I går kveld skrev Kampanje at NRKs konkurrenter irriterer seg over at statskanalen lokker til seg nøkkelpersoner fra de kommersielle mediehusene.

Beskyldningene er sterke.

-  Nå nærmest støvsuges markedet hos de kommersielle mediebedriftene, og jeg er skeptisk at lønn brukes som virkemiddel, sa nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til Kampanje.

Hun mener NRKs nye direktelinje er en blåkopi av måten TV 2 dekker «breaking news» på.

- Det er bra med konkurranse, men det får konsekvenser for de kommersielle konkurrentene hvis NRK henter til seg journalister ved å tilby stadig høyrere lønn, sa Solbrække.

Ansvarlig redaktør John Arne Markussen i Dagbladet er også kritisk.

- Overfinansieringen av NRK, som snart har seks milliarder i årlige lisensinntekter, gjør at det blir en finansiell ubalanse mellom de kommersielle mediehusene og NRK. NRK har tidligere hatt en nøktern lønnspolitikk. Den er nå brutt, sa Markussen til Kampanje.

Les mer: Mener NRK overbyr i kampen om nyhetsprofiler - sjekk lønningene her

- Topplederne i VG og TV 2 tjener vesentlig mer
Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK sier til Kampanje at hun er overrasket over påstandene som kommer fra konkurrentene.

- Det er et faktum at NRK verken er lønnsledende eller lønnsdrivende. Det vet også lederne i mediehus som TV 2 og VG godt. De kommersielle mediehusene offentliggjør ikke sine lønninger, men vi vet for eksempel at topplederne i VG og TV 2 tjener vesentlig mer enn kringkastingssjefen. Han gikk også betydelig ned i lønn da han kom fra konsernsjefjobben i Amedia, sier Beverfjord, som i 2013 kom til NRK fra jobben som nyhetsredaktør i Dagbladet.

Norsk Journalistlags lønnsstatistikk viser at om lag 1.500 NJ-organiserte i NRK i fjor hadde en gjennomsnittlig fastlønn på 538.790 kroner, hvilket holder til en 31. plass på lønnstoppen, langt bak en rekke store, mellomstore og mindre mediebedrifter. Helt øverst troner Dagens Næringsliv-journalistene med en snittlønn på 689.069 kroner, VG med 672.355 kroner og  Aller Media med 666.255. Aftenposten er på 5. plass, Dagbladet på 12. plass og TV 2 på 13. plass. 

- Mer moderat lønnsnivå
Beverfjord avviser kategorisk beskyldningen fra TV 2 om at NRK støvsuger de kommersielle mediehusene for nøkkelpersoner.

- NRK har et mer moderat lønnsnivå enn mange av de kommersielle mediehusene – og det er naturlig. Det er veldig mange som søker på jobber i NRK. For å for jobb i NRK må man søke og gjennomgå en grundig ansettelsesprosess. Vi har vært ute etter å finne dyktige talenter med rett profil for NRK og forståelse for NRKs allmenkringkasteroppdrag. Vi ser at det ikke er lønn som er driveren når folk søker seg til NRK, sier hun.

Om kollegene som er hentet fra de kommersielle mediehusene den siste tiden, sier Beverfjord dette:

- Uten at jeg kan kommentere enkeltansettelser, er det slik at noen går ned i lønn når de begynner i NRK, mens noen går opp. I de tilfellene der medarbeidere går opp i lønn, kan årsaken være at de rekrutteres til lederstillinger med betydelig større ansvar enn det de har hatt tidligere.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Mener konkurrentene tar feil: - Jeg oppfatter at de ikke uttaler seg på riktig faktagrunnlag, sier Richard Aune, klubbleder i NRK.

Klubbleder: - Premisset er håpløst
Klubbleder Richard Aune hisser seg ikke opp over NRK-lønningene Kampanje presenterer i dag. Han mener problemet tvert imot er at NRK-journalistene ikke tjener nok.

- NRK må ha konkurransedyktige lønninger for å tiltrekke seg kompetansen de trenger. Problemet til NRK er at lønningene ligger langt bak de andre. Det tror ikke vi er klokt, sier han til Kampanje.

NJs oversikt over gjennomsnittslønningene i bransjen viser at en NRK-journalist i snitt ligger 112.000 bak sine kollegaer i de 11 andre største mediehusene i Norge.

- Hva synes du om kritikken fra de kommersielle konkurrentene?

- Jeg oppfatter at de ikke uttaler seg på riktig faktagrunnlag. Vi er på ingen måte lønnsledende, vi er på andre enden av skalaen. Det er premisset for diskusjonen som blir helt håpløst.

- Men ser vi nå at det er i ferd med å bli større lønnsforskjeller internt i NRK?

- Jeg sier ikke at dette er et eksempel på det, men generelt mener vi det er store og uforståelige lønnsforskjeller i NRK. Derfor har vi kjempet for å sette av en pott til de som er lavest lønnet i forhold til sin ansiennitet, for å rette opp i de skjevhetene.