Norges Fotballforbund mangler rundt fem millioner kroner før de er i mål med årets sponsorbudsjett. Det bekrefter generalsekretær Pål Bjerketvedt overfor Kampanje.
- Inntektene i sponsorbudsjettet vårt er nesten i mål, men vi har et gap på fem millioner kroner før alt er i boks. Men det er håndterbart.
- Er det en liten eller stor avtale som gjenstår?
- Det er en stor avtale, men det kan gjerne fordeles på flere aktører.
I fjor hadde Fotballforbundet sponsorinntekter på til sammen 134 millioner kroner, mot 189 millioner kroner før.
- Inntektene i 2016 og 2017 var på samme nivå. Endringen skyldes en annen fordeling av sponsorinntekter mellom Fotballforbundet og Norsk Toppfotball, og nye regnskapsprinsipper. I sum hadde vi en liten økning i 2017 sammenlignet med året før, forteller Bjerketvedt.
Sponsorvekst tross omdømmefall
Nylig skrev Kampanje at Skiforbundet er i løpet av 2017 blitt det største sponsorobjektet i Norge, og har dermed passert Fotballforbundet.
- Vi har stabile inntekter, så Skiforbundet har nok gått forbi oss fordi de vokser mer, forteller Bjerketvedt.
Les mer: Sponsormillionene strømmer inn til Klæbo & Co - sjekk inntektene her
Les også: Fotballtoppene ruller ut ny PR-strategi: - Vi har hatt noen tunge år
I år budsjetterer Fotballforbundet med 143 millioner kroner i sponsorinntekter, som utgjør om lag 15 prosent av de samlede inntektene.på 850 millioner kroner. Tross mye uro, omdømmefall og sportslige nedturer, har Fotballforbundet klart å opprettholde slagkraften i sponsormarkedet på 2000-tallet.
- Fotballforbund i andre land vi sammenligner oss med, knytter ofte sine sponsoraktiviteter- og samarbeidsavtaler opp mot kvalifisering og mesterskap. Det har av kjente naturlige grunner ikke vært vår strategi, smiler Bjerketvedt, og sikter til herrelandslagets manglende suksess i kvalifiseringene.
- Vi har en helt annen modell som innebærer at sponsingen og samarbeidet er knyttet mye mer til breddefotballen. Statoil sponser for eksempel Landslagskolen, Tine sponser Fotballskolen, Bama med Eat, move, sleep hadde 45.000 barn i aktivitet i fjor. Det geniale med jobben som er gjort her i Fotballforbundet de siste ti årene er at sponsoravtalene knyttes til bredden og at de skal være langsiktige, sier Bjerketvedt.
Norsk Tipping er fortsatt størst
Generalsekretæren forteller at sponsorinntektene bidrar til å skape sikrere økonomi for landets største særidrettsforbund.
- Vi har hatt avtaler med Bama i 25 år og Tine i 20 år. Det er lange penger for fotballen. Det håper vi også rettighetspengene skal være, men det er ikke godt å vite hvordan rettighetsmarkedet vil være når dagens avtale løper ut i 2022. I dag vet vi ingenting om hvor mange aktører som vil by på rettighetene om fire år, så vi er nødt til til å tenke langsiktig i sponsormarkedet. Heldigvis har man lenge før jeg begynte i Fotballforbundet vært bevisste på å opprettholde en inntektsstrøm som ikke er avhengig rettighetssalg.
Storsponsor Norsk Tipping ble svært misfornøyde da Discovery kjøpte rettighetene for 2,4 milliarder kroner fra 2017. TV 2 ble feid av banen.
- Vi skulle svært gjerne sett at rettighetene ble solgt til aktører som er lojale mot reklameforbudet, det vil si loven som forbyr utenlandske bettingselskaper å markedsføre seg i Norge, sa Torbjørn Almlid i Norsk Tipping til Kampanje i desember 2015.
Les mer: Beklager Discoverys fotballkjøp
«Tippeligaen» forsvant, men Norsk Tipping bestemte seg for å fortsette med å sponse norsk eliteserie. Tippegiganten blar opp rundt 50 millioner kroner årlig. De øvrige hovedsponsorene er Bama, Statoil, Tine og Telenor. OBOS sponsorer 1. divisjon.
- Norsk Tipping er fortsatt vår største sponsor. For øvrig er alle avtalene store, forteller Bjerketvedt.
Toppklubbene tar 75 prosent av rettighetspengene
Forbundets største inntektskilde er Discovery-avtalen med 400 millioner kroner årlig i seks år, som utgjør omtrent 50 prosent av den samlede omsetningen. Men tre firedeler av pengene sendes videre til eliteserieklubbene.
- Vi fakturerer 400 millioner årlig, og så blir vi viderefakturert av Norsk Toppfotball, slik at de får 75 prosent årlig av inntektene. De sender inntektene i realiteten rett til klubbene. Fotballforbundets inntekter på 850 millioner cirka er slik sett kunstig høye, men pengene ender jo opp hos klubbene, sier Bjerketvedt.
I fjor var medieinntektene på 445 millioner kroner, mot 450 millioner kroner året før. 45 av millionene er fra det internasjonale rettighetssalget, mens resten er altså fra Disovery-avtalen. I år budsjetteres det med medieinntekter på 453 millioner kroner.
Kommentér