Én million TV-seere kan miste vintersportfesten – kulturministeren håper Telia og Nent begraver stridsøksen

Deler av sporten til Nent-gruppen må gå på kanaler med nasjonal dekning. - Det finnes et regelverk, sier Abid Raja.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen og Dag Robert Jerijervi

Fredag presenterer Nordic Entertainment Group sin satsing på vintersport, som får sitt startskudd når de overtar flere av de største rettighetene fra NRK førstkommende høst.

Noen nyheter har allerede lekket, som at Julie Strømsvåg blir blant profilene som møter seerne i Nent Groups vintersportsstudio.

For rundt én million TV-seere blir dette i beste fall en lansering i bismak. De har nemlig ikke tilgang til Nent Groups TV-kanaler etter at deres distributør Telia ikke klarte å lande en ny avtale med selskapet.

Nent Group har gjentatte ganger sagt at samarbeidet er avsluttet og at de ikke befinner seg en forhandlingssituasjon med Telia.

- Samarbeidet er avsluttet, har kommersiell direktør Kim Poder i Nent-gruppen gjentatt flere ganger. 

Står på sitt:

Kommersiell direktør i Nent-gruppen har vært krystallklar på at samarbeidet med Telia er avsluttet.

- Frykter seerne vil lide

Åslaug Sem-Jacobsen, forbrukerpolitisk og mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, stilte i fjor spørsmålet om hvordan forbrukerrettighetene ivaretas når forbrukerne rammes av konflikter som den som pågikk mellom TV 2 og Telia i fjor sommer, og da de samme kundene mistet TV 2-kanalene i en drøy måned. Stortingsrepresentanten sier hun er bekymret på vegne av TV-seerne som rammes av den pågående Nent og Telia-konflikten.

- Basert på erfaringene hvor Telia har vært og forhandlet med andre innholdsleverandører, så frykter jeg at uskyldige tredjepart, nemlig seerne som forventer Nent sitt innhold, skal måtte lide av at man ikke finner en løsning, sier Sem-Jacobsen til Kampanje.

- Det finnes mange seere som ikke har anledning til å avslutte sitt abonnement hvor signalene til skjermen styres av Telia slik at de ikke kan se Nent-innhold via en annen leverandør på grunn av langsiktige avtaler gjort med for eksempel borettslag. Så jeg forventer at det ikke går utover seerne og at de forhandlende partene tar vare på seerne på best mulig måte, fortsetter hun.

Politikeren sier hun håper begge parter utviser godt skjønn med tanke på kundene.

- Jeg ønsker i hvert fall ikke en reprise av situasjonen hvor det var svarte skjermer over lang tid som i konflikten mellom Telia og TV 2. Hvor forbrukerne som ikke er en del av konflikten, lider unødvendig og ikke får det produktet de forventer og har betalt for, som i dette tilfellet er Nent sitt innhold, sier hun.

- Jeg oppfordrer nå både Telia og Nent om å gå til forhandlingsbordet med mål om å gi litt mer begge to, sånn at forhandlingene kan sluttføres, sier Sem-Jacobsen.

Raja: - Uheldig

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja ønsker ikke å ta stilling til konflikten mellom Telia og Nent, men sier til Kampanje:

- Det er uheldig når forhandlinger mellom TV-kanaler og distributører ender med at skjermen blir svart hos den uskyldige tredjeparten, tv-seeren. Slike forhandlinger er imidlertid frie, og ikke noe jeg som kulturminister kan eller vil blande meg i, men jeg håper partene snarlig klarer å snakke seg fram til en enighet, sier han.

- Hvilke konsekvenser kan det få dersom kanalene ikke blir enige?

- Slike hendelser bidrar først og fremst til svekket omdømme blant kunder og tv-seere, som i en periode ikke får det produktet de betaler for.

Telias TV-kunder har vært uten tilgang til kanaler som TV3 og Viasat 4 siden 1. mars. 

Så sent som torsdag denne uken kunne pressesjef Fredrik Olimb i Nent fortelle at de ikke hadde noe nytt å melde om situasjonen, mens Telias pressesjef som vanlig la seg på en mer optimistisk tone.

- Vi jobber for fullt for å finne en god løsning slik at kundene igjen kan få sett på Nent-kanalene, og slik at vi sammen kan fortsette å skape gode seeropplevelser i tiden fremover, sa informasjonssjef Ellen C. Scheen i Telia til Kampanje.

Må tilby sport til 90 prosent av seerne

Kringkastingsloven slår fast at begivenheter av «vesentlig samfunnsmessig betydning», deriblant VM på ski i nordiske grener og håndballmesterskap for kvinner, som begge er rettigheter Nent Group sitter på, skal gå på kanaler som er tilgjengelig for minst 90 prosent av seerne.

- Hva vil skje om et idrettsarrangement av vesentlig samfunnsmessig betydning går på Nent sine kanaler og en million TV-seere ikke har tilgang?

- Dette blir en hypotetisk problemstilling, men det finnes et regelverk som skal sikre at mesteparten av befolkningen kan få tilgang til disse store tv-begivenhetene. Erfaringen er imidlertid at partene blir enige til slutt, og uten at regelverket kommer til anvendelse, sier Raja.

Nent Group mener imidlertid at de har den rekkevidden de trenger, selv uten distribusjon hos Telia.

- Nent Groups TV-kanaler og eksklusive innhold er tilgjengelig for norske seere på mange ulike måter, og vår brede rekkevidde gjennom egne og eksterne plattformer gjør at vi oppfyller kravet om 90 prosent dekning for store begivenheter. Alle distribusjonsavtaler er viktige for oss, men i denne sammenhengen er ingen enkeltstående avtale avgjørende for at vi når dekningskravet, sier kommunikasjonsdirektør Roberta Alenius til Kampanje.

Les også: - Det pågår en maktkamp mellom Telia og TV-kanalene der én million seere er de store taperne

Én million TV-seere kan miste vintersportfesten – kulturministeren håper Telia og Nent begraver stridsøksen