Mediekonsernet Schibsted med sine aviser og rubrikknettsteder i hele Norden legger fredag morgen frem et overskudd på driften på 634 millioner kroner. Det var en svakere avslutning på fjoråret enn på samme tid i 2020. Den gang var tilsvarende overskudd på 665 millioner kroner.

Det var også svakere enn det analytikerne forventet på forhånd, der konsensus lå på 712 millioner, ifølge E24. 

Omsetning endte på 3,9 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor og det var ni prosent høyere enn omsetningen i 2020.

Høyere kostnader sender imidlertid det brutto driftsresultatet ned med rundt 30 millioner kroner og selskapets driftsmargin falt dermed fra sterke 18 prosent til 16 prosent i kvartalet. Konsernsjef Kristin Skogen Lund kaller det «solid kvartal».

- Vi har syv prosent underliggende inntektsvekst og vår EBITDA på 634 millioner kroner, 30 millioner kroner under fjoråret, er drevet av høyere investeringer på tvers av konsernet. Marketplaces Norge leverte samtidig en sterk EBITDA-vekst på 99 millioner kroner fra året før, sier Skogen Lund i en børsmelding.

Samtidig legger også Schibsted frem sine tall for hele 2021 og de viser at til tross for en noe svakere avslutning på fjoråret, dro mediekonsernet inn rekordstore 2,74 milliarder kroner på driften, opp fra tilsvarende resultat i 2020 på 2,12 milliarder kroner.

Tyngre i Danmark på rubrikk
Konsernsjef Skogen Lund sier videre at de nordiske markedsplassene Finn.no og svenske Blocket fortsetter å levere sterke omsetningstall, med en underliggende vekst på 18 prosent, og her er det særlig et hett jobbmarked og en veldig god utvikling på det norske markedet for bil og tradisjonell reklame som presterer godt. 

Men i Danmark går det litt tyngre. Schibsted som nå også har en fot inn inne på det danske rubrikkmarkedet etter fusjonen av Adevinta og Ebay, opplever lavere inntekter og volumer innenfor bil.

- Bilbasens posisjon fortsetter å være sterk og den gjennomsnittlige inntekten per oppføring øker takket være salgstiltakene våre i fjerde kvartal, sier Skogen Lund. 

Svakere for medier
Når det gjelder mediedivisjonen og aviser som VG, Aftenposten og svenske Aftonbladet faller driftsresultatet med 20 prosent. Kostnadene økte med åtte prosent i samme periode. Det tilskriver Schibsted investeringer i innhold og nye satsingsområder.

- Som forventet øker kostnadene år-for-år på grunn av en opptrapping av investeringer i nye strategiske initiativ på tvers av merkevarene med fokus på innhold, inkludert podkast, fortsetter Skogen Lund.

Les også: Sterkt reklamesalg løfter Schibsted-medier i fjerde kvartal - men tung podkast-satsing senker resultatet

Milliardsmell på Adevinta-aksjer
Selv om tallene høyere opp i regnskapet er gode, ender Schibsted likevel fjerdekvartalstallene med et underskudd på snaue 20 milliarder kroner.  Det skyldes at mediekonsernet har gjort en ny vurdering på verdien av Schibsteds aksjer i den internasjonale rubrikkgiganten Adevinta. 

Les også: Tar milliardsmell på Adevinta-aksjer

Selskapet tar også et regnskapsmessig tap på 34 millioner kroner på salget av Let's Deal som bokføres i fjerde kvartal i fjor. 

Her kan du se alle tallene til Schibsted for fjerdekvartal i 2021. Alle tall i MNOK. 

Schibsted 2021 2020 Endring i %
Omsetning 3.936,0 3.620,0 + 9
Driftsresultat - 19.723,0 339 -
Resultat før skatt  - 19.841,0 698 -