Publicis-byråer dobler nesten overskuddet – sikter mot rekordinntekter på over en kvart milliard i år

Med Elkjøp, Landbruket og Burger King skal Publicis-byråene løfte byråinntekten til nye rekordnivåer i år.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det norske mediebyråmarkedet domineres fullstendig av store internasjonale kommunikasjonskonsern. Et av dem er franske Publicis som de siste årene ikke bare har samlet alle sine byråer i Norge under ett tak, men også slått dem sammen til et selskap med en felles resultatlinje under parolen «The Power of One». Nå foreligger tallene for fjoråret og de viser at selskapet til toppsjef Peder Mittet har kommet seg solid gjennom korona og fjoråret.

- 2021 ble et virkelig bra år for oss i Publicis. Etter å ha stått støtt gjennom pandemien er Publicis, med byråene Kitchen, Starcom og MSL, tilbake til solid vekst, sier Mittet.

Fasit for 2021 er ti prosent vekst i byråinntekt og nær en dobling av driftsresultatet.

- Vi hadde en nedgang under Covid, men så kom vi veldig godt tilbake i fjor. Planen vår var å ikke skjære kostnadene mer enn nødvendig gjennom krisen, og da er hyggelig å se at marginen og momentet var langt bedre i fjor. Vi kom ut av krisen på best mulig måte sier han, sier Mittet.

Byråinntekten økte til over 200 millioner kroner og driftsresultatet endte på i overkant av 40 millioner etter en vekst på snaue 90 prosent. Men godt ut i det nye året er Mittet mer opptatt av 2022 der han lover en kraftig vekst i byråinntekt.

- Etter første halvår i år hadde Publicis i Norge 30 prosent vekst og vi har veldig god fart. Fortsetter 2022 slik det har startet så blir det nytt rekordår for Publicis i Norge, sier han.

Legger en fjorårets byråinntekt til grunn tilsvarer det rekordhøye 260 millioner kroner i byråinntekt inneværende år. 

Les også: Publicis slår sammen Starcom og Kitchen – Mittet blir ny toppsjef

Det er ingen tvil om at Power of One-modellen er en viktig forklaring til fremgangen, og det å endelig være i samme hus forsterker effekten. Peder Mittet, Publicis-sjef i Norge

Sikret seg Landbruket og Elkjøp

Farten i år kommer som en følge av en rekke nye kunder der ikke minst en av landets største mediekonto, Landbruket, kommer til å gjøre seg spesielt gjeldende. I tillegg har Publicis-byråene også sikret seg Elkjøp på reklame og en ny større Burger King-avtale. Nylig skrev også Kampanje om Freia-eieren Mondelez som kommer tilbake til byrågruppen etter ti år.

- Vi er mest opptatt av å ta vare på eksisterende kunder, samtidig som vi vil vinne nye oppdrag som utfordrer oss videre. Det er derfor gjevt å komme seirende ut av de pitsjene samtidig som vi beholder det aller meste av eksisterende kunder, sier han.

Han vil ikke anslå størrelse på Landbruket, men Kampanje har tidligere skrevet at dette er en konto som vil utgjøre 300-350 millioner kroner i ren medieomsetning

- Er det the power of one som gjør at dere vinner?

- Jeg tror det definitivt er en del av svaret. Flere kunder velger å samle flere av tjenestene i Publicis, samtidig som Kitchen er blitt et bedre reklamebyrå, MSL er blitt et bedre PR-byrå og Starcom har blitt et bedre mediebyrå. Vi har fått et komplett tjenestetilbud og vi er i stand til å matche kundenes behov med vår kompetanse. Det at vi vant disse oppdragene er en stor anerkjennelse av folkene våre og vår byråmodell, og gir oss mulighet til å investere enda mer i utvikling, sier Peder Mittet.  

Les også: Starcom overtar gigantavtale med landbruket: - En av de største på markedet

Høyt under taket:

Publicis har flyttet til hjørnet av Apotekergaten og Pilestredet i Oslo Sentrum der selskapet har samlet alle sine tre byråer.

- Ingen enkel øvelse

Fra nyttår flyttet Publicis inn i nye lokaler i Apotekergata 12, som er bygget for å romme både byråer og spesialistenheter og for å skape trivsel for 200 ansatte. 

- For å håndtere veksten har vi ønsket 50 nye ansatte velkommen til oss, og de nye lokalene våre måtte utvides med en hel etasje allerede før vi flyttet inn. Vi er også blitt en mer mangfoldig gjeng. Nå finner du 12 ulike nasjonaliteter på kontoret i Oslo. Gjennom nettverket vårt gir vi også alle ansatte muligheten til å jobbe seks uker i året fra hvilket som helst kontor i over 100 land, sier Peder Mittet. 

Han sier det ikke var noen «enkel øvelse å planlegge og gjennomføre en flytting» midt i en pandemi.

- Teamet som ledet prosjektet fra vår side har gjort en enestående jobb, og vi merker energien det gir å ha alle på plass i Publicis-huset, sier Peder Mittet.

- Det påvirker både oss og kundene

Samtidig står Publicis foran en usikker høst med press på økonomien for mange forbrukere, noe som kan resultere både i mindre markedsføring fra selskaper som må spare penger og mindre kjøpesterke konsumenter som en følge av dyre strømregninger, dyrere matvarer og økte boliglånsrenter.

- Vi ser at arbeidsmarkedet er krevende, noe som presser marginene, og økonomien generelt er mer usikker. Det er viktigere enn noen gang å ta godt vare på medarbeiderne våre, og gi dem faglige utfordringer og muligheter på tvers av huset, sier Mittet. 

- Hva følger du mest med på for tiden av strøm, renter eller inflasjon?

- Det har vært usikre økonomiske tider helt siden koronapandemien og det vi har lært er at det har svingt mer enn vi har vært vant til. Akkurat det tror vi kommer til å vedvare. Mediemarkedet har alltid vært en god en indikator på hvordan det går i bransjen, men prognosene så langt varsler ingen stor nedgang selv om de er mindre positive enn for litt siden. Men mye av dette utenfor vår kontroll så vi kan ikke annet enn å følge med. Vi går ikke rundt og bekymrer oss, men det er klart at dette til syvende og sist påvirker både kundene og oss, sier Publicis-sjefen.

Her kan du se regnskapstallene til Publicis i Norge for 2021. Alle tall i MNOK. Byråkjempe øker resultatene

Publicis Norge 2021 2020 Endring i %
Omsetning 1.156,4 1.067,4 + 8
Driftsresultat 40,6 21,8 + 87
Resultat før skatt 39,7 21,1 + 88

Publicis-byråer dobler nesten overskuddet – sikter mot rekordinntekter på over en kvart milliard i år