Den kommende TV3-høsten er den første signert MTG TV-sjef Morten Micalsen og programdirektør Andreas Bakka Hjertø, og forventningene var dermed naturlig nok høye foran torsdagens høstlansering på Sentrum Scene. Den fungerte imidlertid like mye som et fraspark for «nye» MTG som den gjorde for tv-høsten. Det var den nye MTG Norge-sjefen Trygve Rønningen som åpnet showet, symbolsk nok med hjelp av YouTube-stjernene Prebz og Dennis fra Splay, som MTG nylig kjøpte seg opp i.

- Det er dette som er tv i 2015, sa Rønningen etter videohilsenen fra duoen, og la trykk på de nye investeringene MTG har gjort i digitale plattformer, blant annet nett-tv og e-sport. Deretter gikk turen til den nye P4-sjefen Kenneth Andresen, som fortalte om de nye content marketing-mulighetene på radio, før tv-sjef Morten Micalsen fikk ordet og kunne introdusere nye TV3.

- Hever kvalitetskravet
Men det er ikke YouTube-stjerner, e-sport og content marketing som skal redde selskapets lineær-tv-virksomhet. Det er det fortsatt god, gammeldags tv-programmering som skal gjøre.

Les også: Slik blir TV3-høsten

- Vi må løfte kanalene våre. Vi blir norskere, bredere og hever kvalitetskravet på det vi setter på. Det er en offensiv satsing fra vår side i et veldig tøft marked, men jeg er veldig sikker på at vi kommer til å se en kraftig vekst på høsten, sier MTGs tv-sjef Morten Micalsen til Kampanje.

Han får støtte fra sin nye sjef, Trygve Rønningen.

- Vi kommer til å klare det. Vi har snakket om at vi skal satse, og nå viser vi det. Vi er forsatt en utfordrer. Det blir en krevende kamp hver dag, men jeg håper seerne gir oss en sjanse, sier Rønningen til Kampanje.

- Er dette siste sjanse?

- Nei, sånn er det ikke. Men når man går såpass bredt ut, så håper man at mans kal vinne. Det har noe med selvtilliten til kanalen å gjøre. Men det er aldri en siste sesong.

- Vurderte 300 konsepter
MTGs lineær-tv-kanaler holdt seg noenlunde stabile i fjor med en samlet andel på 6,8 prosent blant alle seere over 12 år, som er en tilbakegang på 0,2 prosent fra året før. Det er den nye kanalen TV6 som holder gruppen flytende. Hovedkanalen TV3 falt fra 4,5 til 3,6 prosent i samme periode.

For Micalsen er det viktigste at kanalgruppen vokser i målgruppen 15 til 49 år, og det klarte de allerede i vår. For å sikre ny vekst har Micalsen og programdirektør Bakka Hjertø vært i utallige møter med den norske produksjonsbransjen.

- Jeg tror kanskje vi har vurdert tre-firehundre programkonsepter. Ambisjonen er å løfte MTG TV tilbake til gamle høyder. Jeg er utrolig spent på resultatet, sier Micalsen.

- Mer norsk enn TVNorge
På menyen finner vi fortsatt velkjente TV3-programmer som «Luksusfellen», «Masterchef» og «Hellstrøm rydder opp». Riktig nok skal Hellstrøm denne gangen tilbake til å rydde opp i restaurantbransjen. Antall helt nye satsinger teller fire stykker; «Råskap», «Kongen på haugen», «Eventyrlig oppussing» og «Norge på dop».

- Vi har beholdt det vi vet fungerer. Det er livsfarlig å skifte alt på én gang. Mye av det vi beholder, som «Masterchef», er kanonbra tv-konsepter. «Masterchef» er et program vi ser at mange ser med barna sine, for eksempel.

Micalsen er også stolt over at de nye konseptene er helt norske, utviklet i samarbeid med de norske produksjonsselskapene.

- Vi blir norskere enn TVNorge, sa han fra scenen.

Han forteller at han tar utgangspunkt i at to tredjedeler av av egenproduksjonene er formater som er utviklet i Norge.

- Relativt sett av våre programmer er det en veldig stor andel som er utarbeidet sammen med den norske produksjonsbransjen.

Mister 50 prosent av de unges tid
MTG møter ikke bare tøff konkurranse fra TV 2 og TVNorge-eier Discovery. Som Kampanje tidligere har skrevet om denne uken, så nordmenn mellom 15 og 29 år i snitt 106 minutter daglig. Det er en nedgang på 25 prosent – eller 35 minutter – på fem år. For MTGs del er nedgangen på hele 50 prosent, viser tall Mediacom har hentet inn fra TNS Gallup på oppdrag fra Kampanje.

Les mer: Her er tallene som får tv-sjefene til å svette (krever innlogging)

Selv om Micalsen fortsatt har klokkertro på lineær-tv, mener han MTG står godt rustet for å ta imot seerne også på nye plattformer.

- Vi har en god konsernrigg og har kjøpt oss opp på digitale plattformer som treffer målgruppene som ikke konsumerer lineær-tv på den måten litt eldre gjør, sier han.

- Vi har også ført seere ut på digitale plattformer bevisst. Da vi flyttet «Paradise Hotel» én time, var det for å flytte seerne ut av primetime-slotten og på digitale plattformer. Vi fikk et høyere konsum enn noen gang før, legger han til.

- Som å spørre Krf-politikere om vin
Micalsen lar seg ikke skremme av Kampanjes intervjuer med studenter og YouTube-stjerner som underbygger seerflukten.

Les: - Har ikke sett tv siden jeg flytta hjemmefra

- Jeg har lest noen intervjuer jeg synes er fornøyelige. Når man spør YouTubere og Westerdahl-studenter om tv-konsumet deres, så er det omtrent som å dra på landsmøtet til Krf og spørre om hva slags forhold de har til vin.

- Du mener at de ser mer tv enn de sier?

- Nei, jeg mener at man får svar som man spør. Det er fremdeles mange som er på lineær-tv. Det er utrolig store finansielle interesser i å skrive ned tv. Vi er også med på den digitale galeien og vi ser hvilke utfordringer som er der.