Få dager før Nordiske Mediedager åpnes offisielt av kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), bites det negler i ledelsen for den store mediekonferansen. Årsaken er at en ytterligere opptrapping av hotellstreiken rammer Radisson Blu Hotell Norge i Bergen med full tyngde mandag. 105 ansatte blir da tatt ut i streik og hotellet må stenge dørene, varsler ledelsen.

Konferansehotellet stenger
Opptrappingen av storstreiken skjer to dager før Nordiske Mediedager i Grieghallen og MBL-arrangementet «Medieleder 2016»  starter onsdag.

- Hotell Norge er vårt konferansehotell, så hotellstreiken er kritisk for oss. Men streiken kan være over når Nordiske Mediedager starter, sier leder for Nordiske Mediedager, Guri Heftye, til Kampanje.

«Medieleder 2016» arrangeres på Scandic Ørnen Hotel, rett ved Grieghallen. 44 ansatte er tatt ut i streik, men hotellet er fortsatt åpent. Men hva skjer når en bataljon av mediesjefer rykker inn tirsdag og onsdag?

- De organiserte på Scandic Ørnen Hotel ble tatt ut i det første streikeuttaket. De har ikke så mange organiserte der, så de klarer å holde hotellet i full drift. Arrangementet går derfor som planlagt, forteller Trine Ohrberg-Rolfsrud, informasjonsansvarlig i MBL, til Kampanje.

- NRKJ ønsker ikke å ramme Nordiske Mediedager
Selv om det er hotellstreiken som volder mest hodebry, må kanskje Nordiske Mediedager forholde seg til en ny storkonflikt om få dager. Ved midnattstider onsdag kveld er det meklingsfrist i tariffoppgjøret for 1.700 NRK-ansatte som er organisert i Norsk Journalistlag. Mange av dem skal på Nordiske Mediedager og flere er involverte på arrangørsiden.

- Vi har hatt en dialog med NRK-journalistenes streikeledelse og den har innvilget våre moderatorer dispensasjon fra streikeoppgaver om en mulig streik. NRKJ har fortalt oss at de ikke ønsker å ramme Nordiske Mediedager. Det er vi selvfølgelig glade for, sier Heftye til Kampanje.

Dispensasjonen gjelder blant andre programlederne for tv-toppmøtet, Fredrik Solvang og Sigrid Sollund. Også Ole Torp, Ingunn Solheim og Mikal Olsen Lerøen har fått grønt lys. Hadde de streikeklare NRK-journalistene satt foten ned, så ville Nordiske Mediedager blitt rammet hardt. Det legger ikke Guri Heftye skjul på.

Leder for fagforeningen NRKJ, Richard Aune, bekrefter at Nordiske Mediedager blir skånet hvis NRK-journalistene går ut i streik.

- Ved en eventuell streik er det NJs streikeledelse som vil bestemme hva våre medlemmer skal gjøre og ikke gjøre. NJ har besluttet at det å delta på en konferanse, enten for lytte og lære eller for å lede en debatt eller fortelle om eget prosjekt, ikke er i strid med å streike. Heller ikke å være med på Gullruten som nominert, sier han til Kampanje.

Nektet å komme til Bergen
Men NRK-journalister som er ordinære konferansedeltagere kan forsvinne fra Nordiske Mediedager og Grieghallen dersom det blir NRK-streik for første gang siden 2006.

- Hvis NRKs streikeledelse bestemmer seg for å ta ut NJ-organiserte deltagere i en eventuell konflikt, så vil vi naturligvis forholde oss til det.  Det kan ikke vi gjøre noe med, sier festivalgeneralen.

Det er ikke første gangen Heftye og hennes kolleger i Nordiske Mediedager får ekstra høy puls før det store medieeventet i Bergen.

- Det mest kritiske var under vulkanutbruddet på Island i 2010.  Medieprofessor Jeff Jarvis ble sittende askefast i Munchen i tre dager og kom kraftig forsinket hjem til New York. Han ville ikke legge ut på en ny tur til Europa og Bergen og Nordiske Mediedager. Tross våre forsøk på å overtale ham til å reise, insisterte han på at han ville holde seg hjemme i New York og holde foredraget via link. Og slik ble det, forteller hun.