Toppene i de kommersielle mediehusene blir stadig mer frustrerte og irriterte over at rivalen NRK lokker til seg sentrale medarbeidere.

Fra de kommersielle mediehusene har NRK rekruttert blant andre Hildegunn Amanda Soldal (Dagbladet), Espen Olsen Langfeldt (VG), Dan Kåre Ingebrigtsen (VG), Dyveke Sandtorv Nilssen (TV 2), Marianne Johansen (Dagens Næringsliv), Peder Ottesen (Dagbladet), Ole N. Olsen (VG), Solveig Underbakke Lien (VG), Yama Wolasmal (TV 2), Arve Bartnes (Dagbladet) og Cato Husabø Fossen (TV 2).

På toppen av nyhetsdivisjonen sitter nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord, som kom fra jobben som nyhetsredaktør i Dagbladet i 2013.

Nederst i artikkelen finner du oversikt over lønningene til noen av nøkkelpersonene i NRKs nyhetsavdeling. Dette er tall som Kampanje har fått innsyn i hos NRK denne uken. Flere av dem er gitt lønninger som etter det Kampanje erfarer ligger over nivået i de kommersielle mediehusene. Andre ligger under.

TV 2 er blant dem som reagerer på NRKs hodejakt.

- NRK har ikke hentet så mange fra oss, men de har hentet noen nøkkelpersoner. De har ikke nødvendigvis hentet folk kun med digital kompetanse, men med «breaking news»-kompetanse. De skal gå inn i NRKs direktelinje, og da sitter våre folk selvsagt med vår erfaring gjennom ti år med Nyhetskanalen, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 til Kampanje.

Les mer: NRK Nyheter henter digitalhoder fra VG, Telenor og TV 2

Hun er kritisk til at den lisensfinansierte statskanalen tråler de kommersielle mediehusene i jakten på nye ansatte.

-  I TV 2 er vi tilhengere av et sterkt NRK. Jeg synes det er bra at de har høy kompetanse og leverer god journalistikk. Men NRK må være bevisste det ansvaret de har for å sikre mediemangfoldet. Nå nærmest støvsuges markedet hos de kommersielle mediebedriftene, og jeg er skeptisk at lønn brukes som virkemiddel, sier Solbrække.

- De konkurrerer på lønn 
Sjefer i de kommersielle mediehusene forteller til Kampanje at de mener NRK viser en langt mer aggressiv lønnspolitikk enn tidligere.

- Vi opplever nå at de også konkurrerer på lønn, noe de ikke har gjort før. Det er en kjent sak at mediebransjen er i stor endring, så vi merker at vi til en viss grad lekker viktig kompetanse til NRK. I tillegg bygger de nå opp en direktelinje, som er en blåkopi av vår måte å dekke «breaking-news» på. Igjen, det er bra med konkurranse, men det får konsekvenser for de kommersielle konkurrentene hvis NRK henter til seg journalister ved å tilby stadig høyrere lønn, sier Solbrække.

Hun understreker at TV 2 vil strekke seg langt for å matche NRK i kampen om nyhetene.

- Jeg mister ikke nattesøvnen av dette. Vi har lang erfaring i å gjøre nyansatte folk flinke veldig fort, hos oss er det korte linjer og raske beslutninger. Og vi har et grunnfjell av dedikerte, erfarne TV 2-folk, som elsker å vinne nyhetskrigen. Vi videreutvikler oss og skaffer oss ny kompetanse. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

Nye NRK-sjefer: Fra venstre: Marius Tetlie (tidligere VG), Espen Olsen Langfeldt (tidligere VG), Dan Kåre Engebretsen (tidligere VG) og Dyveke Sandtorv Nilssen (tidligere TV 2) fikk lederjobber i NRK Nyheter tidligere i år.

Også ansvarlig redaktør John Arne Markussen i Dagbladet er kritisk. Han mener NRK er i ferd med å bli lønnsledende.

- Overfinansieringen av NRK, som snart har seks milliarder i årlige lisensinntekter, gjør at det blir en finansiell ubalanse mellom de kommersielle mediehusene og NRK. NRK har tidligere hatt en nøktern lønnspolitikk. Den er nå brutt, sier Markussen til Kampanje.

Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord i NRK sier til Kampanje at hun er overrasket over påstandene som kommer fra konkurrentene.

- Det er et faktum at NRK verken er lønnsledende eller lønnsdrivende. Det vet også lederne i mediehus som TV 2 og VG godt. De kommersielle mediehusene offentliggjør ikke sine lønninger, men vi vet for eksempel at topplederne i VG og TV 2 tjener vesentlig mer enn kringkastingssjefen. Han gikk også betydelig ned i lønn da han kom fra konsernsjefjobben i Amedia, sier Beverfjord, som i 2013 kom til NRK fra jobben som nyhetsredaktør i Dagbladet.

Les hele saken her: Alexandra Beverfjord om «NRK-støvsuging»: - Vi er verken lønnsledende eller lønnsdrivende

Les også: NRK Nyheter henter digitalhoder fra VG, Telenor og TV 2

- Det er jo en menneskerett å få jobbe hvor man vil
Espen Olsen Langfeldt
sluttet tidligere i år i VG til fordel for jobb som redaktør for den nye direktelinjen i NRK. Han har nå en bruttolønn på 1.150.000 kroner i statskanalen. Langfeldt avviser kategorisk at NRK overbyr de kommersielle mediehusene når de rekrutterer nye folk.

- Vi overbyr ikke i kamp om medarbeidere. For min del ble lønnen omtrent det samme, men måtte gi avkall på blant annet gode pensjonsordninger.  Men det underliggende for mitt jobbskifte er at NRK er en meget bra  og attraktiv arbeidsplass med mange interessante utfordringer, og hvor mange fantastisk flinke folk jobber, og det er jo en menneskerett å få jobbe hvor man vil, sier han til Kampanje.

NRK-redaktøren jobbet i VG i 26 år. Det ga verdifull kompetanse.

- Man får en utrolig god kompetanse av å jobbe i  i VG, som er et fantastisk mediehus. De har ligget veldig langt fremme i digitaliseringsprosessen, som gjør at de har skapt verdifull kompetanse hos sine medarbeidere. Det må man bare ta til etterretning, det er mer en honnør til VG og Schibsted enn noe annet, sier Langfeldt.

- Konkurrerer man med ulike vilkår med tanke på lisenspengene til NRK?

- Oppdraget for NRK er jo helt annerledes enn for de kommersielle mediehusene, og det er satt strenge vilkår for bruken av lisenspengene.

VG-redaktør: - Henter flere flinke folk
Samtidig med at Langfeldt gikk til NRK i mars, ble også Dan Kåre Engebretsen hentet til fra VG til jobben som redaksjonssjef for digital utvikling. Ole N. Olsen gikk fra VG til NRKs nyhetslinje. Det samme gjorde Solveig Underbakke Lien.

- Vi har registrert at NRK har hentet flere flinke folk fra VG, TV 2 og Dagbladet det siste året. Hva slags vilkår de tilbyr sine ansatte har jeg ingen formening om, men jeg er opptatt av at VG skal ha gode konkurransevilkår. Det er det vi må konsentrere oss om, sier sjefredaktør Gard Steiro i VG til Kampanje.

Han har engasjert seg mer i debatten om hvorvidt NRK inntar de kommersielle mediehusenes beiteområder enn hva mediefolk i NRK tjener.

- Det vil være krevende for flere kommersielle mediehus hvis de legger seg for tett opp til de kommersielles profil, hvilket er et av dilemmaene ved å ha en lisensfinansiert allmennkringkaster. NRK er utvilsomt viktige, men blir de for like oss, kan det bli vanskeligere å sikre en bærekraftig kommersiell virksomhet, sier VG-redaktøren.

Denne uken har NRK gitt Kampanje innsyn i lønningene til sentrale nyhetsfolk i statskanalen. Så mye tjener nyhetsprofilene i NRK:

  • Nyhetsdirektør Alexandra Beverfjord (tidligere Dagbladet) 1.554.450
  • Redaktør Espen Olsen Langfeldt (tidligere VG),  1.150.000
  • Redaktør Marius Tetlie, redaktør (tidligere Telenor og VG),   1.000.000
  • Redaktør Kyrre Nakkim, 1.071.750
  • Nyhetssjef Dyveke Sandtorv Nilssen (tidligere TV 2),  884.750
  • Nyhetssjef Stein Bjøntegård, 1.180.100
  • Nyhetssjef Anders Børringbo, 976.550
  • Redaksjonssjef Dan Kåre Ingebrigtsen (tidligere VG), 826.200
  • Redaksjonssjef Christian Fougner (tidligere Aftenposten), 950.150
  • Redaksjonssjef Ingunn Andersen (tidligere VG), 816.000
  • Redaksjonssjef Hanna Thorsen, 846.600
  • Redaksjonssjef Solveig Tvedt, 883.700
  • Redaksjonssjef Marit Sirum-Eikre, 845.900
  • Redaksjonssjef Christian Grotnes, 822.150
  • Redaksjonssjef Liseann Tefre Amundsen, 808.100
  • Redaksjonssjef Knut Magnus Berge, 873.150
  • Redaksjonssjef Marianne Johansen (tidligere DN), 870.000
  • Redaksjonssjef Marianne Ytre-Eide 835.450
  • Redaksjonssjef Jan Georg Vedeler 830.000
  • Administrativ redaktør Åse Rigmor Westrum 1.027.250

I tillegg har NRK hentet følgende personer til sin satsinger på nyheter og digitale plattformer:

  • Peder Ottesen (fra Dagbladet), 646.000
  • Hildegunn Amanda Soldal (fra Dagbladet), 1.200.000
  • Arve Bartnes (fra Dagbladet) 820.000
  • Yama Wolasmal (fra TV 2), 655.000
  • Ole N. Olsen (fra VG), 608.000
  • Solveig Underbakke Lien (fra VG), 580.000
  • Cato Husabø Fossen (fra TV 2), 571.500

Norsk Journalistlags lønnsstatistikk viser at om lag 1.500 NJ-organiserte i fjor hadde en gjennomsnittlig fastlønn på 538.790 kroner, hvilket holder til en 31. plass på lønnstoppen, langt bak en rekke store, mellomstore og mindre mediebedrifter. Helt øverst troner Dagens Næringsliv-journalistene med en snittlønn på 689.069 kroner, VG med 672.355 kroner og  Aller Media med 666.255. Aftenposten er på 5. plass, Dagbladet på 12. plass og TV 2 på 13. plass.