Danske medier har merket seg den skarpe kritikken fra det norske Kringkastingsrådet mot NRK-dokumentaren «Pels». Dokumentaren avdekket kritikkverdige forhold ved flere pelsfarmer, men vakte debatt på grunn av kontroversielle metoder, og statskanalen Dansk Radio (DR) sier i dag til det danske fagbladet Journalisten at filmen skal klippes om før de sender den.

- Vi har sagt til den danske produsenten at den versjonen som foreligger nå ikke lever opp til de danske presseetiske reglene. Vi er i dialog med direktør Peter Engel fra Wingman Media om å lage en dansk versjon, sier Erling Groth, journalistisk redaktør hos DR Medier, til Journalisten.dk.

- Vi sender ikke den norske versjonen. Vi arbeider på en dansk versjon, og hvordan det ender, er vanskelig å si noe om, legger han til.

Lars Kristiansen, redaktør i dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK, sier han ikke kan svare for danskenes vurderinger av filmen.

- Jussen er også litt ulik i Danmark og Norge, sier han til Kampanje.

- Lett å forstå reaksjonene
Filmen, og metodene som ble brukt i den, vakte sterke reaksjoner under gårsdagens møte i Kringkastingsrådet. Opptakene fra pelsfarmene i «Pels» er gjort med skjult kamera, og informasjonen er skaffet til veie ved at en dyrevernaktivist utga seg for å være interessert i å lære om pelsdyrhold, med tanke på å starte opp en farm selv. Kommentator og rådsmedlem Elin Ørjasæter var blant de som kritiserte NRK i sterkest ordelag.

- Her blir jeg utsatt for en tilsynelatende hyggelig kollega, som er en annen enn han utgir seg for. Han vil legge ned næringen min, og resultatet er at jeg kommer på riksdekkende fjernsyn. Jeg blir sladdet, men alle vil vite hvem jeg er. Jeg er overrasket over at ikke flere synes dette er fryktelig galt, sa Ørjasæter.

Rådet endte til slutt opp med en kritisk uttalelse som alle unntatt to av rådets medlemmer stilte seg bak. Kristiansen, som var til stede og innledet under debatten i Kringkastingsrådet, sier han opplevde diskusjonen som «veldig engasjert».

- Det har også debatten forøvrig vært. Og interessant. Det er ikke vanskelig å forstå de som reagerer på de journalistiske metodene, og det har også vært vår største bekymring, sier han.

- Du opplevde med andre ord ikke at dere ble totalslaktet av rådet?

- Jeg ser det ikke som verken slakt eller ikke slakt, men jeg opplevde enkelte av medlemmene som sterkt kritiske. Jeg skal være den første til å forstå at det finnes flere synspunkter på de vurderingene vi gjorde.

- Interessant for dansk publikum
DRs beslutning om at filmen skal klippes om, har ikke noe å gjøre med Kringkastingsrådets uttalelse i går, understreker Erling Groth i DR. Det Danske Filminstitut og Danmarks Radio har vært med på å støtte filmen økonomisk. Vårt naboland i sør har tidligere sendt en lignende, kontroversiell pelsdokumentar på tv. I filmen «Pels på vrangen», som ble laget av dansk TV 2 og Operation X i 2009, var bildematerialet skaffet til veie av aksjonister som hadde brutt seg inn på pelsfarmer. Programmet slapp imidlertid kritikk i Pressenævnet, som er danskenes svar på Pressens faglige utvalg (PFU), og Operation X ble frikjent i Østre Landsret i 2014. I Norge er «Pels» klaget inn til PFU, som skal behandle klagen på et senere tidspunkt.

- Ser du på det som en anerkjennelse av filmens kvaliteter at DR, tross alt, vil publisere filmen eller materialet i en eller annen form?

- Jeg er ikke overrasket over at denne filmen i en eller annen form er interessant for et dansk publikum. Pelsbransjen i Danmark er mye større enn den norske, og problemstilingene som filmen løfter, er langt på vei internasjonalt gjenkjennelige, sier Lars Kristiansen.

- Lettest å si nei
Kristiansen synes det er vanskelig å svare på om han ville gjort noe annerledes, dersom han fikk materialet som ble til «Pels» presentert i dag.

- Det letteste er alltid å si nei. Det kunne vi gjort, men vi strakk oss langt for å se om det var mulig å publisere dette på en presseetisk forsvarlig måte. Og det mener vi at det var.

- Hva var grunnen til at dere strakk dere så langt som dere gjorde?

- Vi mener materialet byr på et unikt innblikk i hverdagen i pelsbransjen, i form av sin bredde og sin hverdagslighet. Vi tror mange har lært mye av denne dokumentaren. Ikke bare ting som er negative for pelsbransjen, for vi mener filmen har bidratt med faktakunnskap om bransjen. Vår publisering hang også sammen med en bred publiseringsplan som involverte nett og andre tv-programmer, for å passe på at alle synspunkter fikk rom på NRK totalt sett i perioden hvor filmen ble sendt, sier Kristiansen.