Ny Creuna-eier vokser kraftig på omsetning – prisen på byråkjøpet kan øke med 150 millioner kroner

Teknologi- og designselskapet Knowit Experience er i ferd med å bli like store som North Alliance på det nordiske markedet.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det børsnoterte konsulentselskapet Knowit med en markedsverdi på nesten ti milliarder kroner vokser innenfor virksomhetsområdet Experience. Design- og teknologidelen av selskapet har etter et år med både oppkjøp og organisk vekst blitt til 975 ansatte i Norden. Fjoråret ga en omsetningsvekst på solide 49 prosent til 1,3 milliarder kroner i 2021. Dermed melder Experience seg på i kampen om å bli blant de største nordiske byråmiljøene og nærmer seg en aktør som North Alliance som i 2020 hadde en omsetning på 1,4 milliarder med et noenlunde likt produkttilbud.

- Har dere noe inntrykk av hvor store dere sammenlignet med andre tilsvarende selskaper? 

- Mange vil kanskje mene at det er andre ting som er viktigere enn størrelse. Men for oss har det vært, og er en fordel. Med en bred faglig rigg og mange ressurser er det enklere å svare ja når kundene våre spør. Og det gir flere muligheter for folkene våre til å utvikle seg og få muligheten til å gripe nye utfordringer hos oss, sier Fredrik Ekerhovd, som er en av Knowits konserndirektører og den som leder Experience-delen i Norden til Kampanje. 

Farten i omsetning og ansatte er drevet frem av blant annet det store byråoppkjøpet av Creuna som ble annonsert på høstparten i 2020 og flere oppkjøp i Danmark. 

- Vi har bak oss en vellykket integrasjon av Creuna i virksomheten vår, og Experience teller nå 350 ansatte i Norge, sier Ekerhovd.

Les også: Bygger ny design-gigant – får en samlet omsetning på over én milliard

Creuna har vært med på å øke lønnsomheten vår i Oslo. Fredrik Ekerhovd, Knowit Experience

Tapte mye penger før oppkjøpet

Da konsulentselskapet kjøpte Creuna, hadde Knowits Oslo-kontor en omsetning på 187 millioner kroner i 2020, mens Creuna har hatt en omsetning på rundt 400 millioner kroner i Norden.

- Hvor stor ble omsetningen i Knowit Experience Oslo i 2021 med Creuna inne på laget?

- Vi rapporterer kun omsetning og resultat på landnivå og per forretningsområde i forbindelse med kvartalspresentasjon. Tallene per selskap kommer senere i vår. Men jeg kan si såpass at vi har hatt en markant omsetningsvekst, sier Ekerhovd.

Samtidig var det en kjent sak at Creuna tapte penger før kjøpet, men Ekerhovd vil heller ikke kommentere på om det nå er er mer positive tall å spore fra den gamle Creuna-delen utover å si at lønnsomheten i hele Oslo-avdelingen er blitt bedre. Knowit Experience Oslo hadde et overskudd på nesten 20 millioner i 2020 og før Creuna-kjøpet, mens Creuna gikk inn salgsprosessen med tap på 15 millioner kroner. 

- Vi integrerte miljøene raskt og har hatt fullt fokus fremover, og lite fokus bakover. Integrasjonen har gitt oss et sterkere fagmiljø og posisjon i markedet. Så ja, Creuna har vært med på å øke lønnsomheten vår i Oslo, sier Ekerhovd.

Les også: Rekordstore tap for ny Creuna-sjef: - Vi skal tilbake til å levere solide tall

Styrker seg i Norden:

Konserndirektør for Experience-området i Knowit, Fredrik Ekerhovd, styrker seg i Norge og Norden gjennom flere byråoppkjøp.

Teller 200 ansatte i Oslo

I Oslo teller nå Knowit Experience 200 ansatte, og byrået fikk 11 nye kolleger inn nå på nyåret. Amund Brandsrud, som leder Knowit Experience i Oslo kan se tilbake til et år med fusjon og integrasjon i stor del drevet fra hjemmekontor.

- Det har vært spennende å drive fusjonsarbeid og integrasjon midt i pandemien, men vi er veldig godt fornøyde med at vi ser god organisk vekst, god lønnsomhet og mange spennende oppdrag. Viljen, energien og evnen til omstilling hos de ansatte har vært den viktigste årsaken til at vi har lykkes, så all ære til dem. Vi har fått et enda bredere og sterke lag etter oppkjøpet av Creuna, og vi er optimistiske for 2022, sier Brandsrud til Kampanje. 

Brandsrud sier han «er imponert» over hvordan de ansatte i begge selskapene har forholdt seg til prosessen og integrasjonen.

- Det har vært en stor endring for alle, med nye kollegaer, nye kunder, nytt kontor, ny organisering, hjemmekontor og nye hverdager. Vi har hatt fokus på å viske ut gamle strukturer på begge sider og skape noe nytt sammen, gjennom involvering fra alle. Det er urolig fint å se at vi har lykkes. Det henger nok sammen med at vi i vår bransje har endringsvilje og at vi kommer fra en kundeorientert kultur, sier Amund Brandsrud, leder for Knowit Experience i Oslo til Kampanje.

I disse dager pakker også hele Knowit Experience sammen sakene på Skøyen for å flytte inn i nye lokaler på Tullin i Oslo Sentrum.

Leder Oslo-avdelingen:

Amund Brandsrud leder Knowit Experience i Oslo som er slått sammen med Creuna.

Kan øke prisen med over 150 millioner

Da kjøpet ble kjent kunne kom det frem at oppgjøret for Creuna var satt sammen med både kontanter og aksjer, der 50 millioner svenske kroner betalt ut i kontanter og resten i form av enten aksjer eller kontanter. Knowit priset det norske design- og reklamebyrået til 178 millioner svenske kroner, eller nærmere 190 millioner kroner norske.

Men i tillegg ligger det også en earn out til grunn som kan slå positivt ut for Creuna-eieren Rieber & Søn. Den resultatbaserte delen var satt til 165 millioner svenske kroner for perioden 2021 og frem til og med 2023 noe som totalt kan sende prisen på Creuna opp med ytterligere 165 millioner svenske kroner, eller rundt 150 millioner norske kroner, dersom selskapet når noen gitte resultatmål.

- Får Rieber & Søn utbetalt tilleggssummen?

- Her må vi nesten bare vise til det som er kommunisert til markedet gjennom kvartalsrapportene, sier Ekerhovd.

Resultatet til Knowit Experience fra omsetningen på 1,3 milliarder kroner havnet på 132 millioner for 2021 sett under ett.

- Vi lander på en respektabel margin i 2021 samtidig som vi har hatt sterk organisk vekst og jobbet med en krevende integrasjon. I året som kommer skal vi fortsette å jakte spennende kundeoppdrag. Vi er på et bra sted, sier Ekerhovd.

Noen av de største jobbene Knowit Experience gjennomførte i fjor var for kunder som Hurtigruten, Vipps, Storebrand og Posten og skal i 2022 starte opp arbeidet med Avinor.

Les også: Konsulentselskap slo ut nærmere 70 byråer i mega-pitsj – toppsjef mener Creuna-oppkjøp bidro til seieren

Styrker seg i Danmark

Konsulentselskapet styrker også posisjonen i Danmark etter å ha seg 50 nye design- og teknologi-kolleger gjennom oppkjøpet av designbyrået 1508 og det kreative tech-byrået Strømlin.

- Vi sikrer oss dermed en enda sterke tilstedeværelse i København, med mange nye og spennende kunder og innovative prosjekter. Det gjør at vi samlet sett nå er rundt 140 medarbeidere i Danmark som spesialiserer seg på å skape gode kundeopplevelser i krysningspunktet mellom strategi, kreativitet og teknologi, sier Ekerhovd.

Ekerhovd sier det er helt bevisst at Knowit Experience har valgt å møte konsolideringen i bransjen med hard integrasjon, og ikke nettverksmodell.

- Vi har valgt å integrere 100 prosent ved å samle dyktige fagfolk i samme selskap. I den korte horisonten er det en krevende øvelse, men jeg opplever at også tallene indikerer at vi lykkes med dette. Vi er opptatt av å sikre både våre ansatte og våre kunder bred og genuin tverrfaglighet, og tror det også speiler seg i leveransene våre, sier han.

Her kan du se alle tallene til Knowit Experiencde i Norden for hele året 2021. Alle tall MNOK. Vokser kraftig i Norden - men lønnsomheten faller

Knowit Experience 2021 2020 Endring i prosent
Omsetning 1.309,4 877,2 + 49
Driftsresultat (EBIT) 132,2 104,9 + 26
EBIT-margin 10,1 12,0 -

Ny Creuna-eier vokser kraftig på omsetning – prisen på byråkjøpet kan øke med 150 millioner kroner