Det er kun ett år og en måned til tidenes mest omdiskuterte fotball-VM i Qatar, og i overkant av tre måneder til vinter-OL i Beijing. Hos Amnesty Norge har de jobbet i mange år med å få ut informasjon om menneskerettighetsforholdene i landene. Og de har ikke tenkt til å gi seg med det første.

I natt publiserte Amnesty International en rapport hvor researchere for organisasjonen har gjort funn av at fremgangen for migrantarbeideres rettigheter har stoppet opp i Qatar, og at gammel misbrukspraksis har blomstret opp igjen.

NRK er et av mediene som har skrevet om rapporten.

- Vi og flere Amnesty-land har kjørt Qatar-kampanjen i ganske lang tid nå, hvor vi blant annet har en pågående underskriftsaksjon rettet mot Fifa. Denne kampanjen kommer vi til å fortsette med, sier kommunikasjonsrådgiver i Amnesty International Norge, David Gustavsen Tvetene, til Kampanje.

Håper på Norge-seier
Tvetene jobber hovedsakelig med sportsvasking. Han forteller at Amnesty har jobbet med funn av menneskerettighetsbrudd i Qatar helt siden landet fikk tildelt VM tilbake i 2010. Og det er mediene som har vært deres viktigste kommunikasjonsverktøy.

- Underskriftskampanjen er en «go-to-action» og en viktig del av kampanjen, sier Tvetene og fortsetter:

- Det er viktig for oss å spre budskapet mest mulig, og å spre den nye rapporten, da særlig gjennom media, i tillegg til våre sosiale medier-kanaler, sier han.

Han forteller at Norges fotballandslag for herrer har vært en god medhjelper i denne kampanjen. Landslaget har blant annet gjort seg kjent med markeringer for menneskerettigheter før hver VM-kvalifiseringskamp. 

I kveld spiller de nevnte landslagsherrene siste kvalikk-kamp for denne gang. Vinner Norge kampen mot Nederland, så er det store muligheter for at det blir VM-sluttspill i 2022. Tvetene håper på Norge-seier.

- Vi kommer til å pushe ut mest mulig innhold uavhengig av landslaget, men for vår del har de vært god drahjelp kommunikasjonsmessig.

- Så du håper på seier i kveld?

- Det gjør det litt greiere for vår del, sier Tvetene.

Boikott av VM har blitt diskutert tidligere, blant annet gjennom supporteralliansen, NFF og Amnesty. Amnesty tar for øvrig ikke stilling for eller mot boikott, mens Norsk fotball tidligere har sagt nei til boikott.

Kommunikasjonsrådgiver:

David Gustavsen Tvetene jobber med sportsvasking i Amnesty Norge.

Josimar-saken
Tvetene forteller at Amnesty-kampanjen har fått Qatar-VM på agendaen hos de aller fleste norske mediehusene. Fotballmagasinet Josimar, som driver kritisk og etterforskende fotballjournalistikk, fikk føle Qatar på kroppen etter at de publiserte en kritisk artikkel forrige uke.

Selv om Tvetene verken ønsker å si at kampanjen har lyktes eller mislyktes, så mener han at den har hatt en klar effekt.

- Det siste året har det vært ekstremt mye trykk på sport hos oss. Og flere har fått øynene opp hva sportsvasking dreier seg om, noe vi glade for. Vi ser at bruken av idrettsarrangementer for å renvaske sitt eget rykte må ha en god effekt, siden det har blitt så populært. Da er det viktig å være motvekten i PR-kampen mot de store landene. Vi vet at Qatar ikke er så glad i negativ PR, spesielt når de saksøker Josimar. Så det har helt klart en effekt. Det er ekstremt av en stat å saksøke et lite fotballmagasin i Norge, sier Tvetene.

Landene følges opp 
Etter Qatar-VM og Beijing-OL går de store mesterskapene videre til fotball-VM i Mexico, USA og Canada, og vinter-OL Italia, samt sommer OL i Frankrike. Land som ifølge rapporter er bedre stilt på menneskerettigheter. Derfor blir fokuset til Amnesty å fortsette å følge opp Qatar og Kina, selv etter at de har avviklet sine mesterskap.

- Det blir fortsatt viktig å følge opp disse landene selv om mesterskapene flytter seg. Det er klart at man helst skulle sett at menneskerettighetsspørsmålene ble stilt da landene fikk mesterskapene for å komme inn i prosessen så tidlig som mulig. Det var nok ikke så mange som forstå hva som foregikk bak kulissene da Qatar ble tildelt VM, sier Tvetene og fortsetter:

- I ettertid av tildelingen har 16 av 22 i Fifa-styret fra den gangen blitt suspendert, tatt for korrupsjon eller fengslet. Da i direkte tilknytning til Qatar. Det er ingen hemmelighet at det var et korrupt system.

Nå håper mediene fortsetter å publisere artikler inspirert av Amnesty-rapporter, selv om det ikke skulle bli VM på Norge.

- Vi kommer til å pushe ut innhold uansett, sier Tvetene.