Byråvalget til Coop bør bekymre de store mediebyråene

 

 

 

Her kan du se regnskapstallene til Publicis i Norge for 2022. Alle i MNOK.Kraftig vekst for Publicis-byråene

Publicis Norge 2022 2021 Endring i %
Omsetning 1.589,4 1.156,5 + 37
Byråinntekt  271,2 206,4 + 31
Driftsresultat 43,6 40,7 + 7
Resultat før skatt 43,5 39,7 + 10

 

Rekordtall for Publicis-byråer – øker omsetningen med over 400 millioner