Her er tallene som får tv-sjefene til å svette

«Antennekutt», Netflix og mobilen er med å sende tv-seingen til de unge drastisk ned. - Det er et markant fall, innrømmer NRK-sjefen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Tv-seere mellom 15 og 29 år så i 2014 i snitt 106 minutter daglig. Det er en nedgang på 25 prosent – eller 35 minutter – på fem år. Det viser tall Mediacom har hentet inn  fra TNS Gallup på oppdrag fra Kampanje. Samlet i hele tv-universet er utviklingen helt flat.

- Selv om de unge seerne fremdeles er innom tv, ser vi at seersekvensen blir kortere. Det betyr at de sliter med leveransene i yngre målgrupper. Kanalene jobber for å få de yngre målgruppene tilbake, dette ser du tydelig på programledervalg og casting, sier tv-sjef Marianne Massaiu i Mediacom til Kampanje.

Onsdag møtes norske tv-topper til debatt om tv-mediets fremtid på Media Business i Oslo. Der skal TV 2-direktør Trond Kvernstrøm, MTG-sjef Trygve Rønningen og sjef i det norske YouTube-nettverket Nordic Screens, Nils Ketil Andresen, greie ut om tv-mediets fremtid og overbevise bransjen om hvordan de skal nå den nye generasjonen tv-seere som Kampanje møter på Westerdals School of Communication. 

Der sitter Kristofer Hofman (23), Ingvild Hegge Eriksen (21), Astrid Storkås (26) og Markus Engh Høvik (20) og forteller at tv-vanene deres har forandret seg drastisk de siste årene.

- Jeg titter innom «Dagsrevyen», men det er ikke noe annet fast jeg ser på, sier Kristofer Hofman til Kampanje.

- Jeg har ikke sett på tv siden jeg flyttet hjemmefra for to år siden. Jeg ser på tv i ferien, men ikke noe ellers og har heller ikke tv, sier Ingvild Hegge Eriksen.

Hun bor i dag i et kollektiv der «ingen savner tv».

 - Nei, ingen savner tv, og det har ikke vært noe tema for oss å skaffe oss det, sier hun.

Les mer om tv-vanene til Westerdølingene her: - Har ikke sett på tv siden jeg flyttet hjemmefra

Unges tv-vaner

Nordmenn mellom 15 og 29 år bruker stadig mindre tid foran tv-skjermen. Nedgangen for perioden 2010 til 2014 er på hele 25 prosent. 

I 2014 endret TNS Gallup tv-målingene slik at tallet for 2014 er basert på en ny metode som også inkluderer seing utenfor hjemmet. Tallet er derfor ikke helt sammenlignbart med tidligere år uten at det burde påvirke utviklingen i en mer positiv retning. 

- Kutter antenna
Massaiu mener sjefene for de tradisjonelle tv-husene har en tøff utfordring foran seg når den nye tv-generasjonen vokser opp.

- Jeg tror det blir vanskelig. De unge tar i bruk nye streamingtjenester, kutter antenna og har ikke betalingsvillighet på lisensen. Det vil være vanskelig å ta de tilbake, men grepene som gjøres er positive og kan nok gi økt seing.

- Er generasjonen som vokser opp nå en tapt tv-generasjon?

- Fremdeles tyder mye på at vi liker å ha noen felles referanserammer. Lineær tv er med på å skape dette. Det satses mer på produksjon enn noensinne, og som nevnt gjøres det grep for å ta de yngre målgruppene mer på alvor. Det blir spennende å se om ungdommen vender tilbake til tradisjonell tv når A4-livet slår dem.

Massaiu understreker at denne gruppen fortsatt ser mye tv, men på andre plattformer.

- De bruker ikke mindre tid på skjerm, men de er ute etter tilpasset innhold som de finner på andre flater. Kanalene klarer ikke å være relevante nok.

Det er ikke slik at de unge har sluttet å se på tv. Thor Gjermund Eriksen

- Sterkere polarisering
For NRKs del er fallet er på 21 prosent fra 28 minutter daglig seing i snitt i 2010 til 22 minutter i 2014. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener det blir stadig viktigere ikke å se seg blind på tallene fra den lineære tv-seingen, men også se de samlede tallene som fanger opp både opptaksseing og seing på de nye digitale plattformene. Sist uke presenterte Eriksen høstens programsatsinger på NRK.

Les også: - Får knallhard konkurranse fra TV 2 og TVNorge

- Går tv-industrien en tung tid i møte hva gjelder seing på lineær-tv?

- Tv-seingen kommer til å gå ned, men den kommer ikke til å gå dramatisk ned nå. Men vi får en stadig sterkere polarisering i tv-markedet, sier NRK-sjefen.

For mens tv-seingen holder seg svært stabil totalt sett, svikter det i de yngre seergruppene.

- Det er et markant fall blant de yngre tv-seerne, sier Eriksen. 

- Tv-seingen flytter over på nye plattformer og går fra vanlig broadcast over mot de mange strømmetjenestene. Der er også tilbudet mye større og de norske tv-kanalene vil dermed ta en mindre andel av seingen. Men vi skal huske på at det fortsatt kommer til å være en høy andel lineær tv-seing og det er heller ikke slik at de unge har sluttet å se på tv, sier Eriksen.

Dramasuksess på nett
- Vokser det i dag opp en generasjon som er tapt for den tradisjonelle tv-industrien?

- Ikke tapt, fordi de kommer til å konsumere mye innhold live også og live vil fortsatt stå seg sterkt på tradisjonell tv. Men streaming eller OTT (over the top, red. anm) kommer til å ta en større andel av levende bilder på nettet, sier han.

Så lenge man har det gode innholdet er det imidlertid ikke helt mørk. Eriksen trekker frem dramaserien «Kampen om tungtvannet» som et eksempel. Serien trakk 1,12 millioner seere på tradisjonell tv og det gjorde serien til den mest sette dramaserien på NRK da den gikk på tv tidligere i år.  Men 238.00 i opptak, og ikke minst 164.000 i nettrating gjorde serien også til en av de mest sette streamede seriene. Totalt ble «Kampen om tungtvannet» sett av 1,7 millioner seere på alle plattformer.

- Det sterke innholdet på lineær tv, er også sterkt på nrk.no. «Kampen om tungtvannet» er det programmet som har flest seere på nett gjennom tv-spilleren vår i år og det er også det programmet som har hatt flest seere på tradisjonell tv. Vi må derfor være gode på å drive nyskapning av norsk innhold og produsere innhold som kan måle seg med det beste i verden, sier han.

Her er tallene som får tv-sjefene til å svette