Kristelig Folkeparti la i dag frem sitt alternative statsbudsjett, som viser hvilke prioriteringer partiet gjør i forkant av budsjettforhandlingene med regjeringspartiene Høyre og Frp og det andre støttepartiet, Venstre. Partiet har flere ganger varslet at det vil gå mot flere av punktene i regjeringens mediepolitikk, slik den så ut da den la frem sitt første forslag til statsbudsjett tidligere i høst. Høyre og Frp skapte sterke reaksjoner i mediebransjen da de la frem følgende forslag:

- Den direkte pressestøtten ble foreslått redusert med 50 millioner kroner

- Det ble foreslått felles lavmoms for papir- og digitalutgivelser på åtte prosent. Ordningen trer neppe i kraft før 2016

- Papiravisene slipper å betale moms de første fem årene, som en overgangsordning

NRK-lisensen holdes uendret, noe som reelt sett innebærer et kutt, dersom man justerer for prisveksten. Kringkastingssjefen har varslet kutt på 300 millioner kroner som følge av dette

Trosser regjeringen
KrFs mediepolitiske talsmann, Geir Jørgen Bekkevold, signaliserte overfor Kampanje i går at partiet hadde andre ønsker på det mediepolitiske området enn regjeringen.

- Vi er opptatt av å sette et positivt fortegn foran mediepolitikk, det har kommet altfor mye negativt fra regjeringen. Vi går for nullmoms, som det nå er flertall for på Stortinget, og vi ønsker å reversere kuttet på 50 millioner kroner i pressestøtten. Vi ble veldig provosert da regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett valgte å ta omkamp om pressestøtten, sier mediepolitisk talsperson for KrF, Geir Jørgen Bekkevold, til Kampanje.

I sitt alternative statsbudsjett foreslår KrF følgende innen mediepolitikken:

- Å reversere regjeringens foreslåtte kutt på 50 millioner kroner i pressestøtten

- Nullmoms for både papir- og digitalutgivelser

- Å reversere det foreslåtte kuttet på 1,5 millioner i støtten til Institutt for journalistikk (IJ) i Fredrikstad, fra 5 til 3,5 millioner i året

NRK er imidlertid ikke nevnt med ett ord i partiets alternative statsbudsjett, men Kampanje får opplyst fra partiet at dette skyldes at størrelsen på NRK-lisensen ikke påvirker provenyinntektene.

- Veldig viktig område for oss
KrF foreslår en økning på 73 kroner i lisensavgiften for 2015, noe som er på linje med det kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ba om i vår. Dermed trosser KrF regjeringens forslag også på dette punktet.

- Der regjeringen setter et negativt fortegn, setter vi et positivt, fordi dette er et viktig område for oss. Det handler ikke bare om næring og marked, men det frie ord, og å legge til rette for åpen debatt. Det har med demokrati, språk og kultur å gjøre, derfor er det så viktig at vi legger rammene for en god og rik flora av ulike ytringer. Jeg er klar over at vi går imot regjeringens forslag, men det er fordi dette er et veldig viktig område for oss, sier mediepolitisk talsmann Geir Jørgen Bekkevold i KrF til Kampanje.

- Dere går imot regjeringens forslag på stort sett alle punkter i mediepolitikken. Har dere håp om å få gjennomslag for alt dette?

- Utgangspunktet for oss før vi går inn i forhandlingene, er at vi skal få gjennomslag. I forhandlingene står vi sterkere dersom Venstre og KrF er enige. Dette er det vi skal inn i forhandlingene med, og håpet er å få rettet opp disse kuttene, sier Bekkevold.

Mandag legger Venstre fram sitt alternative budsjett, og Bekkevold og resten kommer til å finlese hva som står der. 

- Det blir veldig spennende, definitivt. Både på det mediepolitiske området og ikke minst når det gjelder totaliteten i budsjettet, sier Bekkevold.

«Populistisk» NRK-kutt
Mens Høyre og Frp foreslår nullvekst for NRK, vil KrF altså innfri NRK-sjef Thor Gjermund Eriksens ønske fra i vår og øke lisensen med 73 kroner.

- Regjeringen har varslet en stortingsmelding om NRK og en full gjennomgang av NRKs virksomhet. Da synes vi det er feil av regjeringen at den før gjennomgangen starter med et reelt kutt på 300 millioner, hvis vi tar med pensjonsutfordringene til NRK. Det virker som regjeringen har konkludert før man har hatt mulighet til å diskutere dette, når de nå vil fryse lisensen. Jeg opplever at det er populistisk. NRK fikk mindre enn de ba om i lisensøkning i år, og måtte kutte. Tida er ikke inne for å kutte enda mer, la oss få gjennomgangen først. Dette handler også om hva slags rolle NRK skal ha, og i hvilken grad kanalen skal ha mulighet til å drive egenproduksjon. NRK argumenterer godt for økningen, og jeg håper det blir sluttresultatet, sier Bekkevold.

KrF vil også reversere regjeringens foreslåtte kutt fra 5 millioner årlig til 3,5 millioner i stattsstøtte til Institutt for journalistikk (IJ).

- IJ har kanskje en større betydning i dag enn noen gang før, med tanke på situasjonen for Medie-Norge. Vi får tilbakemeldinger om at IJ blir veldig mye brukt nå, derfor er det helt feil vei å gå å fase ut støtten. Jeg opplever at IJ gjør en kjempejobb og sitter på en unik kompetanse, og det er viktig at de kan fortsette den jobben de gjør. Bakteppet her er at de rødgrønne kuttet støtten til IJ med flere millioner kroner. Det har gjort at IJ har tatt noen grep og vært gjennom store omstillinger. Det er ikke riktig å kutte enda mer nå, sier Bekkevold.

Kampanje meldte i den første utgaven av denne artiklen at KrF ikke ville prioritere å forhandle om regjeringens forslag om nullvekst for NRK. Bakgrunnen var at NRK-lisensen ikke var nevnt i partiets alternative statsbudsjett, men KrF har nå opplyst at dette skyldes at endringer i NRK-lisensen er provenynøytrale, og derfor ikke omtales i det alternative budsjettet.