Rundt et bord inne på biblioteket på Westerdals Oslo School of Arts, Communication and Technology sitter Kristofer Hofman (23), Ingvild Hegge Eriksen (21), Astrid Storkås (26) og Markus Engh Høvik (20) og jobber. Hofman og Engh Høvik studerer grafisk design, Hegge Eriksen går på tekst og skribentlinja og Storkås skal bli art director. Tre av fire har tilgang på tv, men mener vanene deres for tv-titting har forandret seg drastisk de siste årene.

- Akkurat nå så ser jeg på tv fordi jeg bor hjemme, men jeg har ikke hatt tv i perioden jeg har bodd hjemmefra, sier Kristofer Hofman til Kampanje.

Kristofer sier at han sammenlagt ser på «vanlig fjernsyn» maks én og en halv time i uka. Dermed er han ganske representativ for målgruppen sin. Tall Kampanje har samlet viser at de siste fem årene så har seingen i aldersgruppen 15-29 år falt kraftig.

Les også: Her er tallene tv-sjefene svetter over (krever innlogging)

Regelmessige stevnemøter med de største norske tv-kanalene har han heller ikke.

- Jeg titter innom «Dagsrevyen», men det er ikke noe annet fast jeg ser på, sier Hofman.  

- Hvordan har tv-vanene endret seg de siste fem årene?

- Før, i hvert fall da jeg bodde hjemme, så hadde jeg tv på rommet mitt og da så jeg på en del, men det ble mye ubrukelig tv-titting. Jeg så mye på krabbefiskerne og andre programmer som gikk på Discovery. Før var det mer tidsfordriv, jeg så ikke på for å få med meg relevant innhold, men det driver jeg ikke med nå. Det er det som har forandret seg mest, sier han.

Går tv-industrien i svart?

Onsdag møtes norske tv-topper til debatt om tv-mediets fremtid på Media Business i Oslo. Der skal TV 2-direktør Trond Kvernstrøm, MTG-sjef Trygve Rønningen og sjef i det norske YouTube-nettverket Nordic Screens, Nils Ketil Andresen, greie ut om tv-mediets fremtid.

Kollektiv er tv-killer
Heller ikke Ingvild Hegge Eriksen tok med seg tv-vanene hjemmefra da hun flyttet.

- Jeg har ikke sett på tv siden jeg flyttet hjemmefra for to år siden. Jeg ser på tv i ferien, men ikke noe ellers og har heller ikke tv, sier hun.

Hun sier hun i dag bor i et kollektiv der «ingen savner tv».

 - Nei, ingen savner tv, og det har ikke vært noe tema for oss å skaffe oss det, sier hun.

­Heller ikke Astrid Storkås hadde tilgang på tv da hun bodde i kollektiv.

- Jeg var uten tv da jeg bodde i kollektiv i omtrent et år, men nå har jeg smart-tv fra Get og er veldig fornøyd med det. I perioder blir det mye titting, men som regel har jeg ikke tid på grunn av skole, sier hun.

- Ser tv når jeg er hjemme
Da er nok en som Markus Engh Høvik bedre nytt for de norske tv-kanalene NRK, TV 2, TVNorge og TV3.

- Jeg ser på tv hver gang jeg er hjemme. Tv’en står alltid på uansett hva jeg gjør. Jeg klarer ikke å være i et rom uten at tv’en står på, sier han.

Selv om Engh Høvik bor hjemme, tror han likevel ikke at det er grunnen til at han ser mye på tv. Tv'en skal med også når han flytter hjemmefra.

- Når jeg flytter hjemmefra skal jeg ha tv før sofa, det er viktig, sier han.

- Hva liker du å se på?

- Alt mulig. Sport, mye ishockey og serier. Jeg følger ikke med på noe spesielt, men ser på gode, gamle serier som «Two and a half men». Jeg tar også opp en del programmer, sier han.

Mobil og Netflix
Utover tv-titting på  den store skjermen går det også mye i ulike on demand-innhold fra strømmetjenester som Viaplay, Netflix og TV 2 Sumo. Markus sier han benytter seg av dette tilbudet både på mobil og PC, mens Ingvild bruker Netflix, laster ned og ser på NRK nett-tv.

- Jeg ser bare på Mac’en, men har også Netflix-appen og ser noen ganger på mobilen.  

- Jeg er glad i smart-tv’en, men ser på nettbrett når jeg er på reiser for eksempel. Jeg har Netflix, også har jeg HBO Nordic når «Game of Thrones» går, sier Astrid Storkås

- Er det noen programmer dere gleder dere til å se fremover?

- Ja! «Side om side» på NRK, sier Ingvild Hegge Eriksen.

Andre høydepunkter denne høsten som trekkes frem er den nye NHL-sesongen og Game of Thrones. 

- Hvor mange år gir dere lineær TV, da?

- Det blir ikke slutt på det, sier Markus Hofman.

- Det vil kanskje få nyere former, og bli mer interaktivt med publikum, tror Astrid Storkås.

- Jeg tror ikke det forsvinner. Tenk for eksempel sending av en fotballkamp på pub – hvor skal man se den om det ikke er en tv der? Skal alle sitte med hver sin datamaskin? Det blir jo ikke den samme stemningen, sier Ingvild Hegge Eriksen.