Schibsted har 140.000 podkast-abonnenter – nå lover sjefen dobling av digitale brukerinntekter

Samtidig tynger investeringene på TV og podkaster resultatet til Schibsteds nyhetsmedier.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Fredag morgen la mediekonsernet Schibsted frem sine regnskapstall for fjorårets fjerdekvartal og de viste at rubrikkselskapene vokser, mens medievirksomheten går tilbake på resultatsiden.

Driftsresultat falt fra 272 millioner kroner til 247 millioner kroner etter at kostnadene knyttet til blant annet sportsrettigheter, podkastsatsingen og TV-programmer som «Ikke lov å le på hytta» skyter fart. Kostnadsveksten i fjerdekvartal var på 135 millioner kroner, om en holder personalkostnader utenfor. For å forsvare investeringene som nå gjøres går Schibsted ut med et aggressivt mål om å doble de digitale abonnementsinntektene.

- Vi har lyst til å vise hvor offensive vi er og når vi sier at vi investerer i innhold er det viktig å vise investorene hva det skal lede til. Da kan de måle oss opp mot det, og se om vi klarer å holde det vi lover som er å doble disse inntektene, sier konsernsjefen i Schibsted, Kristin Skogen Lund, til Kampanje.

De digitale abonnementsinntektene til Schibsted i 2021 endte på 1,3 milliarder kroner, opp fra 1,1 milliarder kroner i 2020. Nå skal denne omsetningen opp til 2,6 milliarder kroner i 2025.

- Jeg mener at klarer vi å doble den omsetningen i 2025 så er det vel verdt de investeringene vi gjør på innholdssiden, og det er det vi legger opp til, sier Skogen Lund.

- Er det økning i pris eller antallet abonnenter som skal dra den doblingen?

- Det er begge deler. Det er en kombinasjon. Pris handler mye om bundling også, ikke bare raskt sette opp prisen på eksisterende produkter. Det handler om å bli enda flinkere til å lage de pakkene der folk får det de er villig til å betale for. Vi må bli flinkere på bundling, sier hun.

Les også: Tung podkast-satsing trekker ned resultatet til Schibsted-mediene

Svir av penger på innhold:

Konsernsjef Kristian Skogen kunne fredag morgen legge frem sterke kvartalstall på vegne av medieøkonsernet Schibsted. Overskuddet på driften var på over 630 millioner kroner. Foto: NTB.

Skal doble digitale abonnementsinntekter

Her kan du se utviklingen i de digitale abonnementsinntektene til Schibsted-konsernet og målsetningen frem mot 2025. 

  • 504
    2017
  • 1.086
    2020
  • 1.313
    2021
  • 2.600
    2025

Brenner titalls millioner på innhold

Schibsted har det siste året investert tungt i nye underholdningskonsepter der blant annet podkastsatsingen Podme er rullet ut i Norge, Sverige og Finland og det gikk sjokkbølger gjennom podkastmarkedet da mediekonsernet kapret landets to mest populære podkaster, NRK-suksessene «Radioresepsjonen» og «Friminutt», til den nye storsatsingen Podme. Siden har også stjernekomiker Harald Eia kommet inn i stallen til Podme.

Schibsted-sjefen vil være konkret på tall, men av kostnadsveksten på 135 millioner kroner i fjerdekvartal er en stor del knyttet til nye innholdssatsinger.

- Vi gir ikke ut tall på dette, men jeg kan strekke meg til å si at det er brorparten, sier Skogen Lund.

Etter det Kampanje har grunn til å tro vil det tilsi at 50-60 millioner kroner kan være knyttet til nye innholdskonsepter, mens en tilsvarende regneøvelse for tredje kvarlta ville gitt investeringer i innhold på 40-50 millioner kroner. Dermed kan Schibsted fort ha brukt over 100 millioner på TV-programmer og podkastsastingen i løpet av andre halvår i fjor, viser anslag Kampanje har gjort.

Har fått 140.000 podkast-abonnenter

Hva digitale abonnement gjelder så har Schibsted i dag passert 1,1 millioner digitale abonnenter og Kristin Skogen Lund kunne også på dagens resultatpresentasjon avsløre at antallet podkastabonnenter i Norge, Sverige og Finland hadde lagt på seg med 30.000 kunder i fjerdekvartal.

Til Kampanje sier Skogen Lund at ytterligere abonnenter har kommet til i løpet av 2022 slik at det nye abonnementstallet på Podme nå er på 140.000 kunder. Det gir naturlig nok økte digitale abonnementsinntekter i kvartalet på 20 prosent eller 45 millioner kroner, totalt 728 millioner kroner i fjerde kvartal. 

- Vi er veldig fornøyde med utviklingen på dette området, sa Skogen Lund på resultatpresentasjonen.

VG må dra kundeveksten

Samtidig er det tydelig at det er på VG og Aftenbladet det største potensiale for vekst på kunder ligger. Schibsted har lenge snakket om hvordan TV-programmer som «Ikke lov å le på hytta» er med å konvertere gratis-seere til abonnenter samt at selskapet ser på en rekke muligheter rundt underholdning og sport både knytte til lyd og video for på den måten drive veksten fremover.

VG har i dag med sin Pluss-tjeneste nesten 260.000 abonnenter. Dermed er VG Pluss og Aftenposten ganske så jevnstore på abonnement. Aftenposten har etter det Kampanje kjenner til også rundt 260.000 abonnement løpende, men her andelen digitale lavere og tallet skal ligge på rundt 140.000 abonnenter. Nye oppdaterte opplagstall kommer her i midten av mars.

I fjerdekvartalstallene til Schibsted var det for abonnementsavisene ganske flatt og sågar en nedgang på 11 millioner kroner i omsetning, mest på grunn av valutasvingninger, til 850 millioner kroner.

- Begynner det å flate ut for abonnementsavisene på inntektssiden?

- Det er fortsatt vekst og vi har til og med bremset opp papirfallet og det hjelper. Jeg skal ikke si det er en vekstnæring, men fallet roer seg, også har vi en høyere gjennomsnittlig inntekt per abonnement i abonnementsavisene. Men jeg skal ikke legge skjul på at det ligger et ganske stort potensial andre steder. VG har et enormt volum hvor det er mulig å knytte et større abonnementstall til den trafikken og det er en grunn til at vi begynner å investere i nye produkter som Podme. Vi ser at abonnementsveksten må komme andre steder, sier

- VG har flere knapper å trykke på for å få flere abonnenter?

- Ja, de har en større volumbase. Samtidig har abonnementsavisene det fortrinn at de er tradisjonelle abonnementsprodukter, det er produkter folk forbinder med abonnement, sier hun.  

Var nødt til å ta milliardnedskrivningen

Schibsted måtte også ta en stor milliardsmell på sine aksjer i Adevinta i fjerdekvartal i fjor. Det senket overskuddet før skatt til nesten 20 milliarder kroner i minus for å reflektere aksjekursen per slutten av fjoråret. Det internasjonale rubrikkselskapet, som ble skilt ut av mediekonsernet for noen år siden, har stupt på børsen og falt med over 40 prosent det siste halvåret.

På resultatpresentasjonen til Schibsted kunne konsernsjefen Kristin Skogen Lund fortelle at Adevinta er en sektor som i dagens aksjemarked er «out of favour» eller en sektor som ikke lenger får like mye positiv oppmerksomhet fra investorene. At nedskrivingen på 20 milliarder kroner kommer inn i bøkene nå, er ifølge Skogen Lund noe mediekonsernet må foreta seg.

- Det er regnskapsreglene som forsaker dette. Kursen hadde falt utenfor en bunn den 31. desember, og da er ikke dette noe vi kan velge. Det er noe vi må gjøre. Tilsvarende hadde vi en papirgevinst tidligere i 2021, sier Skogen Lund.

Her ser du alle tallene til Schibsted for fjerde kvartal i 2021. Alle tall MNOK. Askjesmell i Adevinta senker resultat

Schibsted 2021 2020 Endring i %
Omsetning 3.936,0 3.620,0 + 9
Driftsresultat - 19.723,0 339 -
Resultat før skatt  - 19.841,0 698 -

Schibsted har 140.000 podkast-abonnenter – nå lover sjefen dobling av digitale brukerinntekter