Går knallhardt ut mot norske sportsjournalister: - Det er egentlig bare flaut

BERGEN (Kampanje): VGs ekspertkommentator Leif Welhaven refser norske sportsjournalisters dekning av fotball-VM i 2022.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

På Future Week i Media City Bergen gikk Norges første konferanse for sportsjournalistikk- og sportsproduksjon av stabelen. 

Et av temaene på agendaen var fotball-VM i Qatar og medienes rolle i henhold til arrangementet. Verdensmesterskapet som avholdes vinteren 2022 har som kjent fått mye oppmerksomhet rundt brudd på menneskerettigheter under konstruksjonsarbeidet av VM-anlegg.

Under debatten med Amnesty, Raftostiftelsen, Norges fotballforbund, TV 2, og VG, gikk VGs sportskommentator Leif Welhaven knallhardt ut mot norske sportsjournalisters dekning av arrangementet. 

- Det er av de flaueste områdene rundt norsk sportsjournalistikk. Det er supporterne som skal ha æren for at det får så mye oppmerksomhet. Hvor har vi vært alle disse årene? spør Welhaven. 

- Skulle ønske vi var mer modig

Han sikter til at dekning rundt menneskerettighetsbrudd fra Qatars side ikke kom på agendaen før nå de seneste årene. Qatar fikk tildelt VM tilbake i 2010. 

- Det er få som kan klappe seg på skulderen for dekningen. Det er nesten merkelig at det tok så lang tid før forbundene ble utfordret på tema. Samtidig var ikke dekningen mot det ekstraordinære tinget noe å skryte av heller, sa Welhaven.
 
- Jeg skulle ønske vi var litt mer modig. Vi sitter så stille i båten at hvis vi kommer til Qatar, så får Qatar dem som det vil. Det er synd, fortsatte han. 

Amnesty Norges leder, John Peder Egenæs er enig med at dekningen fra norske medier var noe svak i begynnelsen og understreker samtid at Amnesty publiserte rapporter om dette som det var lite interesse for. Men for å se fremover håper han at dekningen i etterkant av Qatar kan være vel så viktig, men Welhaven frykter også den dekningen kan bli tynn. 

- Hvor mange saker blir publisert fra norske medier etter VM? Ble det spurt om under debatten. 

- Skremmende få, svarte Welhaven. 

- Burde ha vært større trøkk

Sportskommentator Mina Finstad Berg i TV 2 er delvis enig i kritikken.

- Jeg skal være litt forsiktig med å uttale meg om det i en periode hvor jeg ikke var i bransjen. Men det har vært mindre enn det det burde har vært. Det burde ha vært et større trøkk fra starten av i 2010. Det må vi ta med oss videre og jobbe videre med. 

Finstad Berg tror imidlertid at norske sportsjournalister kan ha lært av tidligere opplevelser, deriblant perioden etter Russland VM i 2018, hvor det ble skrevet svært lite kritisk etter mesterskapet. 

- Tror du det kommer flere artikler etter dette VM? Som Amnesty etterlyste? 

- Det vil jeg tro. Det vil være naturlig siden det har vært store ord og store lovnader rundt det. Og det er jo det jeg håper på – at det ikke sier stopp. Dessuten blir jo ikke dette siste gang et omstridt land kommer til å arrangere et mesterskap. Det kommer til å komme mer, sier hun. 
VM-debatt:

Amnesty, Raftostiftelsen, Norges fotballforbund, TV 2, og VG møttes til debatt om sportsjournalistikk og dekning av fotball-VM i Qatar. Foto: Øyvind Hofsrud

Går knallhardt ut mot norske sportsjournalister: - Det er egentlig bare flaut