2015 var et godt år for Creuna. I løpet av i fjor omsatte byrået for i overkant av 180 millioner kroner. Resultatet før skatt var på syv millioner kroner, en økning på nesten fem millioner kroner fra 2014.

- Vi er kjempefornøyde med fjorårets resultat. Sett i lys av at vi flyttet inn i nye lokaler var det ekstra hyggelig at det ble en økning fra 2014, sier Ole Morten Damlien, administrerende direktør i Creuna til Kampanje.

Damlien, som tok over som ny Creuna-sjef i i 2014, tror resultatøkningen skyldes godt tilfang av kunder, og vekst i antall ansatte.

- Vi fikk også god effekt av å flytte inn i nye lokaler, det gjorde oss bedre på å jobbe sammen og hadde uten tvil noe å si for oss.

I januar 2015 flytte Creuna inn i nye lokaler på Skøyen. Før byrået flyttet inn var kontoret et gammelt lagerlokale. Det var viktig for Damlien og resten av Creuna-ledelsen å pusse opp bygget i samarbeid med gårdeier slik at kontoret ble best mulig tilpasset deres behov.

- Det første halve året så vi at vi klaret å opprettholde og øke effektiviteten til selskapet på tross av at vi flyttet inn i nye lokaler, noe som i seg selv kan være ganske krevende for en virksomhet. Vi merker at motivasjonseffekten og måten vi jobber sammen på påvirker inntekter og måten vi leverer på generelt.

- Mange av kundene våre velger å komme hit og sitte sammen med oss, vi slipper å dra ut i møter og bruke tid på det. Det har vært et viktig mål å skape lokalene våre til noe vi og kundene våre har lyst til å være i fordi det oppleves som nyttig og verdifullt.

Saken fortsetter etter bildet.

Nye kontorer:

I 2015 flyttet Creuna inn i nye lokaler på Skøyen. Det har ifølge Damlien hatt en positiv effekt på miljøet og samarbeidet. Foto: Fredrik Stabenfeldt

Mistet stor kunde
Selv om Creuna i fjor landet et godt resultat, og hadde byråinntekter på i overkant av 146 millioner kroner, merket de en nedgang i fjerde kvartal. I årsberetningen til selskapet heter det at nedgangen skyldtes mindre oppdragsmengde.

- Nedgangen i siste kvartal skyldes flere forhold. Vi avsluttet et stort kundeforhold, markedet var tregere på grunn av usikkerhet i økonomien generelt og større konkurranse fra blant nye aktører som de store konsulenthusene.

Creuna ønsker ikke å oppgi hvilken kunde dette er, foruten at det er en kunde innen reiselivssegmentet. På selskapets nettsider lister byrået opp reiselivsaktører som Innovasjon Norge, Ruter, Hurtigruten og Avinor som kunder byrået har jobbet eller jobber med. Rundt disse kundene er det mange byråer som sirkler og PR-byrået Geelmuyden. Kiese har blant annet sikret seg Oslo Lufthavn som en del av Avinor-oppdraget, Ruter jobber også med McCann og Hurtigruten er hos Los&Co, mens Gambit fikk Innovasjon Norge. 

Les også: Innovasjon Norges PR-millioner går til Gambit

Les også: GK snapper reklameoppdrag

Også den nye konkurransesituasjonen merker Creuna. Tidligere i år skrev Kampanje at store konsulenthus som Accenture og Deloitte har kommet på banen med digitalbyråer, hvilket betyr flere aktører i kampen om kundene.

Les mer her: Giganter kaster seg over norsk byråmarked

Les mer her: (Krever innlogging) Accenture sier «watch out» til norske byråer

- Markedet er nok i vekst generelt sett, men om du ser på konkurransebildet er det tøffere fordi mange av de store konsulenthusene har meldt seg på. Når de tilbyr en fullservicepakke vil det være head to head med sånne som oss.

- Hvordan skal dere møte konkurransen fa de store konsulenthusene?

- Vi i Creuna er ikke redd for å gå head to head innenfor vårt område med de store konsulenthusene. Vi vil fortsatt ha den integrerte måten å jobbe på, vi vet at de nesten ikke kan nå oss til knærne engang når det gjelder vår måte å jobbe integrert på, på tvers av de fagområdene vi kan. 

- Det er et langt stykke igjen for både store og små selskaper for å i det hele tatt nærme seg måten vi løser problemer på.

- Har nedgangen fra fjerde kvartal vedvart inn i 2016?

- Vi har fått en forsinkelse, men den har vi brukt til å mobilisere oss til å ta de strategiske grepene vi ønsker. Vi har jobbet tett med de andre selskapene i Norden, og tar inn over oss mer av «design-thinking»-regimet som er helt nødvendig nå. 

Har kjøpt robot og ansatt marinebiolog
Damlien sier selskapet merker at det er tøffere konkurranse rundt offentlige kontrakter.

- På teknologisiden har vi egentlig ikke nok folk, mens det har vært litt tøffere om oppdragene innenfor kommunikasjon. Vi opplever at selskaper generelt har vært litt avventede i beslutningsprosessen på grunn av nedgang i oljemarkedet og verdensøkonomien generelt. 

Endringer i markedet har gjort at Creuna har brukt midler på å investere i nye satsningsområder som robotics og har derfor gått til innkjøp av roboten Pepper. Samt ansatt en marinebiolog med doktorgrad i akvakultur.

- Alt som har med havrommet å gjøre har blitt en kjempestor greie. Det er nytt i vår historie at vi satser så tungt på en industri.  Brukeropplevelsen er universell, men vi ser at vi må ha spesialkompetanse for å rådgi innenfor denne bransjen. 

Her kan du se alle tallene til Creuna for 2015. Alle tall i MNOK. 

Creuna 2015 2014 Endring i %
Omsetning  180,0  167,5  + 7,4
Driftsresultat  7,1  2,1  + 238,0
Res. før skatt  7,0  2,7  + 159,2