Mandag 14. mai er det klart for litt av en batalje hos Riksmekleren i Oslo. Norsk Journalistlag og LO Stat møter arbeidsgiverorganisasjonen Spekter ved forhandlingsbordet. Dersom ikke meklingsmannen makter å få partene til å bli enige innen meklingsfristen midnatt mandag, går 1.700 NJ-medlemmer og 614 LO Stat-medlemmer ut i streik. NRK hadde i 2017 en daglig dekning på 85 prosent av landets befolkning over 12 år på tv, radio og nett, hvilket betyr at ni av ti nordmenn vil rammes av en streik. 

En NRK-streik vil trolig få store og umiddelbare konsekvenser, spesielt for direktesendt radio og tv, nyhetssendingene og nyhetsdekningen og strømming av innhold på nett. 

Eriksen: - Vi får gjøre en skikkelig jobb i meklingen
- Jeg håper på løsning i meklingen. Nå er det slik at vi er blitt enige med tre klubber i de lokale forhandlingene og så er det to vi ikke ble enige med. Nå står vi foran en mekling, som er en del av den normale gangen i et lønnsoppgjør i Norge, og vi får håpe at vi med bistand fra meklingsmannen og de sentrale parter kan komme fram til et resultat. Det er selvsagt veldig viktig å jobbe hardt for det, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til Kampanje.

- Frykter du at de tradisjonsrike NRK-sendingene 17. mai i neste uke og annet innhold kan bli rammet av en konflikt?

- Jeg vil ikke før meklingen har startet begynne å spekulere i hva som kan bli konsekvensene. Nå får vi gjøre en skikkelig jobb i meklingen.

En NRK-streik på 90-tallet ga den kommersielle radiokanalen P4, som var nykommer i markedet, et varig lytterløft. Når Kampanje spør Eriksen om en streik vil være ekstra alvorlig for NRK i et mediemarked hvor konkurransen er blitt stadig tøffere, svarer han slik:

- Jeg tror ikke det er annerledes for NRK enn andre. Slik er det for alle nå, sier Eriksen. 

Sist gang det var storstreik i NRK var i 2006, da John G. Bernander styrte NRK-skuta. Da gikk 1.500 NRK-ansatte som var organisert i Norsk Journalistlag ut i en streik som varte i én uke før partene ble enige. 600 NRK-ansatte i de LO-tilsluttede organisasjonene Kringkastingens Landsforening (KL) og Musikernes fellesorganisasjon (MFO) ga seg ikke og streiket til sammen i to uker før konflikten ble løst. 

I 1990 streiket NRK-journalistene i 25 dager. Fotball-VM gikk uten kommentatorer, og programtilbudet ellers var skralt både i tv og radio. Den andre journaliststreiken i 1993 rammet nyhetssendingene i fire dager ved pinse. I 1994 streiket de LO- og YS-organiserte i NRK en uke. Da ble også deler av fotball-VM berørt. 

Les også: En million lyttere på flukt

NRK har ikke vært i konflikt siden Thor Gjermund Eriksen overtok som kringkastingssjef i 2013. Einar Førde måtte tåle tre i 1990, 1993 og 1994, John G. Bernander én i 2006 mens Hans-Tore Bjerkaas slapp unna med skrekken.  

- At det ikke har vært noen streiker siden jeg overtok er en ære jeg deler med alle parter. Jeg håper vi får lagt til ett år til på listen over lønnsoppgjør med resultater, sier Eriksen.

- Det er en kamp for lønn og rettigheter
Blant NRK-journalistene skal streikeviljen være stor. Torsdag opplyste Norsk Journalistlag at de Norsk Journalistlag tar ut alle sine 1700 medlemmer i NRK i streik fra første dag dersom meklingen ender med konflikt. Plassfratredelsen ble sendt fra Norsk Journalistlag til NRKs arbeidsgiverforening, Spekter, og Riksmekleren på Kristi Himmelfartsdag, fire dager før meklingen.

Vi opplever massiv støtte fra hele Norsk Journalistlag. Dette er en kamp for lønn og rettigheter som er viktig for alle journalister, sa Richard Aune, leder i Norsk Journalistlags forhandlingsutvalg i NRK nylig.

Medlemmene av Norsk Journalistlag mener gapet på 110.000 kroner i lønn mellom NRKs journalister og kollegene i de andre store mediehusene må minkes. Det fikk ikke fagforeningen gjennomslag for i forhandlingene med arbeidsgiverorganisasjonen Spekter i de lokale forhandlingene i april. Derfor brøt forhandlingene sammen. 

Vi vil jobbe målbevisst i et forsøk på å komme til enighet. Samtidig er nå klubber, lokallag og hele NJs organisasjon godt i gang med å forberede seg på en eventuell konflikt, sier Aune.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

NRK-kjendiser i streik:

Hans Wilhelm Steinfeld, Jon Gelius og Einar Lunde (fra venstre) delte ut løpesedler i Oslo da NRK-journalistene sist gang streiket i 2006. Foto: Sara Johannessen/ NTB Scanpix.

Les også: Mener NRK overbyr i kampen om nyhetsprofiler - sjekk lønningene her

Les også: Alexandra Beverfjord om «NRK-støvsuging»: - Vi er verken lønnsledende eller lønnsdrivende

- NRK vil bli hardt rammet av en streik
Lønnsoppgjøret lokalt mellom NRK og Norsk Tjenestemannslag (NTL) og Musikernes Fellesorganisasjon (MFO) på den andre endte med at ledelsen brøt forhandlingene. Mandag skal deres sentrale organisajon, LO Stat, møte Spekter hos Riksmekleren for å prøve å løse de fastlåste lønnsforhandlingene. Hvis ikke de sentrale partene lykkes, tar LO Stat ut 614 NRK-ansatte i streik fra 15. mai.

- NRK har ikke vist vilje til å forhandle så langt. NRK vil bli hardt rammet av en streik, derfor har vi tro på at ledelsen viser vilje til å møte våre krav om blant annet rettferdig lønn i meklingen, sier Lise Olsen, forhandlingsleder og nestleder i LO Stat.

Samtidig med at LO Stat tropper opp hos Riksmekleren, kommer altså forhandlerne fra Norsk Journalistlag (NJ), som mekler for sine medlemmer i NRK. Mekler er Torkjel Nesheim og meklingen starter klokken 10.00 mandag, med frist ved midnatt. Det er ikke uvanlig at partene forhandler på overtid hos meklingsmannen.

Hindret storstreik et halvt døgn på overtid
For to år siden unngikk NRK storstreik etter å ha meklet på tolv og en halv time på overtid. Dermed kunne Eurovision-finalen og 17. mai-sendingene til NRK gå som normalt og med kommentatorer. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, som var på vei til toppmøte med sjefene i de konkurrerende tv-husene under Nordiske Mediedager i Bergen, var meget fornøyd med at NRK unngikk streik den gangen.

Les også: NRK vil nekte streikende å delta på Nordiske Mediedager og Gullruten

Les også:  Streiken skaper trøbbel for Nordiske Mediedager

- Det er en veldig glad mann du ringer nå. Dette er en «Icebreaker»! Eriksen, som henviste til det norske Eurovision-bidraget fra Agnete Johnsen og at tv-sendingene i kveld og lørdag nå går som planlagt, sa Eriksen.

Les mer: Eriksen om NRK-løsning: - Dette er en Icebreaker!