Saken er oppdatert med nye tall fra Kringkastingsrådet. 

Gårsdagens direktesendte «Festen etter fasten – Id mubarak» tiltrakk seg over 300.000 seere, og redaksjonssjef i NRK Underholdning Eirik Sandberg Ingstad uttalte tidligere i dag til Kampanje at responsen har vært overveldende positiv. 

Men ikke alle ser ut til å være like fornøyde med at det direktesendte NRK-programmet om en muslimsk høytid var det første av sitt slag hos en vestlig allmennkringkaster. 

Programmet hadde mandag formiddag mottatt 93 henvendelser – kun to av dem positive – hos Kringkastingsrådet. Klagene dreiede seg først og fremst om at NRK bruker sendetid på en muslimsk høytid. 

- Noen kaller det propaganda for islam. En del av klagene har samme ordlyd. Det ligger nok en tekst en plass, som folk klipper og limer fra, sa Skarrud til Kampanje tidligere i dag.

Programlederen for id-sendingen, Rima Iraki, sier til Kampanje at hun ser at rådsekretær Skarrud har kommentert klagene, og at hun ikke har noe mer å tilføye om klagene. Hun sier det er gøy at programmet om id har skapt så mye engasjement, både før, under og etter sending.

- På Twitter har «Festen etter fasten» trendet som nummer en, og folk skriver så mye fint. Det er helt rørende! Jeg har inntrykket av at de som så på programmet likte det veldig godt. Det tikker stadig inn meldinger fra kjente og ukjente på mail, SMS, og sosiale medier med ros. Utrolig hyggelig, og veldig overveldende, sier Iraki. 

Les også: NRK i klagestorm etter id-sending: - Propaganda for islam

- Aldri opplevd maken til positiv til respons
Etter den første klagestormen, har støtterkleringene til id-sendingen rent inn siden i går ettermiddag. Antallet henvendelser har nå økt fra 93 til over 360. Rådsekretær Erik Skarrud sier at han aldri har sett Kringkastingsrådet motta så mange positive henvendelser om et program - men han understreker at flertallet av klagene fortsatt er av negativ art.  

Prosjektleder i NRK, Vivi Stenberg, er ikke overrasket over reaksjonene.

- Programmet omhandler en tematikk som redaksjonen vet at potensielt kan utløse mye følelser og klager, så med det i mente er det antallet klager lavere enn forventet egentlig, sier prosjektleder i NRK Vivi Stenberg til Kampanje og fortsetter: 

- Og det stemmer godt med inntrykket jeg har fått fra det massive antallet tilbakemeldinger jeg har sett på sosiale medier, og ikke minst nettsiden NRK.no/alltidsammen. Der lå det en chat åpen under hele sendingen, og av i underkant av 1.000 innsendte hilsninger og kommentarer, kunne våre moderatorer melde om at bare en håndfull var av hatefull art, sier hun.

- Både programleder Rima Iraki og redaksjonsjef Eirik Sandberg Ingstad forteller om svært gode tilbakemeldinger - hva går den gode responsen ut på? 

- I mine snart 15 år som vaktsjef eller prosjektleder for en rekke produksjoner for NRK, har jeg aldri opplevd maken til positivt respons. Folk som feiret id har uttrykt enorm glede over å se sine tradisjoner bli representert på TV på en så inkluderende måte, og har takket for det. Mens mange ikke-muslimer uttrykker at de setter pris på å få et innblikk inn i, og bli litt mer informert om id-feiringen til norske muslimer, sier Stenberg. 

Mange av de nye henvendelsene som har kommet til Kringkastingsrådet har vært positive til NRK-sendingen om id-festen. 

- Et historisk øyeblikk
En av dem som er svært fornøyd med søndagens id-sending er tidligere journalist og høgskolelektor i journalistikk, Nazneen Khan-Østrem. Forlagsredaktøren i Aschehoug sier til Kampanje at sendingen var «et historisk øyeblikk». 

- Jeg var ørlite livredd for at sendingen skulle bli en «Migrapolis»-light. Istedet fikk vi en sikker sending som var folkelig, samtidig viste NRK frem de unge, urbane muslimske kreftene i Norge. Rima Iraki var en glitrende programleder. Jeg synes også det var smart å starte sendingen med å vise frem danseren Mona Berntsen som første intervjuobjekt. Hun snakket uanfektet frem sin bakgrunn med foreldre som er både muslimske og kristne, sier Khan-Østrem og fortsetter:

- Miksen av menneskene som snakket om sitt forhold til id var god. Jeg er glad flere mer ukjente, og yngre krefter slapp til.

I forkant av sendingen skrev Kampanje om at både ramadan- og id-sendingene kan bli faste innslag i NRKs sendeplan. Khan-Østrem er ikke i tvil om at NRK har blitt bedre til å speile mangfoldet i befolkningen de siste årene. 

- Noman Mubashir er som en veivals i NRK-systemet med sine programmer der han viser oss frem muslimer og innvandrere i alle varianter. Nå gjelder det bare å få mangfoldet enda mer frem i blant annet dramaproduksjonene, og ikke bare i NRK Super. Selvsagt også i ledelsen, i alle ledd og avdelinger, sier Khan-Østrem. 

Les også: Ser ikke på innvandrerbakgrunn i mangfoldsregnskap: - Det er på tide å ansette dem vi snakker om