Resultatsesongen har for alvor slått ned i mediebyråbransjen og i dag er turen kommet til landets største mediebyrå de siste årene, Carat.
Les også: Nok et rekordår for Omnicom til tross for fall i omsetning
Og ser en på tallene til Carat er det liten tvil om at byrået kommer til å inneha akkurat den posisjonen også i år. Den sterkeste utfordreren de siste årene Starcom må fortsatt se langt etter Carat hva gjelder omsetning.
Mediebyrået som jobber med store kunder NorgesGruppen, Telia, Elkjøp, Gresvig og Coca Cola nærmer seg nemlig to milliarder i omsetning, viser de ferske regnskapstallene og byrået satte dermed, for tredje året på rad, en ny «all-time-high-rekord» i det norske mediebyråmarkedet.
Pelle Stensson som ledet byrået store deler av fjoråret er naturlig nok «veldig fornøyd».
- Dette er veldig bra og jeg er både stolt og glad over at vi for femte året på rad klarer å ha en lønnsom vekst. At vi samtidig er i stand til å holde fokus, engasjement og det gode laget sammen i et marked som blir tøffere og tøffere viser hva som bor i denne gjengen, sier han.
- Byrået vokste med over 170 millioner i 2017, hva skyldes veksten?
- Det har vært et utrolig bra år som vi er veldig stolte av. Veksten skyldes som tidligere år mange nye kunder som Procter & Gamble og den Danske Bank, kunder vi var så heldige å få lov og begynne å jobbe med direkte samtidig som har vekst også i våre strategiske og digitale inntekter, sier Stensson.
- To milliarder kroner, det er ikke småpenger?
- Nei, det er jo egentlig helt sykt. Men så er det ikke slik at omsetningen vår styrer alt. For oss er det uttrykk for at mange store kunder vil jobbe med Carat og det synes vi er fint, sier han.
- Er Pelle Stensson og Stian Jansen Norges mektigste reklamekjøpere?
- Vi tenker nok ikke på det på den måten. Men vi synes det er dødskult at vi får lov til å bidra på så mange kunder også har vi vært heldige ikke å miste noen av våre eksisterende kunder og vunnet nye, sier han.
Slapp til ny byråleder
Han forlot stillingen som Carat-sjef i november i fjor og overlot stafettpinnen til Stian Jansen. Han tar over et byrå som har en omsetning ingen andre mediebyråer isolert har vært i nærheten av tidligere.
- De nivåene vi nå er på, er det ingen mediebyråer som vært på tidligere og det krever både mange flinke rådgivere, god struktur og et innovativt nettverk som Dentsu Aegis i ryggen. Jeg er glad for det vi fått til og samtidig trygg på at Carat er godt ruset for fremtiden i forhold til de økte kravene til strategisk kunnskap samt data- og teknologiforståelse, sier Stensson.
Under Stenssons ledelse har byrået nesten doblet omsetningen de siste fem årene, men den nye byrålederen Stian Jansen, som tidligere var kundedirektør i Carat, har «planen klar for videre vekst.
- Utgangspunktet for videre vekst er godt, men vi er på et historisk nivå så vi må være ydmyke for at en tilsvarende vekst ikke kan fortsette i uendelig tid. Vi har imidlertid startet også 2018 veldig bra med en god avkastning på de fremtidsrettete investeringer vi tidligere har tatt, sier han.
Han sier byrået i 2018 vil investere innenfor områdene «innsikt, data, effektmåling, teknologi og digitale tjenester.»
- Utviklingen på disse sentrale områder blir uten tvil viktige for vår utvikling fremover sier byråleder Jansen.
Resultatene økte også og ser en på overskuddet før skatt økte det fra 14,3 millioner kroner i 2016 til fjorårets 22,4 millioner kroner.
- Selvfølgelig er det fint med gode resultater, men vi er mest opptatt av å gjøre en god jobb for våre kunder og vi skal selvfølgelig gjøre hva vi kan for å fortsette å levere verdi til dem. Derfor ble det også i 2017 investert vesentlige beløp i flere dyktige rådgivere, teknologi, datasystemer og nye analysemetoder for å fortsatt kunne levere fremtidsrettet rådgivning med høy og solid kvalitet, sier Jansen.
Slått på byråinntekt
Eneste skåret i gleden for Carat må være og igjen bli slått av erkerivalen Starcom. Det Publicis-eide byrået til Peder Mittet landet for første gang en byråinntekt på 150 millioner kroner.
Les også: Nytt rekordår for Starcom - passerte 150 millioner i byråinntekt
Her hadde til sammenligning Stensson og Jansen en tilsvarende inntekt som ikke var på mer enn 111 selv om byråinntekten økte med over 13 prosent og opp fra 98 millioner kroner.
Carat passerte dermed for første gang en byråinntekt på 100 millioner kroner.
- Plager det deg at Starcom slår deg på byråinntekt?
- Det plager meg ikke fordi Starcom ikke er ett byrå men to. Det er Starcom pluss Zenith. Vi regner aldri Carat som Carat pluss Vizeum. I tillegg så har vi en inntektsfordeling mellom byråer som gjør det liitt vanskelig å sammenligne innntekter mellom konsernene, sier Stensson
Her ser du regnskapstallene til Carat for 2017. Alle tall i 2017.
Carat | 2017 | 2016 | Endring i prosent |
Omsetning | 1.927,1 | 1.754,9 | + 8,9 |
Driftsresultat | 21,8 | 13,2 | + 65,1 |
Resultat før skatt | 22,4 | 14,3 | + 56,6 |
Kommentér