Etter det Kampanje erfarer kommer ikke kulturminister Thorhild Widvey til å ta en tredje runde på kutt i pressestøtten. Mediepolitisk talsmann i KrF, Geir Jørgen Bekkevold, er også rimelig sikker på kutt i mediestøtten ikke dukker opp i regjeringens forslag til neste års statsbudsjett.
Les også: Widvey gir opp pressestøtte-kutt
- Nå har de prøvd seg to ganger, og Stortinget har vært veldig tydelig hver gang. Skulle de allikevel komme med forslag til kutt i pressestøtte, så er det en omkamp jeg syns veldig lite om, sier han til Kampanje.
- Hvor sikker er du på at det ikke kommer forslag til kutt?
- Vet du hva, når vi nå har vært så tydelig to år på rad, så føler jeg meg rimelig trygg på at det ikke kommer noen endringer eller kutt i årets budsjett. Det vil i så fall være utrolig skuffende.
- Hvordan vil din reaksjon være om kutt foreslås?
- Det tør jeg nesten ikke å forskuttere. Vi har ambisjoner om å sette preg på budsjetter vi også, og hvis det eneste vi får gjort er å ta disse omkampene gang på gang så er ikke det noe særlig.
Motstand på tinget
Det er i neste uke at regjeringen skal legge frem statsbudsjettet for 2016. I statsbudsjettene for 2013 og 2014 foreslo regjeringen å kutte i pressestøtten, men møtt sterk motstand fra støttepartiene Venstre (V) og Kristelig Folkeparti (KrF). Mostanden har ført til at regjeringen har måttet trekke forslagene.\
Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere årets budsjett før det foreligger, men mediepolitisk talsperson i Høyre, Kårstein Eidem Løvaas, sier signalene fra Stortinget er tydelige etter to år med motstand.
- Her må jeg henvise til budsjettet som legges frem onsdag i neste uke, men vi registrerer at det ikke er flertall for dette på Stortinget, sa Løvaas til Kampanje i dag.
Les mer her: KrF og Venstre kritiske til kutt
Les mer her: KrF trosser regjeringens mediepolitikk
Venter på Mediemangfoldsutvalget
I år opprettet kulturminister Thorhild Widvey et utvalg som har fått i oppdrag å utrede hvordan økonomisk støtte best kan innrettes for å stimulere til mediemangfold i Norge. Utvalget har fått navnet Mediemangfoldsutvalget, og ledes av direktør i Fritt Ord, Knut Olav Åmås.
Med seg i utvalget har Åmås medieprofiler somThor Gjermund Eriksen (kringkastingssjef), Olav T.Sandnes (TV2-sjef), Gunnar Stavrum (Nettavisen-sjef) og Hildegunn Soldal (utviklingsredaktør i Dagbladet).
Utvalget skal legge fram sine forslag innen 1. mars 2017, altså seks måneder før stortingsvalget om to år. Bekkevold tror ikke det blir gjort noen endringer i mediestøtten før utvalget har lagt frem sine resultater.
- Jeg forventer jo at man ikke gjør noen endringer før utvalget har gjort ferdig arbeidet sitt. Jeg mener at det meste bør forbli uendret, men at NRK-lisensen bør økes i tråd med pris- og lønnsøkning ellers i samfunnet.
- Hvorfor er det så viktig for KrF at det ikke kuttes i mediestøtten?
- Vi er veldig opptatt av at vi skal ha et mangfold av medieuttrykk i Norge. Om vi skal ta ytringsfriheten på ramme alvor må vi sørge for at de mange ytringene der ute får komme til uttrykk i både riksdekkende og lokale medier.
Han utdyper:
- Hvis man kun ser på nyhetsformidling som en næringssak, og har en ideologisk tilnærming hvor det nærmest er sånn at det er den sterkestes rett som skal gjelde, utformer man en mediepolitikk på bakgrunn av det. For meg handler det ikke bare om næring, men kultur og språk, derfor handler mediestøtten om mye mer enn næring.
Kommentér