Over 12 timer på overtid er partene i NRK-meklingen blitt enige om en løsning. Dermed unngår statskanalen at 2.300 ansatte forlater arbeidsplassene og går ut i en storkonflikt.  Dersom det ikke hadde blitt enighet, ville NRKs Journalistlag (NRKJ) tatt ut 1.700 medlemmer og LO Stat 685 medlemmer i streik.

Landsstyret i Norsk Journalistlag, som er fagforeningsens øverste organ mellom landsmøtene, fikk presentert en løsning av NRKJs eget forhandlingsutvalg i formiddag. Det ble så godkjent av landsstyret etter votering.

- Du ringer en glad mann!
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, som klokken 12.45 møter sjefene i de konkurrerende tv-husene under tv-toppmøtet i Bergen, er meget fornøyd med at NRK unngår streik.

- Det er en veldig glad mann du ringer nå. Jeg vil gjerne berømme alle de tre partene i dette oppgjøret for at vi sammen klarte å finne en løsning og tok ansvar for at dette ikke ble en konflikt. Hovedoppgjøret skjer annethvert år og denne gangen virket meklingen som den skal. Jeg anerkjenner at dette har vært en krevende mekling og jeg er superglad for at vi er kommet i mål, sier  Eriksen til Kampanje.

- Dette er en «Icebreaker»! sier Thor Gjermund Eriksen, som henviser til det norske Eurovision-bidraget fra Agnete Johnsen og at tv-sendingene i kveld og lørdag nå går som planlagt.

Nå gleder Eriksen seg til å møte sine rivaler under debatten i Grieghallen.

- Det er klart det ville vært en mer alvorstynget og spent kringkastingssjef hvis vi det nå var streik eller uavklart. Nå skal jeg glede meg til Nordiske Mediedager, Eurovision og Gullruten, sier Eriksen til Kampanje.

13.000 til NRK-journalistene
Også NRK-journalistene er fornøyde, skal vi tro deres tillitsvalgte.

- Vi er fornøyd med at vi har fått en sosial profil på oppgjøret, med en justeringspott som monner, sier forhandlingsleder og leder av NRKs journalistlag, Richard Aune i en pressemelding.

NJ fikk til slutt et akseptabelt flatt tillegg til alle på 13.000 kroner, penger til utjevning og gjennomslag for flere sentrale tekstkrav. Meklingen var elleve timer på overtid før NJ og NRK/Spekter klarte å bli enige.

Også LO Stat bekrefter løsningen og er fornøyd.

- Vi er fornøyd med at vi beholder lønnsystemet som sikrer lik lønn for likt arbeid i NRK. Dette er en en viktig seier for de ansatte, sier Lise Olsen, forhandlingsleder i LO Stat. 

Mens partene ble enige om et lønnstillegg på 13.000 kroner for journalister, innebærer avtalen at andre ansatte får 11.600 kroner. I tillegg ble det avtalt en pott på i overkant av 350.000 kroner til utjevning av lønnsforskjeller.

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter betegner meklingen som krevende.

- Til slutt fikk vi dem til å forstå at oppgjøret måtte være innenfor rammene til frontfaget. Det satt langt inne, sier hun til NTB.

Streik ville fått store konsekvenser
En NRK-streik ville trolig fått store og umiddelbare konsekvenser, spesielt for direktesendt radio og tv, nyhetssendingene og nyhetsdekningen på nett. En streik ville i tillegg ha rammet Eurovision-sendingene torsdag og lørdag og 17. mai-sendingen. Flere medier har også meldt at en langvarig streik ville ha ført til at kamper i fotball-EM ville komme til å gå uten norske kommentarer. Men det ville i så fall betydd at streiken hadde vart i nesten en måned, hvilket er svært lite sannsynlig.

Også Nordiske Mediedager ville blitt rammet av en streik. NRKJ ga sine medlemmer dispensasjon, men det satte NRK-ledelsen en effektiv stopper for dagen etter. Nå kan

Les også: NRK vil nekte streikende å delta på Nordiske Mediedager og Gullruten

Les også:  Streiken skaper trøbbel for Nordiske Mediedager

Forhandlingene havarerte i april
NRKJ brøt forhandlingene med NRK etter åtte timer på overtid 22. april. Dermed endte tariffoppgjøret hos Riksmekleren. NRKJ krevde i utgangspunktet et generelt tillegg på 14.000 kroner. De samlede kravene vil bety en merkostnad for NRK på 19.500 kroner pr. journalist, ifølge fagforeningen. Da forhandlingene havarerte i april, hadde NRKJ senket sitt krav til 13.500 kroner i generelt tillegg, mens NRK tilbød 11.200 kroner. NRKJ har også stilt krev om å utjevne interne lønnsforskjeller i NRK, de har forlangt å få en ekstra fridag som kompensasjon for merarbeid, de har reagert på stadig mer gratisjobbing, blant annet i sosiale medier, og fagforeningen har bedt om at bruken av midlertidige ansettelser strammes inn.

Partene i NRK-oppgjøret møttes hos Riksmekleren klokken 10.00 onsdag. I natt satt forhandlingsdelegasjonene rundt meklingsbordet gjennom hele natten - mange timer etter at fristen gikk ut ved midnatt. Det er Norsk Journalistlag, LO og Spekter som har tilbrakt gårsdagen og natten hos Riksmekleren.

- En lang og krevende natt
Etter midnatt kom det ingen signaler fra Riksmekleren eller partene om hvordan forhandlingene utviklet seg. Men ved 07.30-tiden torsdag morgen sa mekler Anne Cathrine Frøstrup at det har vært en en tøff natt for partene.

- Det har vært en lang og krevende natt, partene har jobbet hardt. Når jeg står her nå er det fordi jeg har tro på enighet, sa hun til NRK Dagsnytt.

Mekleren mener det er mulig å komme til enighet om ikke lenge.

- Jeg håper vi kan avslutte så snart som mulig. Det er partene som bestemmer hvor lenge de skal vurdere forslagene til løsning, sa mekleren mens partene forhandlet videre på morgenkvisten.

Fristen for meklingen gikk ut ved midnatt, men før det hadde partene sagt at de var villige til å fortsette utover natten.

- De har bekreftet på SMS at de vil mekle på overtid. Så lenge det er noe å mekle om, så fortsetter vi gjerne, sa Frøstrup til NRK sent onsdag kveld.

Les også: NRK-tillitsvalgt: - Vi er klare til å streike hvis det er nødvendig

Trodde på løsning onsdag kveld
Riksmekleren var optimistisk onsdag kveld.

- Vi er enige om noe og så er det ting vi er uenige om. Det er både penger og prinsipper, og erfaringsmessig er det vanskeligere å bli enig om prinsipper enn det er om penger. Men også penger er utfordrende i år. Jeg er alltid optimist og har stor tro på at vi skal komme til enighet, sa mekler Anne Cathrine Frøstrup til NRK Dagsrevyen 21 onsdag kveld.

Til NRK Kveldsnytt ved 23-tiden kunne hun fortelle at meklingen mest sannsynlig vil fortsette på overtid, selv om hun ikke utelukker helt muligheten for løsning innen fristens utløp.

- Det er krevende forhandlinger og vi er ikke i mål. Det er ikke sikkert vi blir ferdige til klokken tolv, men partene jobber iherdig. Jeg har  derfor tro på at vi skal klare å finne en løsning, men jeg vet ikke når det vil skje. Begge parter har bekreftet at de er villige til å fortsette å forhandle, forteller mekleren til NRK.

Ifølge Frøstrup er det flere ting som må på plass før det kan oppnås en enighet.

- Det handler om penger og prinsipper, detaljer og de store linjene. Så det er faktisk her som det er ellers at intet er på plass før alt er på plass, sier Frøstrup.