Byråveteran gir seg som Kitchen-sjef etter 21 år - jakter ny byråleder

Men den erfarne reklamemannen Haakon Dahl blir værende i Publicis-konsernet der han går over i en ny rolle.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

For de som har vært med en stund i norsk reklamebransje er det nærmest umulig ikke å ha hørt om Haakon Dahl (61). Dahl startet opp reklamebyrået Kitchen sammen med blant andre sin partner gjennom alle disse årene, Bjørn Polmar (61), i 2002, og byrået kunne i fjor dermed feire 20-årsjubileum. Kjøkkensjefen gjennom alle disse årene har vært Haakon Dahl, men i sitt 21. år er tiden inne for å overlate stillingen som byråleder i Kitchen til noen andre.

Dahl varsler nå sin avgang som byråleder i Kitchen.

- Dette er noe vi har planlagt en stund, også er det alltid vanskelig å finne det riktige tidspunktet. Vi letter ikke etter en leder som skal inn å snu en skute, og det gjør det litt lettere for meg. Vi leter etter en leder som skal gjøre noe som er bra enda bedre og vi mener dette er den mest spennende jobben i norsk reklame- og kommunikasjonsbransje akkurat nå, sier Haakon Dahl til Kampanje.

- Er det litt emosjonelt?

- Nei, det er ikke det. Kitchen er DNA’et mitt, så hadde jeg sluttet helt ville det vært litt emosjonelt, men ikke nå.

- Hva kan en ny byråleder tilføre Kitchen?

- Jeg tenker nye perspektiver i alt fra hvordan vi jobber, prosesser og til presentasjoner og mene interessante ting om bransjen. Også må det være en fremoverlent og visjonær person som kan skape engasjement på alle nivåer, sier Dahl.

- Og den personen finnes der ute?

- Ja, det er vi er overbevist om.

Les også: Publicis-byråer dobler nesten overskuddet – sikter mot rekordinntekter på over en kvart milliard i år

Blir værende i Publicis

Haakon Dahl vil ikke forsvinne fra verken kommunikasjonsbransjen eller Publicis. Han vil fortsette å lede Kitchen inntil en erstatter er på plass, før han går over i en rolle som kundedirektør i Publicis med ansvar for å ivareta noen av de største kundene i Publicis-gruppen som foruten Publicis Kitchen også teller mediebyrået Starcom og PR-byrået MSL. Publicis varslet også nylig en større satsing på innholdsmarkedsføring og sosiale medier med Shift.

- Er dette et første skritt på veien bort fra Publicis?

- Nei, det er ikke det, sier Dahl.

Også for den andre Kitchen-grunnleggeren blir det en liten endring i arbeidsoppgaver. Bjørn Polmar vil fremover fungere som en ren driftsdirektør i Publicis.

- Med veksten vi har hatt i Publicis de siste årene har vi fått synlige bevis for kraften av å samle så mange flinke folk under ett tak. Etter over 20 år med fokus på drift av Kitchen ser jeg frem til å bruke erfaringen min til utvikling og drift av større deler av selskapet, sier Bjørn Polmar. 

Les også: Publicis henter byråleder fra konkurrenten: - Har ligget i forkant

Reklamepartnere:

Bjørn Polmar og Haakon Dahl har vært en del av norsk reklamebransje i en mannsalder. I 2002 startet de opp Kitchen sammen og har holdt i lag siden.

- Det blir bare veldig morsomt og spennende

Reklamebyrået Kitchen har i alle år hatt en sterk tilknytning til den franske kommunikasjonsgiganten Publicis, men har for det meste vært lokalt eiet og drevet. Først i 2018 kom den store endringen der Publicis-konsernet med strategien «The Power of One» valgte å slå sammen alle sine byråer til ett stort selskap.

Les mer: Publicis slår sammen Starcom og Kitchen - Mittet blir ny toppsjef

- Det er en tid for alt. Dette er en plan og en tanke som har modnet seg over tid, helt siden vi fusjonerte Publicis-byråene i Norge. Når vi har lagt bak oss et år med historisk høy vekst, gull i Gullblyanten og flere store nye kunder, da er det også det beste tidspunktet for å planlegge å gi stafettpinnen videre, sier Haakon Dahl.

Han avviser at samtidig at han skal være en syvende far i huset sammen med Polmar. Han lover at den nye byrålederen skal få frie tøyler til å videreutvikle Kitchen. 

- Både Bjørn og jeg har vært lenge nok i bransjen til å vite hvor viktig det er å slippe nye krefter opp og frem. Jeg skal bidra med alt jeg kan, men også kjenne min besøkelsestid, når den tid kommer, sier Haakon Dahl.

- Hva blir den nye jobben din?

- Vi ser behovet for å ha en kundedirektør på tvers av huset, så selv om dette ikke er 100 prosent definert enda så skal jeg være ansvarlig for kundene i Publicis. Min kompetanse er relatert til det vi kaller Comms-produkter (Kitchen og MSL), men det blir spennende for meg å gå inn å se på mediebyråsiden. Det ligger noen enorme synergier på huset som er viktig å prøve å få tatt ut fremover. Jeg får nok å henge fingrene i, sier han.

- Hvordan blir det å gå over i ny jobb?

- Det er vanskelig å si, men jeg opplever at jeg allerede er litt kundedirektør i dag. Så nå håper jeg at jeg får enda litt mer tid til å utvikle kundene våre, sier han.

- Blir det rart å jobbe sammen med en annen byråleder i Kitchen?

- Er det noe Bjørn og jeg har hatt erfaring med så er det å få frem nye talenter. Ser du rundt deg i byråene i dag, så er det mange som er lært opp av oss av to. Det blir bare veldig morsomt og spennende, sier han.

- Og dette er en løsning du er happy med?

- Ja, sier Dahl.

Jakter en kreativ ledestjerne

Med byråer som Starcom, Kitchen og MSL og kunder som Elkjøp, Landbruket, Mondelez og Meny teller Publicis-huset nærmere 200 ansatte. Som mediebyrå er omsetningen i milliardklassen, mens byråinntekten lå i 2021 på over 200 millioner kroner. Tallene for 2022 er ikke klare og Publicis-sjefen Peder Mittet avviser blankt at dette er endring som kommer som følge av svak økonomisk utvikling i Kitchen.

- Det er ingen grunn til å være misfornøyd med tallene, sier Peder Mittet, administrerende direktør i Publicis Norge til Kampanje.

Han vi heller rose sine to kolleger for å ha «lagt ned en imponerende innsats for Kitchen og Publicis.»

- De har en høy stjerne både hos kolleger og kunder. De har en erfaring som nå enda flere vil få glede av. Jeg er glad for at vi sikrer kontinuitet samtidig som vi naturlig nok også benytter en slik anledning til å fornye oss, sier Mittet og legger til.

- Det er en styrke at vi har to av gründerne i Kitchen still going strong akkurat som vi har det i Starcom. Det er bransje hvor det skjer utrolig mange endringer og det er mange unge mennesker. Da er det fint å ha en kombinasjon av erfaring og noe nytt, sier Mittet.

Mittet sier den nye reklamesjefen i Publicis Kitchen får som oppgave å sørge for byrået fortsatt «er et kreativt fyrtårn» både i markedet og i Publicis-familien.

- Med jobben følger dyktige kolleger, attraktive kunder og et system med kompetanse og teknologi i ryggen som ingen andre kan matche. Også ser vi etter noen som er glad i kunder, har kundetekke og er en kreativ ledestjerne, sier Peder Mittet.

Byråveteran gir seg som Kitchen-sjef etter 21 år - jakter ny byråleder