YouTube-profilene Henrik Hildre (25) og Jonas Lihaug (24)er ikke overrasket over fallet i tv-seing blant de yngre som Kampanje tidligere i dag omtalte.
Les også: Her er tallene tv-sjefene svetter over (krever innlogging)
- Nei, jeg kan ikke si jeg er det. Jeg er jo i den målgruppen selv og merker jo hvordan jeg har endret måten å konsumere media generelt. Det er vel cirka fem år siden jeg sist titta på tv så det høres riktig ut, sier Jonas Lihaug til Kampanje.
Som en del av YouTube-stallen til multikanalnettverket Nordic Screens kunne de to fortelle Kampanje det var lenge siden de selv fulgte med på lineær-tv.
- Har dere noe forhold til norske tv-kanaler og deres sendeskjemaer overhodet?
- Jeg snubler innom av og til, men ingenting som jeg følger fast lenger siden alt er tilgjengelig på nett, sier Hildre.
Lihaug studerer journalistikk ved siden av å drive det han kaller «en av Norges raskest voksende YouTube-kanaler» sammen med vennen Henrik Hildre som holder på avslutte sine studier på BI der han også jobber som studentkonsulent. Men mer kjent er nok de to på YouTube og da som «Baibai & Hugin».
Med sin gamingkanal har de to på ett år opparbeidet seg over 27.000 abonnenter som ser på videoene de to regelmessig legger ut på sin egen. YouTube-kanal.
Til Kampanje sier de to at de eneste gangene de slår på tv, er når de er «hjemme hos mamma og pappa».
- Det som sjokkerer meg er mengden reklame som folk aksepterer og det tror jeg for min del er veldig relevant. Pappa sier han irriterer seg over mengden reklame, men han fortsetter å se på det likevel. Jeg opplever noe bedre ved å kunne skippe reklame på internett, fortsetter Hildre.
Som Kampanje tidligere i dag kunne fortelle er fallet i tv-seing i målgruppen 15-29 år i fritt fall over de siste fem årene og tyveåringer Kampanje møtte på Westerdals School of Communications bekrefter trenden når de viser til «antennekutt», mer seeing på Netflix og økt bruk av mobilt medieinnhold.
Les også: - Har ikke sett tv siden jeg flytta hjemmefra
- Har dere selv vært med på å svekke seingen i denne målgruppen på norske tv-kanaler?
- Jeg vil jo tro det og jeg håper det. Det er i hvert fall planen, sier Hildre.
Kjerneseerne sine deler de i målgruppene «13-17» og «18-24» og det er hovedsakelig menn.
- Vi spiller dataspill så flesteparten er menn, men jentene kommer også og nærmer seg 20 prosent. En mistenkelig stor del er kvinner 35-44 år. Men det tipper vi er mødrenes kontoer, smiler Hildre.
Lihaug sier han håper seerne ikke vil forsvinne selv om de også blir eldre.
- Vi har alt fra 10-åringer til 25-åringer og håper vi får slengt inn noen subtile voksenreferanser som de kan sette pris samtidig som vi pusher for at også barn kan se på, sier han.
- Tjener penger
YouTube har en forretningsmodell slik Kampanje forstår det som gir innholdsprodusentene 55 prosent av reklameinntektene på egen kanal. Som en del av stallen til Nordic Screens tilfaller det også en andel av disse pengene til multikanalnetteverket som drives av flere tidligere TV 2-profiler som blant andre Nils Ketil Andresen.
- Blir dere millionærer?
- Ikke i dag og ikke i morgen og ikke neste, men vi får se.
- Men dere tjener penger i dag?
- Vi tjener nok til at vi ikke trenger å drive med noe ved siden av studiene, men dessverre så gjør jeg så det blir travelt. Men fortsetter utviklingen kan vi ha dette som en fulltidsjobb om noen år, sier de to.
Google-sjefen Jan Grønbech er helt på høyde med de største tv-kanalene hva gjelder dekning i de yngre målgruppene.
- Ikke overrasket
På YouTube-seminaret til Nordic Screens var også Google Norge-sjefen Jan Grønbech til stede. Heller ikke han er overrasket over fallet i tv-seingne blant de unge.
- Nei, jeg er ikke overrasket fordi dagens ungdom konsumerer majoriteten av levende bilder på digitale medier, sier han.
Under sitt foredrag viste Grønbech frem en foil der det tydelig kom frem at YouTube er den nest største kommersielle tv-stasjonen i Danmark og Sverige og den tredje største i Norge og Finland totalt sett.
- Hvor stor er YouTube blant de unge?
- I målgruppen 18-34 år er YouTube desidert størst på levende bilder i Norge blant de kommersielle, kanalene, sier Grønbech.
Google-sjefen oppga ikke tall på hvor store YouTube er, men til Kampanje kan TNS Gallup fortelle at videodelingstjenesten har en daglig dekning i målgruppen 15-29 på hele 36 prosent. Tilsvarende tall for NRK1 og TV 2, om enn ikke helt sammenlignbare (12-29 år), er henholdsvis 29 og 36 prosent daglig dekning.
- Er det en tapt generasjon for tv-kanalene som vokser opp nå?
- Jeg tror folk vil ha godt innhold når det passer dem på deres egne premisser og på deres kanaler. Vi ser at dagens seere på barne-tv på NRK, ser det på en iPad akkurat når det passer dem og det er et tegn. Når dagens tenåringer blir voksende konsumenter, er det ikke bare mediebransjen som vil oppleve ny forandring. Det er kommer til å skje i alle bransjer. McKinsey, Bain og Singularity University anslår at 40 prosent av de store tradisjonelle børsnoterte selskapene i verden vil forsvinne. Det er mye på grunn av det som skjer nå. Det vil bli enorme forandringer, sier Grønbech.
Kommentér