Fredag la finansminister Siv Jensen fram tilleggsproposisjonen for statsbudsjettet 2014, som er Høyre/Frp-regjeringens første mulighet til å endre budsjettet. Her kommer det fram at regjeringen vil kutte den direkte pressestøtten med 50 millioner kroner, sammenlignet med hva de rødgrønne foreslo da den la fram sitt siste statsbudsjett i begynnelsen av oktober. De rødgrønne foreslo en pressestøttetildeling på 331,8 millioner kroner. Høyre og Frp ønsker å redusere dette til 281,7 millioner kroner. Forslaget innebærer et kutt på 26 millioner kroner sammenlignet med hva som ble bevilget i pressestøtte i år, i tillegg til at de rødgrønnes foreslåtte økning på 24 millioner i 2014 fjernes, hvis Høyre og Frp får det som de vil.

Siden Høyre/Frp-regjeringen er en mindretallsregjering, må regjeringen imidlertid ha støtte fra enten KrF eller Venstre for å kunne gjennomføre kuttene. De to partiene, som er støttepartier for mindretallsregjeringen, skal forhandle med Høyre og Frp om tilleggsproposisjonen. Mye tyder på at KrF og Venstre vil stå sammen i mange saker for å ha gjennomslagskraft overfor regjeringen, og spørsmålet blir dermed hvor langt opp på lista pressestøtten kommer for de to partiene i konkurranse med andre saker de er opptatt av. Forhandlingene startet i dag, og de fire partiene håper å være ferdige i løpet av uka.

- Ganske stort kutt
KrFs tidligere mediepolitiske talsmann, Øyvind Håbrekke, ble ikke gjenvalgt til Stortinget i høst. Partiets nye mediepolitiske talsmann er Geir Jørgen Bekkevold fra Telemark. Han signaliserer at KrF ikke kommer til å la pressestøttekuttet passere uten innvendinger.

- Regjeringen kutter ikke bare tilleggsbevilgningen som den rødgrønne regjeringen kom med, men ytterligere 25-26 millioner i tillegg. Det er et ganske stort kutt. Krf er opptatt av en god pressestøtteordning, så dette må vi gå inn i. Vi kan ikke si nå hva vi vil komme fram til, for dette handler om prioriteringer, men det er opplagt noe å jobbe med, sier Bekkevold til Kampanje.

Han tror det er muligheter for at KrF og Venstre kan gjøre noe med det foreslåtte kuttet. Venstre foreslår i sitt alternative statsbudsjett, som ble lagt fram i forrige uke, at pressestøtten videreføres på 2013-nivå. Det vil i så fall innebære at de rødgrønnes tilleggsbevilgning på 24 millioner ikke blir noe av, men at de 26 millionene som Høyre/Frp vil redusere støtten med, blir værende i potten.

- Vårt ønske er å holde støtten på dagens nivå. Siden regjeringen velger å kutte, sier det seg selv at vi ikke er fornøyd, sa Terje Breivik, finanspolitisk talsmann i Venstre, til Dagens Næringsliv lørdag.

- Kan få gjort noen gode grep
Venstre ville i det alternative budsjettet i tillegg fjerne det taket partiet har pleid å operere med for hvor mye en avis kan motta i årlig pressestøtte. Venstre har ment at taket bør være 30 millioner kroner i året, men som Klassekampen skrev fredag, har partiet nå droppet dette punktet i budsjettforslaget.

- Det er gledelig at Venstre i sitt alternative budsjett har sett hen til KrF og gått bort fra pressestøttetaket. Det gir muligheter for at KrF og Venstre sammen kan få gjort noen gode grep når gjelder pressestøtten, sier Bekkevold i KrF.

- Blir dette en viktig sak for dere i forhandlingene om budsjettillegget?

- Ja, dette er viktig for oss, sier Bekkevold.

«Udramatisk» at gravestøtten droppes
Han er mindre bekymret for at tilskuddsordningen for kvalitetsjournalistikk, populært kalt en pott for gravejournalistikk, på seks millioner kroner, er strøket i Høyre og Frps budsjett.

- Det opplever jeg som helt udramatisk. Jeg har ikke registrert at media har bedt om dette selv. Og hvem skal bestemme hvem som skal få støtte, hva som er kvalitetsjournalistikk? Skal noen i departementene sitte og avgjøre hva som er bra og hva som ikke er det? spør Bekkevold.

- Da er det viktigere å jobbe med pressestøtten, for å klare å oprettholde en rik flora av papir- og nettaviser, sier han.

- Dere har litt å bryne dere på framover, med Høyre som helst vil kutte pressestøtten med 100 millioner kroner og Frp med 180 millioner?

- Helt klart. De har gitt oss noe å jobbe med her, sier Bekkevold til Kampanje.