Konsulentselskap slo ut nærmere 70 byråer i mega-pitsj – toppsjef mener Creuna-oppkjøp bidro til seieren

- Vi står langt sterkere med dyktige folk fra Creuna på laget, sier han. Se hvilke syv byråer som var i finalen her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Etter en omfattende anbudsprosess der nærmere 70 byråer meldte sin interesse, har Avinor valgt Knowit Experience som ny partner for reklamebyråtjenester og strategisk merkevarerådgivning. Den nysignerte avtalen omfatter byrå- og kommunikasjonstjenester for konsern, avdeling for trafikkutvikling og alle lufthavnene.

- Det er fantastisk å få denne tilliten fra Avinor, en kunde vi kjenner godt fra tidligere samarbeid helt tilbake til 2013. Vi gleder oss til å bidra til å binde Norge sammen, og sammen med verden, sier Anders Aunbu, strategirådgiver og kundeansvarlig i Knowit Experience.

Avtalen starter opp fra nyttår og Knowit Experience vil de neste tre årene bistå Avinor som strategisk partner, og bidra med kreative konsepter og uttak for merkevarebygging og salgsutløsende aktivitet. I tillegg omfatter avtalen også B2B-markedsføring mot flyselskaper, og markedsaktiviteter på internasjonalt nivå.

- Med vårt store og omfattende fagmiljø trekker vi veksler på hele den merkevare- og kommunikasjonsfaglige bredden i selskapet, med fagfolk fra både Oslo og Bergen, sier Aunbu.

Les også: Avinor ut på ny byråjakt - korter ned på avtale med Per Høj

Vi tolker det dit hen at mye av det kommunikasjonsarbeidet vi har levert på, ikke lenger var vurdert som like viktig. Da blir det en annen idrett. Jon Fredrik Sandengen, Per Høj

Har jobbet med kunden før

I fjor høst ble det klart at teknologi-, design- og reklamebyrået Creuna fikk nye eiere i det børsnoterte, svenske konsulentselskapet Knowit. Senere ble selskapet fusjonert sammen med Knowits Oslo-kontor og rundt 300 ansatte i Creuna ble en del av den virksomheten som heter Knowit Experience. Nå har det sammenslåtte selskapet vunnet sin første store byråkonkurranse og Avinor-oppdraget som har en verdi på omkring 40-50 millioner kroner over en treårsperiode med mulighet for to års forlengelse, med ett år av gangen.

Fredrik Ekerhovd, som leder Knowit Experience i Norden, tror kombinasjonen sterke kreatører og faglig bredde er viktige faktorer for at selskapet vinner Avinor-kontrakten.

- Fremover vil erfaring innen digital tjenesteutvikling og innovasjon bli avgjørende, i tillegg til kommunikasjon. Kundeopplevelsen står i sentrum, og tjenesteutvikling vil stå sentralt for organisasjoner som Avinor, sier Ekerhovd.

- Hadde dere hadde vunnet denne kontrakten uten Creuna-ressursene?

- Både Knowit Experience og Creuna har hatt rammeavtaler på kommunikasjon med Avinor tidligere, og vi har og har hatt et sterkt kreativt miljø i Knowit Experience i lang tid. Det er likevel liten tvil om at vi står langt sterkere med dyktige folk fra Creuna med på laget, spesielt når det gjelder store rammeavtaler av denne størrelsen, sier Ekerhovd.

- Hadde det vært aktuelt å være med i denne pitsjen uten Creuna-menneskene? 

- Det hadde det, vi deltok i akkurat den samme anbudskonkurransen med Avinor i 2018, sier han.

Les også: Creuna-sjefen slutter når Knowit og Creuna slås sammen på nyåret

Sikrer seg Avinor:

Knowit har sikret seg Avinor som kunde. Her er Knowit-teamet Borghild Lovise Feet, Petter Andersen, Merete Land, Anders Asheim, Anders Aunbu og Tor Martin Bøe sammen med markeds- og kommunikasjonssjef Cathrine Fuglesang Framholt og markeds- og merkevaresjef Tone Tuxen fra Avinor.

- Jobber mer med egne kanaler

Markeds- og kommunikasjonssjef Cathrine Framholt i Avinor sier det var høyt nivå på de syv byråene som til slutt endte opp i en finale.

- Det har vært et ekstremt høyt nivå på de som var med i prosessen og det har vært en kjempespennende og veldig fin runde. Vi har virkelig fått fingeren på pulsen i reklamebransjen i Norge, sier Framholt til Kampanje. 

- Var det jevnt og tett i finalen?

- Det har vært spredning i feltet, men generelt så har det vært et ekstremt høyt nivå, og så skilte Knowit seg ut. De hadde det sterkeste tilbudet og det vi vektlegger mest er kvalitet. Det er kvalitet som teller mest og det er kvalitet vi ønsker å kjøpe inn, sier hun.

De syv byråene var foruten Knowit og dagens byråpartner Per Høj, byråene Maverix, Try, Publicis, Los & Co og Geelmuyden Kiese

- Knowits tilbud er vurdert som det sterkeste tilbudet. De har vist at de har høy og relevant kompetanse innen alle områdene vi jobber innenfor, med god forståelse for Avinors utfordringer, sier Framholt.

- Var Knowits kjøp av Creuna utslagsgivende på noen måte?

- De satte sammen et veldig fint kjerneteam og et godt og utvidet team med kompetanse på mange områder, så litt har det nok hatt å si. Men det er det brede spekteret av tjenester og det faktum at B2B var blitt en viktig del av oppdraget som spilte mest inn, sier hun.

Dermed ryker reklamebyrået Per Høj ut av avtalen de har hatt de siste fire årene. Om samarbeidet med Per Høj sier Framholt:

- Kontrakten med Per Høj gikk ut tidligere i år, også ble den forlenget ut året. Så hadde vi behov for å lyse den ut på nytt. Kontrakten var i tillegg en retainer som ga lite fleksibilitet ettersom behovene våre har endret seg de siste tre årene, men også på grunn av pandemien. Men vi har hatt et veldig godt samarbeid med Per Høj, sier hun.

- Har oppdraget endret seg?

- Det handler om at vi stadig jobber mer med egne kanaler ved siden av de tradisjonelle. Det handler mer om content og direkte kundedialog og i tillegg er det vokst frem et nytt og viktig område for oss og det er kontakten vi har med samarbeidspartnerne våre, flyselskapene. Vi ønsker at selskapene skal starte nye ruter i Norge og da blir B2B-delen viktigere. Det var ikke så stor del av kontrakten tidligere og noe vi vil ha mer fokus på i den nye kontrakten, sier markedsdirektøren. 

Mister kunden:

Rådgiver og kundeansvarlig for Avinor i reklamebyrå Per Høj nådde ikke opp i kampen om Avinor-kontrakten. - Vi så vel underveis i prosessen at kriteriene de kom til å velge på denne gangen var annerledes enn det vi i dag har jobbet med, sier han. Foto: Eivor Eriksen.

- Må bare respektere valget

Jon Fredrik Sandengen i Per Høj er den som har vært ansvarlig for kunden Avinor. Han sier han ikke er overrasket over utfallet.

- Vi så vel underveis i prosessen at kriteriene de kom til å velge på denne gangen var annerledes enn det vi i dag har jobbet med. Mye har endret seg i løpet av pandemien og selv om vi også har jobbet mye med pandemihåndtering og kommunikasjon rundt det, så har det meste av kommersiell jobbing og det vi gjorde på merkevaresiden blitt satt på holdt, sier Sandengen.

Han sier Avinor har vært en stor kunde av Per Høj, men at de i pitsjen opplevde at fokuset til kunden hadde endret seg. 

- De var ute etter et annet byrå og vi tolker det dit hen at mye av det kommunikasjonsarbeidet vi har levert på, ikke lenger var vurdert som like viktig. Da blir det en annen idrett, sier Sandengen. 

Han sier det i premissene for den nye avtalen ligger «færre økonomiske forpliktelser for kunden i samarbeidet.» 

- Dette kombinert med pressede timepriser gir enda større usikkerhet for byrået enn vi har hatt tidligere. Dette er ikke unikt for Avinor-avtalen, men er en del av bildet i flere store og krevende offentlige pitsjer, sier Sandengen. 

Han legger til at kundeforholdet med Avinor har vært av det gode slaget.

- Vi har hatt et godt forhold til Avinor hele veien, men vi ser at behovene fremover handler mer om B2B og det å få fly opp i lufta igjen. Vi tilpasset vårt tilbud til den nye situasjonen for Avinor og luftfarten, men vi må bare respektere at de har basert valget på andre kriterier denne gangen, sier han.

 

Konsulentselskap slo ut nærmere 70 byråer i mega-pitsj – toppsjef mener Creuna-oppkjøp bidro til seieren